CANNIBAL CORPSE POTEŠILI AJ V KOŠICIACH

Iba štyri krátke mesiace prešli od posledného a vskutku veľmi vydareného vystúpenia mäsiarov CANNIBAL CORPSE v Bratislave a už tu máme rázom sľubované repete. Divná to doba…  Tentokrát konečne došlo i na ďaleký východ, keďže v rámci svojho rozsiahleho turné The European Torture Tour 2012 kapela navštívila dobre známe košické Collosseum. Žiaľ, klub akoby v poslednom čase postihla akási kliatba a koncerty sa rušia jedna radosť. Prišli sme totiž o PUTRIDITY (pokazená dodávka), MOONSPELL (zlyhal autobus), SUFFOCATION (personálne problémy) i sólový výstup ALEŠA BŘICHTU. Koniec júna už ale vyzeral o niečo optimistickejšie, hoci sa stredajší večer taktiež nevyhol istým problémom. Aj napriek tomu však musela väčšina návštevníkov z Collossea odchádzať v dobrej nálade.
Väčšina? A čo ten zvyšok? Na 99 percent určite oddaní fans supportu ALL SHALL PERISH. A je mi ich veru sakra ľúto! Sám si totiž neviem dobre predstaviť skutočnosť, že by som sa trikrát (!!!) vybral na koncert svojej srdcovky, za ktorú som vysolil nemalé peniaze a ani raz nebudem mať to šťastie užiť si jej poondiatu šou. Rušia sa vopred dohodnuté turné, kazia sa autobusy, obloha je modrá, citrón žltý a na všetko sa časom zabudne. Frustráciu však treba aspoň na čas odložiť bokom a poriadne si užiť čoraz populárnejších ABORTED a legendu CANNIBAL CORPSE z ďalekého Buffala. Začiatok sa samozrejme posúva o hodnú chvíľu, konkrétne na siedmu, čo mnohí využívajú hlavne na doplnenie rôznych tekutín, veď je predsa obrovská horúčava a (s)pitný režim treba dodržiavať!

ABORTED sa u nás v poslednom čase vyskytujú čoraz častejšie, za čo sme určite len a len radi. V Banskej Bystrici (Tirish Pub – 2. december 2011) vraj naposledy predviedli fantastické chody! V Košiciach sa preto čakal podobný scenár, lenže hoc kapela odohrala všetko ako má byť, aj tak mi tam chýbalo to povestné „ono“. Príčiny? Možno trochu zvuk, možno trochu atmosféra, ktorá ešte nebola tak celkom správne vybičovaná k maximu. Tak či onak, najväčšie vrásky mi pripravilo nemilé prekvapenie so značkou „19:30“. Áno, ABORTED hrali len približnú polhodinku, čo je na zoskupenie takéhoto formátu veľmi málo. Času bolo habadej, tak kde je chyba? Čo sa samotnej kapely týka, tak tam nie je veľmi čo kritizovať, buď vám sedí a žeriete ju, alebo vás proste nezaujíma. Nechýbalo nasadenie (hlavne spevák Sven išiel ako píla!), energia i nátlakové skladby, v ktorých to chalanom ide jedna radosť. Asi nikoho neprekvapí, že sa vsádzalo hlavne na skladby z ich stále aktuálneho cd „Global Flatline“.

Ku CANNIBAL CORPSE ani nie je čo písať, a aj keď niečo dám dokopy, tak sa budem asi znovu len opakovať. Ani sa nechce veriť, že títo páni nás kŕmia surovým mäsom a napájajú páchnucou krvou už takmer štvrťstoročie. Samozrejme, polovica metlošov v Collosseu snáď ešte ani nebola na svete, keď Chris Barnes (bývalý spevák kapely) prvýkrát zachrčal do mikrofónu. Je to však vôbec dôležité, keďže táto pätica ide ako dobre namazaný stroj a svojou tvorbou oslovuje aj čoraz mladšie a mladšie publikum? Veľkým tromfom nech jej bude aj fantastická novinka „Torture“, ktorá je totálne ničivá záležitosť a kapela si je toho určite značne vedomá, keďže v Košiciach do nás napálila rovnú polovicu z jej obsahu. Zvuk je v ten večer skvelý, publikum správne divoké a domáhajúce sa ďalších a ďalších lahôdok. Tých veru bolo neúrekom a hralo sa takmer z každej štúdiovky, takže došlo na staručičké kulty ako „Born In A Casket“, „Covered With Sores“, „I Cum Blood“, „ I Will Kill You“, „Disfigured“, ale i na novšie veci typu „Evisceration Plague“, „Time To Kill Is Now“, „The Wretched Spawn“ či „Make Them Suffer“. V nich exceloval hlavne správne zohratý gitarový dvojzáprah Barrett/O Brien, či neuveriteľný basgitarista Alex Webster. Ten sa po koncerte ukázal asi aj ako najlepší spoločník a neodmietol snáď jedinú ponuku na spoločnú fotografiu či autogram. Oproti nemu pôsobil vokalista George „Corpsegrinder“ Fisher ako pekné arogantné hovädo, či už priamo na pódiu alebo naopak po koncerte. Pódioví skokani ho celkom viditeľne štvali až beda a natešení fanúšikovia čakajúci na podpis/foto na tom taktiež neboli najlepšie. Čo už…Samotný koncert však musel nadchnúť každého správneho fanúšika CANNIBAL CORPSE a snáď aj tých ostatných, ktorí si akurát hojili rany po neúspešnom „vystúpení“ kalifornských deathcoristov. Presnú polhodinku pred večierkou však celý tento cirkus končí, a čo by to bol veru za koniec bez obligátnych hitoviek ako „Hammer Smashed Face“ či „Stripped, Raped And Strangled“? Posledné zvyšky surovej energie tak boli totálne zužitkované a môže sa isť spokojne domov.

Spokojne až na organizátorov z Obscure Promotion. Tých totiž asi veľmi nepotešila skutočnosť, že na koncert dorazilo len približne 330 platiacich fanúšikov. Ak už však na východe nepriláka dostatočný počet ľudí tá najväčšia death metalová brúska, tak potom kto vlastne?

PLUSY: fantastický výkon hlavnej hviezdy večera, kvalitný zvuk, atmosféra

MÍNUSY: neúčasť ALL SHALL PERISH, trocha arogantný pristup frontmana CANNIBAL CORPSE, slabšia divácka kulisa

Autor: Demonick

Foto: Marek Baran

ABORTED

CANNIBAL CORPSE