ANTHRAX – Kings Among Scotland

A máme tu ďalší „živák“ od ANTHRAX. Týmto by snáď aj mohol článok skončiť, lenže to by sa mi asi mnoho slušných slov neušlo. Pravdou je, že Američania prichádzajú s dvd/cd „Kings Among Scotland“, na ktorom pätica predvádza svoju aktuálnu pódiovú formu.

Každý, kto sa zúčastnil aspoň jednej zastávky nedávneho európskeho turné „Among the Kings 2017“ asi dobre vie, že rodákom z ďalekého New Yorku momentálne ide karta. Neuveriteľná energia, fantastický setlist na čele s celým prehratím drahokamu „Among the Living“ (1987), skvelé inštrumentálne výkony a samozrejme zväčša vypredané haly. To všetko a niečo navyše, máme i na spomínanej nahrávke, ktorá sa ale nevyhla pár zaváhaniam. Obsah by bol s prižmúrením oka na jednotku, len tá forma…

ANTHRAX – Kings Among Scotland

V prvom rade skutočne citeľne zamrzí formát vydania. Nie, určite nie je bežné, aby v roku 2018 dokonalo absentovala možnosť výberu blu-ray disku – „Kings Among Scotland“ totiž vychádza iba na zastaranom formáte dvd. To však nie je všetko. Kto by na pultoch predajní hľadal často dostupné kombo 2dvd/2cd (podobne vyšli aj predchádzajúce koncertné disky ANTHRAX), zostane taktiež pomerne výrazne sklamaný – nahrávky si musíme zadovážiť samostatné, čo je veru nepekný zásah do vždy hlbokej peňaženky ortodoxného fanúšika.

Kým druhý disk spomínaného „dévedečka“ sa venuje živote kapely na cestách a tvorí akúsi malú sondu do celého diania v zákulisí (dvojica minidokumentov celkovo zaberá necelú hodinu hracieho času), väčšinu fans isto viac zaujme disk číslo jeden, kde si máme možnosť vychutnať vyše dvojhodinovú thrash metalovú masáž.

ANTHRAX na pódiu počas koncertu v Škótsku

Výborné aktualitky „Evil Twin“, „Blood Eagle Wings“, „Breathing Lightning“, historické drahokamy „Be All, End All“, „A.I.R.“, „Madhouse“ i kompletná rekonštrukcia historických udalostí menom „Among the Living“ by mali zaručovať prvotriednu kvalitu, čo sa samozrejme na obrazovke aj deje, lenže…

Kto minimálne raz videl tak famózny živák, akým „Chile on Hell“ (2014) je, tomu nemôžu ujsť isté zásadné rozdiely, kde aktuálna novinka proste stráca po všetkých stránkach. Kapela síce do toho dáva 120% a výkony hudobníkov sú klasicky na najvyššej úrovni (frontman Belladona snáď chytil druhý dych!), avšak atmosféra v glasgowskej Barrowland Ballroom je oproti šialenému čílskemu publiku sotva polovičná. To sa týka aj trochu statickej práce kamier a hlavne rýchleho strihu, pri ktorom sa tvorcovia doslova vyšantili a jednotlivé prestrihy skôr pripomínajú besný beh cez prekážky než poctivý záznam vystúpenia.

Aj napriek tomu je však toto dvd/2cd pre fanúšika ANTHRAX jednoznačná povinnosť, a to minimálne vďaka spomínanému zreprodukovaniu legendárnej dosky z roku 1987. Ak si ale chcete doma spraviť koncertnú party, určite by som radšej siahol po o niečo starších bračekoch v podobe „Chile on Hell“ či „Music of Mass Destruction“.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Megaforce Records
Dátum vydania: 27.04.2018
Web: www.anthrax.com
Zostava:
Joey Belladonna – vokál
Scott Ian – gitara
Jonathan Donais – gitara
Frank Bello – basgitara
Charlie Benante – bicie
Tracklist:
A.I.R. (07:19)
Madhouse (04:39)
Evil Twin (05:23)
Medusa (04:53)
Blood Eagle Wings (07:49)
Fight´Em ´Till You Can´t (06:22)
Be All, End All (08:05)
Breathing Lightning (06:20)
Among the Living (04:56)
Caugh In A Mosh (06:12)
One World (06:18)
I Am the Law (06:33)
A Skeleton in the Closet (06:53)
Efilnifukesin (N.F.L.) (06:38)
A.D.I./Horror of It All (10:25)
Indians (10:36)
Imitation of Life (05:51)
Antisocial (07:29)
Live albumy:
Live – The Island Years – 1994
Music of Mass Destruction – 2004
Alive 2 – 2005
Caungh in a Mosh: BBC Live in Concert – 2009
Chile on Hell – 2014
Kings Among Scotland – 2018
Definitíva:
Americká thrashová legenda ANTHRAX nám predkladá ďalší živák, tentokrát si chalani posvietili na kultovú dosku „Among the Living“. Žiaľ, na tie predchádzajúce sa atmosférou ani prevedením priveľmi nechytá.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články