PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS – The Age of Absurdity

Pozor! Toto nie je ďalší MOTÖRHEAD! Upozornenie hneď na úvod je podľa mňa hlavnou podstatou a pointou rockového smerovania Phila Campbella – dlhoročného člena jedinečnej, jedinej a už žiaľ neexistujúcej svetoznámej kapely.

Keď je niekto 32 rokov gitaristom jednej z najuznávanejších kapiel na svete, ktorej špecifický zvuk bol skutočne jedinečný, nedá sa na jeho novinku v podobe sólového projektu netešiť. Lemmy bol jediný a naveky ním ostane, no ja som bol aj napriek tomu veľmi zvedavý, ako uchopil Phil Campbell so svojimi tromi synmi odkaz MOTÖRHEAD…

PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS – The Age of Absurdity

Album začína našliapnutým úvodom v piesni „Ribngleader“. Neil Starrs je jediný, ktorý nie je členom pokrvnej rodiny Campbellovcov, ale svojim hlasovým prejavom absolútne zapadá do kapely. Možno je to len taká moja malá halucinácia, ale ja tam niekde v hlbinách jeho kvalitného rozsahu naozaj počujem Lemmyho.

Je vidno, že Phil ten rock´n´roll naozaj žije. On ho dýcha, čo viac…? Má troch synov, ktorí sú naozaj platnými členmi rockového ansáblu. Album pokračuje v podobnom duchu modernej rockovej atmosféry. Perfektný zvuk by som zaradil možno niekde medzi odkazy ranných DEEP PURPLE a určite MOTÖRHEAD. O tom niet pochýb. Veď kto by mohol lepšie odovzdať prežité v rockovej hudbe, ako Phil Campbell. S ľahko zatiahnutým hlasom v trochu inej polohe je pieseň „Skiny Bones“. Neil Starrs dokazuje, že je naozaj výborným spevákom. V skladbe „Gipsy Kiss“ je najviac počuť odkaz MOTÖRHEAD .

Je to možno trochu klišé, spomínať MOTÖRHEAD. Ale k tomuto albumu možno trochu klišé patrí. Otázka znie: Aký zvuk sme od PHIL CEMPELL AND THE BASTARD SONS očakávali? Ďalší MOTÖRHEAD? Prevrat v dobe zvukových technológií? Nie! Nechcem sa hrať na proroka a ani preceňovať svoje schopnosti, ale ja som čakal plynulý prechod. A tento album nám ho aj ponúka.

PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS

V songu „Dark Days“ prichádza môj prvý vrchol. Ani by som počul Neila Younga v jeho najlepších časoch. Fantastický blues, ktorý naozaj geniálne dokresľuje vokál v krásnej melodickej linke. Nádherný song.

Nepoznal som myšlienkové pochody Phila po smrti Lemmyho…, osobne si myslím, že nemusel dlho váhať a premýšľať s rozostavením hudobníkov vo svojej novej skupine. V piesni „Dropping“ to Neil spieva jasne: „It´s only rock´ n roll“! Album si hopsá a tancuje. Skáče a vyhráva. Nemám ani najmenšiu výhradu k zvuku. Je to jednoducho moderne poňatý rock´n´roll so všetkým, čo k nemu patrí.

Phil Campbell vydal so svojou bandou bastardov drsný rockový album s bluesovým odkazom. Táto muzika je pre všetkých fanúšikov „starej školy“ rocku. Zvuk je svieži a poctivý. Album nejako závratne nemení tempo, ani sa nesnaží balansovať na hrane pomyselnej alternatívy. Nie sú tam žiadne pokusy o niečo nové. Je to jednoducho dobrý a poctivý rock´n roll. A vlastne, čo by sme od Phila Campbella čakali iné?

Myslím si, že táto banda bude geniálna v živom prevedení. Piesne sú ako stvorené na pravú rockovú paľbu. Môže to byť zážitok. Vlastne, ono už to zážitok vlastne je.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: rock and roll
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 26.01.2018
Web: www.philcampbell.net
Zostava:
Phil Campbell – gitara
Neil Starrs – spev
Tod Campbell – gitara
Tyla Cambell – basgitara
Dane Campbell – bicie
Tracklist:
Ringleader (04:04)
Freak Show (03:41)
Skin and Bones (03:49)
Gypsy Kiss (02:22)
Welcome to Hell (03:06)
Dark Days (04:44)
Dropping the Needle (01:50)
Step into the Fire (03:52)
Get on your Knees (03:28)
High Rule (03:55)
Into the Dark (06:37)
Silver Machine (04:09)
Diskografia:
The Age of Absurdity – 2018
Definitíva:
Ku debutu „The Age of Absurdity“ od Philla Campbella so svojou bandou bastardov nie je potrebné písať litánie. Každý poznal MOTÖRHEAD a každý si mohol tipnúť, ktorým smerom sa Phil vyberie. Mňa neprekvapil a hlavne nesklamal. Šťavnatá porcia poctivého rocku, ktorá na nás tryská z každej skladby je toho dôkazom. Lemmyho odkaz žije a bude tu naveky. O to viac ho podčiarkuje tento výborný album.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články