ELVENKING – Reader of the Runes – Divination

Rodáci z Apeninského polostrova ELVENKING nám na svojom prvom ucelenom koncepčnom albume prinášajú rozvetvený a rozsiahly príbeh plný mystiky i tajomna. „Reader of the Runes – Divination“ je úvodným kúskom plánovanej trilógie.

Kapelu v súčasnej dobe považujem za jeden z najkonzistentnejších power metalových spolkov vôbec, ktorý každučkou doskou posúva svoju kvalitatívnu úroveň stále vyššie. Stačí len pripomenúť posledné radovky, ktoré excelentným a výsostne reprezentatívnym spôsobom definujú ich žánrové ukotvenie a sú zároveň aj dôkazom nepopierateľného a zdá sa aj bezodného talentu, kusiska tvrdej práce a umu. Ďalšou významnou črtou je výrazná osobitosť, jedinečnosť hudobnej zložky, ktorá je okamžite inštrumentálne a vokálne identifikovateľná.

ELVENKING – Reader of the Runes – Divination

O stúpajúcich ambíciách Talianov hovorí i samotný príbeh, ktorý by sa mal rozprestierať na ploche až troch dlhohrajúcich albumov. Ústrednou postavou aktuálneho materiálu je záhadná postava akéhosi vykladača rún, ktorý zjavuje proroctvá ďalším – dejovo dôležitým, charakterom. Postupné predstavovanie týchto postáv a samotných vízií je hlavnou podstatou novinky „Reader of the Runes – Divination“. O nádherné grafické spracovanie dotvárajúce atmosféru nahrávky sa postarala Slovenka Zsofia Danková (obaly pre POWERWOLF či THAUROROD).

Aj tento krát sa v jednotlivých skladbách podarilo organicky prepojiť power metalový náboj a razanciu s takmer krepčiacou folkovou poetikou. Prirodzene sa tu miesi doslova epická výpravnosť s intímnymi či komornými náladami, nadýchané spevavé pasáže s riadne našponovanými a vybičovanými momentmi, hebko a ladne sa nesúce vokálne linky s agresívnym či zúrivým revom.

Svetoznámy majster zvuku Dan Swanö sa ujal finálneho mixu. Ukážkovo zapracoval inštrumentálnu mnohorakosť, vrstviace sa vokály, orchestrácie či chorály do jedného robustného, intenzívneho a zomknuto pôsobiaceho celku. Ten aj napriek svojej súdržnosti dáva priechod mnohorakým citovo zafarbenými odtieňom a udržiava ľahko čitateľnú vrstevnatosť.

ELVENKING

Po odznení okultne temného a ponurého intra „Perthro“ sa nám rozjasní idylickým brnkaním v skladbe „Heathen Divine“, ktoré prerastie v rezké power metalové tempo s príjemne sa vpíjajúcimi melódiami, ohlušujúcim refrénom a bohato zdobenými gitarami. „Divination“ doterajšie nasadenie umocní na druhú, dáva výraznejší priestor slákom a buráca v refréne. „Silverseal“ dominuje zase rytmikou, basová gitara s bicími diktujú tempo a udávajú „groove“. Pre trojicu spomenutých piesní platí dôraznosť, priamočiarosť, melodická údernosť a hravosť.

„The Misfortune of Virtue“ či „Eternal Eleanor“ predstavujú o kúsok košatejší zážitok s často sa meniacim tempom a variovaním emočného zafarbenia. Krátka medzihra „Diamonds in the Night“ s meniacim sa vokálnym sfarbením pôsobí záhadne a miestami zlovestne. „Under the Sign of a Black Star“ síce naláka opäť na spevnú a priamočiaru melodiku, ale záverom sa zlomí pod ťarchou hustnúcich riffov.

Tie oťažejú ešte viac v nasledujúcej „Malefica Doctrine“, v ktorej dôjde i na vokálny chropot a takmer progresívne kostrbaté sólo. „Sic Semper Tyrannis“ až príliš pripomenie SABATON a ich skladbu „Gott Mitt Uns“. „Warden of the Bane“ načne spevák Damna „himovským“ vokálom, ktorému sekunduje pradúca basa a celá pieseň exploduje vo vzletnom refréne.

Jediné poslabšie miesto albumu tkvie v záverečnej skladbe „Reader of the Runes – Book I“, tá presahuje desať minút a nanešťastie sa kapele nepodarilo nadviazať na dlhohrajúce skvosty minulých albumov. Aj napriek svižne odsýpajúcemu úvodu, veľkolepému refrénu a prirodzene zakomponovaných black metalových riffoch mal jej koniec prísť omnoho skôr.

Taliani ELVENKING sa nachádzajú v ohromnej tvorivej forme. Verím, že bude pretrvávať aj počas celého plánovaného príbehového konceptu. Kvalita tejto prvej časti je skutočnou výzvou pre ďalšie pokračovania. Tie budú mať čo robiť, aby prišli s obdobne sviežimi nápadmi, neošúchanými melódiami a síce komplexnou, no stále príťažlivou inštrumentálnou časťou.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: melodic power/folk metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 30.08.2019
Web: http://www.elvenking.net
Zostava:
Damna – vokály
Aydan – gitary
Rafahel – gitary
Jakob – basgitara
Lethien – viola
Lancs – bicie
Tracklist:
Perthro (01:23)
Heathen Divine (04:57)
Divination (03:10)
Silverseal (03:39)
The Misfortune of Virtue (05:18)
Eternal Eleanor (04:06)
Diamonds in the Night (01:21)
Under the Sign of a Black Star (04:13)
Malefica Doctrine (04:58)
Sic Semper Tyrannis (03:55)
Warden of the Bane (04:42)
Reader of the Runes – Book I (10:43)
Diskografia:
Heathenreel – 2001
Wyrd – 2004
The Winter Wake – 2006
The Scythe – 2007
Two Tragedy Poets (…and a Caravan of Weird Figures) – 2008
Red Silent Tides – 2010
Era – 2012
The Pagan Manifesto – 2014
Secrets of the Magick Grimoire – 2017
Reader of the Runes – Divination – 2019
Definitíva:
„Reader of the Runes – Divination“ je prvý z trojice príbehovo spätých albumov od talianskych bardov ELVENKING. Tí nám sľubujú prepracovaný koncept plný mágie, temna a mystiky. V tomto prípade je však dôležitejšie to, že po hudobnej stránke nás čaká najintenzívnejší zážitok ich doterajšej diskografie. Detailne vrstvený a robustný zvuk, dravosť, poetickosť i výpravnosť sa snúbia v tejto folkom ladenej power metalovej mozaike.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla