Rage – 21

Najobľúbenejší bodový súčet v jednej kartovej hre je 21. Také pozadie aj motív má aj ostatný album nemeckej metalovej stálice RAGE. Je až neuveriteľné, že RAGE pôsobia vcelku ucelene skoro tri desaťročia a vždy si dokázali udržať fanúšikov na svojej strane. „Zztopovská“ základná zostava okolo zakladateľa a basáka Petra „Peavy“ Wagnera sa opiera aj o skvelého virtuózneho gitaristu Victora Smolskiho, ktorý sa do skupiny pripojil v roku 1999, a služobne najmladšieho bubeníka André Hilgersa, ktorý sa pridal ku skupine až v roku 2006, kedy nahradil Mika Terranu (MASTERPLAN, TARJA). RAGE som osobne veru nikdy nepokladal za priemernú nemeckú kapelu. Dokázali osloviť nielen melodických poslucháčov, ale takisto aj fanúšikov tvrdšieho hudobného razenia. Takže formácia je dosť stabilná a zohratá, aby nám dala ochutnať ďalšiu z ich charakteristických nahrávok.

Februárová novinka vydaná vydavateľstvom Nuclear Blast sa v prvom rade od svojho predchodcu Strings To A Web líši vylúčením všetkých možných orchestrálnych prvkov, ktoré mali na mnohých albumoch veľké slovo a boli charakteristickou značkou zvuku RAGE. Priamočiarejší a tvrdší zvuk opantal moju myseľ okamžite. Jedenásť piesní na má jasnú rageovskú štruktúru a takisto hudobné melódie charakteristické v refrénoch pre túto jedinečnú bandu. Peavyho vždy výrazný spev sa strieda v jemnejších polohách až po poriadne „vrčanie“. V pesničke Feel My Pain vynikajú vokálne zbory. Victorova gitarová hra je rozprestretejšia, v každej skladbe má svoje sólo, ktoré spĺňa najprísnejšie kritériá. Rôzne spestrenia ponúka aj v samotných riffoch, tak ako sme u neho zvyknutí. Jeho hru mám veľmi rád. Jednoducho vytvoril dnes už charakteristický gitarový štýl RAGE.

Thrashom obtretému heavy metalu dáva punc kvality aj produkcia Charlieho Bauerfeinda. Tá je na dobrej úrovni a preto aj priamočiare skladby nemajú tendenciu unudiť poslucháčov a na živé koncertné predvedenie sú ako stvorené. Na RAGE ma baví perfektné skĺbenie maximálnej inštrumentálnej vyzretosti zabalenej do jednoduchšieho a ľahkého obalu, ktorý robí pesničky ľahko stráviteľnými. Toto je to kúzlo dvojičiek Peavyho a Victora, v ktorom sa perfektne dopĺňajú. V neposlednom rade Andrého bubnovanie je moderné a v predných rytmických sekciách ukazuje kto je pánom na albume. V textovej časti sa disk točí okolo témy vrážd, vrahov a samovrážd.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8,5 / 10


Názor redakcie:

Nemecké trio RAGE ešte nepatrí do starého železa. Aspoň taký odkaz ja čítam z ich aktuálnej tvorby. Album s titulným názvom  21 vyjadruje zároveň aj poradové číslo ich radovej tvorby. Tá sa teda prehupuje do svojej tretej desiatky a to je číslo, pri ktorom je namieste otázka – „Čo nového ešte dokážu ponúknuť?“

Po pravde, dokopy nič. „Dvadsaťjednotka“ je album pre album. Oproti posledným dvom doskám pridali akurát kus na gitarovej razancii a vokálne linky Peavyho Wagnera adekvátne dotvárajú hrubozrnnú kulisu. V hutných riffoch sa však strácajú všetky záchytné body, ktoré by robili aktuálny materiál sebavedomo identifikovateľný. Po inštrumentálnej stránke vedeli byť RAGE vždy presvedčiví, preto absencia nejakej pridanej hodnoty zamrzí. Už pri pohľade na playlist je teda zrejmé, že poslucháča čaká trápenie. S výnimkou úvodného Intra a celkom svižnej Concrete Walls tu máme zmes skladieb s dĺžkou cez 5 minút, čo je pri skoro totožnej kompozičnej schéme úder na zmysly vnímania. Pritom prvá trikolóra skladieb mala celkom dobre našliapnuté. Zvyšok je o hre – nájdi 5 rozdielov.   

RAGE hrajú v tomto roku na istotu. Gól s poradovým číslom 21 by sa dal označiť ako gól do vlastnej bránky, ktorý strieľa navyše osvedčený veterán. Na druhú stranu, RAGE tým len dokazujú, že keď už to nejde v útoku, tak dokážu spoľahlivo strážiť stred poľa a defenzívu.

Novinka od RAGE je ako socializmus – jeden krok vpred a dva vzad. No presne v tých intenciách, ktoré old – school fanúšikov prinútia strieľať šampanské. A možno práve to teraz RAGE potrebovali, aby sa vedeli nabudúce nadýchnuť k svetlým zajtrajškom. 

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner:  heavy / power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 24.2.2012
Web: www.rage-on.de
Zostava:
Peter „Peavy“ Wagner – vokály, basgitara
Victor Smolski – gitara, klávesy
André Hilgers – bicie
Diskografia:
Reign of Fear – 1986
Execution Guaranteed – 1987
Perfect Man – 1988
Secrets In a Weird World – 1989
Reflections of A Shadow – 1990
Trapped – 1992
The Missing Link – 1993
10 Years In Rage – 1994
Black In Mind – 1995
Lingua Mortis – 1996
End of All Days – 1996
XIII – 1998
Ghost – 1999
Welcome To the Other Side – 2001
Unity – 2002
Soundchaser – 2003
Speak of the Dead – 2006
Carved In Stone – 2008
Strings To A Web – 2010
21 – 2012
Tracklist:
House Wins (1:30)
Twenty One (6:16)
Forever Dead (6:20)
Feel My Pain (5:40)
Serial Killer (5:45)
Psycho Terror (6:57)
Destiny (5:13)
Death Romantic (5:59)
Black and White (5:20)
Concrete Wall (3:50)
Eternally (5:09)
Definitíva:
Peavy a spol. dokázali aj napriek rôznym silným
 hudobným trendom udržať svoj rukopis
 a album 21 je najjasnejším dôkazom nielen
 o jeho genialite, ale aj genialite formácie RAGE.
Kapela, ktorej albumy boli vždy plné uznania neostane
 bokom ani po vydaní novinky, ktorá je určite
 esom v rukáve tohto zoskupenia.
Akékoľvek rozpaky po množstve vydaných albumov
 sa musia rozptýliť už po prvom vypočutí…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla