Iron Fire – Voyage of the Damned

Zvyčajný začiatok roka prináša tak trochu netradičný materiál. Aspoň teda na pomery dánskych IRON FIRE určite. Otočiť kormidlo po šiestich albumoch  vo vodách tradičného heavy metalu smerom do neznáma si žiadalo určite veľký kus odvahy. Sedem je biblické číslo (znamenajúce plnosť), ktoré zdá sa IRON FIRE prinieslo správny vietor do plachiet.
Zabudnite na šablónu sloha – refrén a hádzanie do jedného vreca s derivátmi ako IRON MAIDEN, GRAVE DIGGER, DREAM EVIL a podobne. Voyage of the Damned, ako kapela nazvala svoj siedmy album,  je zmenou, ktorá prináša predovšetkým nový rozmer kompozície.  Tá je podstatne bohatšia na klávesové sample, gitarové techniky a zaobaľuje ju špecificky priestorový zvuk v moderných koľajách.   Pri skvelej balade The Final Oddysey som mal pocit, že ich zvukový „space nádych“ veľmi pripomína nórsku dvojicu pod značkou KELDIAN.

Po vokálnej stránke sa tiež posúvalo. Dianie za mikrofónom síce dokonalosť nešpecifikuje, no občasné deathové výjazdy sú príjemným oživením už beztak celkom príjemného prejavu, ktorý dojem rozhodne nekazí. Vzhľadom na zložitejšie hudobné postupy sa priemerná stopáž jednej skladby šplhá niekam k piatim minútam. Titulná skladba dokonca prekročila hranicu desiatich minút. Väčšinu času to nie je nijak na škodu. Variabilita použitých prostriedkov a charakter skladieb výrazne neunavuje. No objavujú sa miesta, pri ktorých bolo zložitejšie udržať konštantnú hladinu pozornosti.

IRON FIRE so svojou novinkou rozhodne zaujali. Nový materiál nie je žiadnym šialeným experimentom, skôr zaujímavou formou evolúcie, ktorú toto zoskupenie už celkom potrebovalo. Sem a tam to síce ešte málinko škrípe, ale cesta je dobrá. Už len aby fúkal správny vietor.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Dánsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 27.1.2012
Web: www.ironfire.dk
Zostava:
Martin Steene – vokály
Kirk Backarach – gitara
Martin Lund – basgitara
Fritz Wagner – bicie
Diskografia:
Thunderstorm – 2000
On the Edge – 2001
Revenge – 2006
Blade of Triumph – 2007
To the Grave – 2009
Metalmorphosized – 2010
Voyage of the Damned – 2012
Tracklist:
The Dark Beyond (1:26)
Enter Oblivion OJ-666 (4:13)
Taken (5:12)
Slaughter of Souls (5:13)
Leviathan (5:54)
The Final Odyssey (5:58)
Ten Years in Space (4:12)
Voyage of the Damned (10:07)
With Different Eyes (4:33)
Dreams of the Dead Moon (5:18)
Verge To Collide (4:34)
Realm of Madness (4:04)
Definitíva:
Aktuálna varianta odklonu od tradičného
 heavy metalu smerom do metalovej moderny,
ktorú opisuje temnejší nádych atmosféry a priestoru,
 v ktorom poslucháč nachádza slušné množstvo
 výrazových prostriedkov. A tie dokážu strhnúť
 pozornosť po viacerých líniách.

Autor: Dodo

Hodnotenia autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla