MOTÖRHEAD – Bad Magic

Môže britské trio MOTÖRHEAD aj po 40. rokoch kariéry a vyše dvadsiatke vydaných platní nakoniec prekvapiť? Môže. Novinka „Bad Magic“ je totiž najviac prekvapujúca v tom, že vôbec neprekvapuje. Čakal to niekto? Chcel by to niekto? Nie!

„We are Motorhead, and we play rock´n´roll.“ And we still release kickass albums! Práve tento dovetok by mohol slúžiť ako maximálne presné vysvetlenie podstaty dnešných MOTÖRHEAD. Lemmy, celým menom Ian Fraser Kilmister, je totiž i v krásnom dôchodkovom veku (rovných sedemdesiat sviečok sfúkne o necelé tri mesiace) schopný spolu so svojimi kumpánmi prinášať novú a novú muziku, a to doslova nie hocijakú! Dôkazom silnej tvorivej potencie pánov Kilmister/Campbell/Dee je tak novučičká doska s názvom „Bad Magic“, kde povestná mágia naozaj funguje.

Print

MOTÖRHEAD – Bad Magic

Veď aktuálna zostava spolu drhne muziku už neuveriteľných 19 sezón, no na štúdiových výsledkoch sa to akosi nie a nie prejaviť. A to aj napriek nechválne známym problémom nášho milovaného strýca Lemmyho. Hektolitre vysatého bourbonu (kvôli zdraviu dnes dostáva prednosť klasická vodka a džús) si akosi začínajú vyberať svoju daň, čoho výsledkom sú mnohé zrušené koncerty, ale aj presuny dátumov turné a podobne. Snáď podobný osud nepostihne aj vopred avizovanú zastávku v bratislavskom NTC.

Navzdory všetkým spomínaným komplikáciám, sú ale MOTÖRHEAD v štúdiu tou samou neskrotenou beštiou, ktorá síce už asi nikdy nestvorí míľniky typu „Ace of Spades“, „1916“ či „Inferno“, no svoju vysokú úroveň z obdobia posledných rokov si rozhodne stále drží.

motorhead-2015

MOTÖRHEAD

Trinástka skladieb z aktuálnej novinky „Bad Magic“ (vrátane podareného coveru „Sympathy for the Devil od hádajte koho) ponúka vyrovnané hráčske výkony (duo Campbell/Dee skutočne reže!) a typické ingrediencie kapely, ktoré sú dávkované v striktne citlivých množstvách. Opäť  sa preto dočkáme klasických vysokorýchlostných výplachov („Victory or Death“, „Thunder and Lightning“, „Teach Them How To Bleed“), rock´n´rollových pohodoviek („Electricity“, „Fire Storm Hotel“), či naopak aj  krásnej dojímavej balady („Till the End“). Žeby otvorená výpoveď o celoživotnej ceste Lemmyho? Rock´n´roll, rock´n´roll a vždy len rock´n´roll, až do samého skonania na otvorenej scéne?

To, že artwork aj samotný názov dosky nie sú samou černotou nasiaknuté iba tak náhodou, potvrdzujú aj viaceré brnknutia na tvrdšiu strunu a „The Devil“, „Tell Me Who To Kill“ a najmä ponurá „Chooking On Your Screams“ patria k jednoznačným vrcholom. Štandardne vyrovnanú kolekciou piesni (ako to už v prípade tejto legendy v posledných rokoch býva zvykom) ukončuje tak trochu netradične cover verzia, a to nie hocaká! Spomínaná pecka „Sympathy for the Devil“ má v podaní britsko-švédskej trojky skutočný „drajv“ a rockový odpich, čo sa v tomto prípade asi dalo čakať. MOTÖRHEAD si na okrúhle jubileum nadelili vskutku príjemný darček.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: rock´n´roll
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: UDR Records
Dátum vydania: 28.8.2015
Web: www.imotorhead.com
Zostava:
Lemmy Kilmister – vokál, basgitara
Phil Campbell – gitara
Mike Dee  – bicie
Tracklist:
Victory or Die (3:04)
Thunder and Lightning (2:47)
Fire Storm Hotel (3:24)
Shoot Out All of Your Lights (2:57)
The Devil (3:35)
Electricity (3:24)
Evil Eye (2:44)
Teach Them How To Bleed (3:30)
Till the End (2:42)
Tell Me Who To Kill (3:09)
Choking On Your Screams (3:41)
When the Sky Comes Looking For You (3:09)
Sympathy for the Devil (3:41)
Diskografia:
Motörhead – 1977
Overkill – 1979
Bomber – 1979
On Parole – 1979
Ace of Spades – 1980
Iron Fist – 1982
Another Perfect Day – 1983
Orgasmatron – 1986
Rock ´n´ Roll – 1987
1916 – 1991
March or Die – 1992
Bastards – 1993
Sacrifice – 1995
Overnight Sensation – 1996
Snake Bite Love – 1998
We Are Motorhead – 2000
Hammered – 2002
Inferno – 2004
Kiss of Death – 2006
Motorizer – 2008
The Wörld Is Yöurs – 2010
Aftershock – 2013
Bad Magic – 2015
Definitíva:
„Bad Magic“ predstavuje pomerne vyrovnanú kolekciu silných piesni, z ktorých sa asi nikdy nesmrteľné hity nestanú, ale o to tu predsa ani nikomu nešlo. Ak má byť toto posledný album MOTÖRHEAD, tak  je to veru  sympatická bodka za štyridsiatimi rokmi na scéne.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla