PERSEFONE v Bratislave: Takmer dokonalá ukážka moderného metalu okorenená výbornou atmosférou

Bratislavský Randal privítal zastávku turné kapely PERSEFONE z Andorry. Približne 80 fanúšikov ukázalo, že tvorbu tejto formácie poznajú a spoločne s ňou vytvorili výbornú atmosféru.

BRATISLAVA. Uplynulo 5 rokov, čo sme mali možnosť vidieť PERSEFONE v Bratislave, vtedy predskakovali LEPROUS. Vlaňajšie „Aathma Tour“ ešte minulo slovenskú metropolu, ale „Aathma Tour part II.“ už nie.

Úvod večera patril prvej kapele, ktorú si Andorčania vzali na turné so sebou, progresívnych metalistov z Dánska – DEFECTO. Žiaľ, do klubu sme sa dostali až keď sa kapela lúčila s hŕstkou fanúšikov.

ODDLAND

Na scénu v Randali sa potom postavili Fíni ODDLAND, ktorí odohrali približne 40-minútový set. Štvorica hudobníkov má na svojom konte dva štúdiové albumy. Ich tvorba bola pre mňa veľkou neznámou, ale progresívne poňatie metalu a rocku bolo stráviteľné, mali výborný zvuk. Nad všetkým vyčnieval spevácky výkon Sakariho Ojanena.

PERSEFONE

Progresívni melodeatheri PERSEFONE sú na scéne už od roku 2001, na svojom konte majú 5 štúdiových albumov. Aktuálne turné sa pochopiteľne zameriava na ten aktuálny „Aathma“, ktorý vyšiel vlani. Bolo vidieť, že aj keď Randal nebol nejako natrieskaný, ľudia prišli práve na PERSEFONE a ukázali, že ich tvorbu poznajú a majú radi. Už pred koncertom (samozrejme aj po ňom), členovia kapely sa bez problémov s fanúšikmi fotili a rozprávali. Potešil aj stánok s merchandise.

Koncert PERSEFONE začal v kľudnom tempe piesňou „Aathma Part I. – Universal Oneness“, ktorá sa po chvíli však rozbehla do šialeného tempa a nálady. Pokračovalo sa ďalšou skladbou z aktuálneho albumu „No Faced Mindless“. Na rad prišiel asi ich najznámejší song z predošlého albumu „Spiritual Migration“ nazvaný „The Great Reality“. Ono, vlastne sa hralo len z posledných dvoch štúdioviek.

Speváka Marca bolo celé pódium

Trošku zamrzel zvuk. Teda, bicie, klávesy i spev boli nazvučené dobre. Ale zvuk gitár sa veľmi zlieval dokopy a miestami sa všetky krásne melódie strácali. Všetko však vynahradila šou, ktorú PERSEFONE robili. Kapela si počas hrania podávala s fanúšikmi ruky vpredu, ale nad všetkým vyčnieval vokalista Marc Mastins Pia, ktorý mal na starosti agresívne pasáže. Bolo ho celé pódium, s prehľadom dával všetky spevácke pasáže, bol nezastaviteľný. Dvakrát sa ocitol aj medzi fanúšikmi. Jedenkrát dokonca v malom circle pite. Výbornými čistými vokálmi sa zas prezentoval klávesák Miguel Espinosa.

Ale späť ku skladbám. Najviac sa ľudia bavili asi na ich najznámejšiu skladbu „Living Waves“. Na moje prekvapenie odznel aj čerstvý singel „In Lak´ech“, ktorý v živom prevedení znie ešte lepšie. Osobne ma potešilo, že došlo aj na pieseň „Mind as Universe“. Záver približne 80 minútového koncertu už patril songom „Aathma Part II. – Spiritual Bliss“ a „Aathma Part III. – One With The Light“, ktoré tento koncert zavŕšili k dokonalosti. Za zvukov „Aathma Part IV. – …many of One“ sa kapela rozlúčila so slovenským publikom. Možno nie príliš početným, ale treba dodať, že výborným.

Po koncerte sa na oficiálnych kanáloch PERSEFONE objavilo milé video z bratislavskej zastávky tejto kapely. Zažili sme naozaj vydarený večer, ktorému vládli PERSEFONE. Takto nejako má vyzerať moderné poňatie metalu.

PLUSY:
Vynikajúci prejav PERSEFONE, celková atmosféra ich koncertu, ľudia sa bavili

MÍNUSY:
Len tie nešťastne zle nazvučené gitary PERSEFONE