End of September – End of September

V roku 2009 gitarista Erik Tordsson začal písať vlastné veci. Od extrémneho metalu cez hard rock sa dostal na chodníčky moderných melodických skladieb, ktoré približne kopírujú súčasný trend, na vrchole ktorého stoja spolky ako WITHIN TEMPTATION, DELAIN, či EVANESCENCE. Demo na seba nenechalo čakať a po zložení vhodnej zostavy sa o slovo hlási rovnomenný debut.
Ruku na srdce – END OF SEPTEMBER žiadnu Ameriku neobjavili. Už podľa ich hudobnej línie by bolo naivné čakať niečo extra originálne. Prinajlepšom sa dali očakávať aspoň vlastné fragmenty, podľa ktorých ich bude možné nejakým spôsobom zaradiť a odlíšiť od toho zvyšku. Aj táto snaha však ostala s prižmúrením jedného oka niekde na pol ceste. Plusové body zbiera celkom slušná schopnosť súdnosti, keď sa jednotlivé hudobné ingrediencie servírujú veľmi decentne. Nie je tu snaha znieť trápne tvrdo, ani sa tu vokálne nehrá na krásku a zviera (aj keď občas isté náznaky odznejú).

Sklamem aj milovníkov pocukrovaných klávesových kudrliniek a bombastických orchestrálnych aranžmánov. Nič také tu nenájdete, aj keď popri gitarovému podkladu hrajú klávesové línie nezanedbateľnú úlohu. Celkový dojem však nerušia a vhodne dotvárajú pomerne emocionálne zafarbený celok, ktorý vychádza predovšetkým z hrdla speváčky Elin Redin. Prekvapujúco dobre znie doska po zvukovej stránke,  nástroje sú jasné a celkovo moderný zvuk je adekvátny dobe.

Záverom by bol možno namieste povzdych, že ide o ďalšiu zbytočnú kapelu so speváčkou na čele. No nie je to tak. END OF SEPTEMBER nahrali na svoj debut schopný materiál, ktorý síce príliš originality nepobral, ale žánrovo nevybočuje zo zabehaných koľají a je skôr relaxom ako niečím otravným. 

Žáner: melodic rock/modern metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Dátum vydania: 11.5.2012
Vydavateľstvo: Ulterium Records
Web: www.endofseptember.net
Zostava:
Elin Redin – vokály
Erik Tordsson – gitary, vokály
Johan Nöjd – basgitara
Johan Svensson – bicie
Diskografia:
End Of September – 2012
Tracklist:
Isolated (3:45)
Fallen (4:08)
A Place To Go (4:26)
Exile (3:58)
Inner Voice (4:40)
Left In This World (3:44)
Waiting For the Rain (3:57)
Silence (4:14)
Autumn Breaks (3:50)   

Definitíva:
Fanúšikovia „female – fronted“ kapiel
 typu EVANESCENCE si prídu na svoje. 
Dokonca si dovolím tvrdiť, že END OF SEPTEMBER
 ponúkajú dospelejší výraz, ktorý nie je len
 prvoplánovou snahou zaujať
 v rádiu alebo niekde na MTV. 

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla