Neurotic Machinery – Exi(s)t (EP)

Aký paradox, pred časom, som na tomto mieste proti vôli okolitého ľudu zniesol pod čiernu zem EPčko Čechov PANYCHIDA. Dnes opäť držím v rukách EP od ich krajanov NEUROTIC MACHINERY. Zaprisahal som sa, že nebudem počúvať zbytočné nahrávky (albumy a EP) od spolkov, ktoré iba vyčerpávajú a nič neodovzdávajú. Napriek tomu na „Exi(s)t“ som sa veľmi tešil. Michal pri poslednom rozhovore sľúbil, že môžeme očakávať všetko iné len nie „Obsialgiu“ dva. Po vypočutí šiestich nových  zásekov s ním do určitej miery súhlasím, na druhej strane je dobre, že sa toho tvrdenia nedržal za každú cenu.
Hudba NEUROTIC MACHINERY ma strhla ako príval nespútanej vody s ich druhým albumom. Od čias, ako sledujem ich vývoj, je jasné, že na sebe pracujú a snažia sa preraziť. Živé vystúpenia sú nabité energiou, akú by si väčšina kapiel želala mať. Ich prednosťami je zručný kolektív muzikantov a geniálny spevák Andrew! Pevne verím, že si to kapela uvedomuje. Jeho prejav je to, čo dotvára celkový dojem. Je presvedčivý v nahrávkach a na živo to iba potvrdzuje. Skupina na čele s kapelníkom Michalom si to vybrala nie najľahším smerom, keď sa rozhodli venovať sofistikovanejšiemu poňatiu metalu ako takého. Ak ich album „Obsialgia“ dokázal zaujať a pritiahnuť poslucháčov tak „Exi(s)t“ im zaručí verných fanúšikov.

Úvodná klipovka „After Everything“ je vskutku dokonalým otvárákom. Začína jemne ako ráno po ťažkej prebdenej noci. Postupne precitnete a ste opäť na nohách. Vokál je oproti predošlému albumu ešte pevnejší a istejší. Hudba melodická a výrazne technickejšia, no aj napriek tomu sú to stále Neurotici. Robia hudbu srdcom a to je počuť od prvých tónov. Dvojka „Hex“ si pohupuje na voľnejšom tempe a až v strede sa začne vážnejšia riffovačka na melodickom podklade.

Zvuk je znova o krok vpredu oproti predchodcovi a ako počuť, štúdio Šopa im má ešte stále čo ponúknuť. O poznanie lepší finálny výsledok, za ktorý patrí štúdiu moja poklona. V trojke „The Secondary Thrill“ sa sťa by skladateľ predstavuje nový gitarista Marek. Vydarený vstup do tvorby NUROTIC MACHINERY. Máme sa na čo tešiť v budúcnosti. Pre oživenie celého obsahu je tu kratučká „Fate“. Inštrumentálka jemná ako letný vánok. Piata „Reflection“ je strihnutá v strednom tempe a je skôr akousi spojkou medzi predošlou a poslednou „Vertigo“. Tá vás od prvých tónov najprv roznesie na všetky strany, aby následne vhupla do celkového konceptu a neprečnievala. Vyčleniť jednu skladbu z obsahu a povzniesť ju nad ostatné snáď ani nie je možné. Celok je pri svojej stopáži skoro 22 minút jednotný a ľahučko stráviteľný. Nehrozí únava od prepočúvania, nebudete mať dojem, že vám niečo prekáža a skôr sa rozhodnete pre opätovné počúvanie.

Nedá mi nezhodnotiť obsah bookletu, ten je s použitými fotkami skvostné dielo a uznanie si zaslúži hlavne za nenásilné prevedenie a spracovanie fotiek kapely. Nechápavo však pozerám na front cover, ktorý podľa mňa v celom obsahu výrazne zaostáva a nevyjadruje hlbšiu myšlienku.

Žáner: modern death/thrash metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: vlastný náklad
Dátum vydania: 3.3.2012
Web: www.bandzone.cz/neuroticmachinery
Zostava:
Ondra Uhlíř – spev
Michal Šedivý – gitara
Marek Štembera – gitara
Jakub Uhlík – basgitara
Martin Bárta – bicie
Diskografia:
Catalept – 2008
Obsialgia – 2010
Exi(s)t (EP) – 2012
Tracklist:
After Everything (5:04)
Hex (3:41)
The Secondary Thrill (4:06)
Fate (instrumental) (1:17)
Reflection (4:07)
Vertigo (3:39)
Definitíva:
„Neuroticom“ sa podarilo posunúť o výrazný kus
 smerom ku dokonalosti. Ich prejav je čoraz
 istejší, čistejší a prepracovanejší. Pôsobia,
 akoby ich korene nepatrili na českú zem,
ale niekam omnoho severnejšie. EP, pri ktorom
 budete banovať, že je to „iba“ EP.
Výborná svieža nahrávka!

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla