JUDAS PRIEST – Firepower

Celé štyri roky trvalo heavy metalovej legende JUDAS PRIEST skomponovať, nahrať a vypustiť štrnástku skladieb pod názvom „Firepower“. Kolekcia pristála na pultoch predajní už začiatkom marca a my v redakcii, sme si nechali rovný mesiac na uležanie dojmov.

Hodnotenie tohto cd ihneď po vydaní a s horúcou hlavou by možno nebolo najšťastnejším krokom, hlavne keď éterom lietajú samé pozitívne slová, ba ak sa dokonca šušká o najlepšom kotúči JUDAS PRIEST za posledných „xy“ sezón. Je však vskutku potešujúce, že ani po mnohých počutiach sa novinka naozaj neopočúvala, ba naopak, stále neuveriteľne baví a zvesti o najkvalitnejšom počine od bájneho „Painkiller“ (1990) sú tak určite na mieste.

JUDAS PRIEST – Firepower

Kto by to teda na týchto „deduškov“ povedal? Najmä Rob Halford, dnes skoro 67-ročný spevák, predvádza na albume priam obdivuhodný výkon. Ja osobne budem skutočne rád, ak v jeho rokoch ešte udržím moč presne tam, kde má byť. Vždy nenápadný basák Ian Hill tvorí akési pevné pojivo a Glenn Tipton, aj napriek zákernému (diagnóza žiaľ vraví jasné – Parkinson) ochoreniu, strieľa jeden ostrý gitarový riff za druhým. Keď k základnému celku pripočítame i razantného tlčmajstra Scotta Travisa a hlavne mladú krv v podobe novej pušky Richie Faulknera, nemôže nám vzniknúť iný než fantastický výsledok.

Ten prekvapí o to viac, ak si ho porovnáme s nemastným/neslaným predchodcom „Reedemer of Souls“, na ktorom pätica znela až priveľmi unavene, bez energie a potrebného zápalu. Minulosť! Možno chalanov nedávno kopla múza, možno pomohlo lepšie zohratie s mládencom v zostave, možno svoje urobil skúsený producent Andy Sneap (ACCEPT, MEGADETH) za mixážnym pultom. Pravdou je, že legenda z Birminghamu neznela tak dobre už roky. Zvuk je totiž oproti posledným albumom neuveriteľne šťavnatý, čo robí z tejto aktuálnej nahrávky ešte väčšieho predátora, vďaka ktorému JUDAS PRIEST iba márne hľadajú konkurenciu v plytkom heavy metalovom rybníku.

JUDAS PRIEST

K samotným skladbám sa snáď ani nemá cenu vyjadrovať, keďže drvivá väčšina z nich patrí do zlatého fondu bohatej diskografie, či hovoríme o titulnej „šajbe“ „Firepower“, fantastických hitovkách „Lightning Strike“, „No Surrender“, „Never the Heroes“, temných drahokamoch „Evil Never Dies“, „Rising from Ruins“, „Spectre“, „Necromancer“ alebo krásnej balade „Sea of Red“.

Nabudúce by však mierne pomohlo vypustiť pár nadbytočných minút zo vskutku úctyhodnej, takmer hodinovej stopáže a bude to za krásny plný počet. Aj napriek tomu musela pätica novinkou brutálne prekvapiť aj najväčších pochybovačov, a ak aj nakoniec pôjde o úplne záverečný diel skladačky menom JUDAS PRIEST, lepšiu bodku sme si ani nemohli priať.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Britania
Vydavateľstvo: Columbia Records
Dátum vydania: 09.03.2018
Web: www.judaspriest.com
Zostava:
Rob Halford – vokál
Glenn Tipton – gitara
Richie Faulkner – gitara
Ian Hill – basgitara
Scott Travis – bicie
Tracklist:
Firepower (03:26)
Lightning Strike (03:28)
Evil Never Dies (04:24)
Never the Heroes (04:24)
Necromancer (03:33)
Children of the Sun (03:59)
Guardians (01:06)
Rising from Ruins (05:25)
Flame Thrower (04:34)
Spectre (04:24)
Traitors Gate (05:34)
No Surrender (02:54)
Lone Wolf (05:07)
Sea of Red (05:51)
Diskografia:
Rocka Rolla – 1990
Sad Wings of Destiny – 1974
Sin After Sin – 1976
Stained Class – 1977
Killing Machine – 1978
British Steel – 1980
Point of Entry – 1981
Screaming for Vengeance – 1982
Defender of the Faith – 1984
Turbo – 1986
Ram It Down – 1988
Painkiller – 1990
Jugulator – 1997
Demolition – 2001
Angel of Retribution – 2005
Nostradamus – 2008
Reedemer of Souls – 2014
Firepower – 2018
Definitíva:
Zvesti neklamali. JUDAS PRIEST na novinke skutočne predvádzajú obrovskú metalovú školu, hodnú hlasitého potlesku v stoji. Po takmer päťdesiatich rokoch na scéne. Päťdesiatich!!!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články