ANAAL NATHRAKH – A New Kind of Horror

Britskí šialenci ANAAL NATHRAKH prichádzajú zaútočiť na sluchové vnemy po desiaty krát, konkrétne s doskou „A New Kind of Horror“.

Kapela opisuje nový album ako pomstychtivý, násilný či desivý, a zároveň pracujúci so surovými emóciami. Takýto materiál sa od tejto dvojice hudobníkov samozrejme očakáva. Zostáva len podrobiť ho testu, ktorý ukáže či je ich šialenstvo stále optimálne zaujímavé.

ANAAL NATHRAKH – A New Kind of Horror

Dôležitým faktom je, že novinka neobsahuje žiadne kvalitatívne prepady a zároveň je rozmanito vystavaná. V každej jednej piesni si nájdete nejaké momenty, ktoré vás budú baviť. Pochopiteľne, máme čo dočinenia s poriadnou divočinou, s výnimkou len jednej skladby. Piesne stelesňujúce chaos a vízie apokalypsy slúžia výborný soundtrack hodiaci sa k tomu, keď už naša planéta bude mať dosť parazitovania ľudskej rasy a rozhodne sa s nami skoncovať.

Kým v prvej skladbe ide v podstate o klasický ANAAL NATHRAKH, tak v ďalších prípadoch sú klasické štandardy tejto kapely obohatené prímesou rôznych prvkov. Poďme sa teda bližšie pozrieť na spomínanú pestrosť. Tá je zahrnutá v nasamplovaných industriálnych zvukoch, efektoch alebo v krátkych dubstepových momentoch. Ale aj v inak poňatých čistých vokáloch. Podstatným faktom je to, že obohacujúce prvky sú urobené s citom, nepôsobia rušivým dojmom a slúžia na zvýraznenie skladieb.

Skvelým príkladom je pieseň „The Reek of Fear“, kde sú až úsmevné vokálne výšky (áno, počujete správne, je to King Diamond) a v druhej polovici ešte aj zahrnuté dubstepové vsuvky. Klasický, majestátnym dojmom pôsobiaci čistý prejav Dave Hunta, alebo ak chcete V.I.T.R.I.O.L.A. sa tu nachádza len v troch prípadoch, ale na ozvláštnenie to úplne stačí. Jeho extrémne polohy sú skvelé (hlavne tá najdivokejšia) a na intenzite sa podieľa aj použitie naefektovaného vokálu.

ANAAL NATHRAKH

Vo výraznej miere sa dočkáte aj deathcorových postupov, presnejšie breakdownových pasáží spôsobujúce mohutnosť produkcie. Jednoznačne najlepšou paľbou (doslova), a to aj vďaka použtiu breakdownov, je steroidmi napichaná skladba „Forward!“, pri ktorej priam vidíte kosenie nepriateľov na fronte. Pieseň zaujímavo pracuje s dynamikou intenzity striedajúcou sa v pokojnej medzihre a následnej zvukovej deštrukcii. Prijal by som ešte jednu, dve skladby, ktoré by takto výraznejšie vyskočili, ale je to len malý detail, ktorý neovplyvňuje kvalitu nahrávky.

Čisté šľahanie bičom si užijete v „The Apocalypse Is About You!“. Tá sa pohybuje na úrovni powerviolence šialenstva a ide o ultimátne vyhladzovanie. Jedinou možnosťou na krátke vydýchnutie je predposledná „The Horrid Strife“, avšak absentujúcu rýchlosť nahrádza zlovestné vyznanie. Ešte dodám , že spočiatku sa vám môže zdať, že na novom albume absentujú black metalové pasáže, ale pri pozornejšom počúvaní ich nájdete.

Kapela si prizvala okrem kinga Diamonda aj ďalšieho hosťa – Brandana Schieppatiho z metalcorových BLEEDING THROUGH. Jeho vokálny príspevok využila v piesni „Vi Coactus“, kde sa v refréne dočkáte aj melodických gitár – opäť kontrast a rozmanitosť.

Parádny mix chaosu a majestátnosti ponúkne posledná „Are We Fit for Glory Yet? (The War to End Nothing)“, ktorá okrem beštiálnosti disponuje orchestrálnosťou a zborovým spevom. Takáto kombinácia vytvára až fajnovú zvrátenosť. Zvláštne slovné spojenie, ale je to tak. Textovo sa album zameriava na prvú svetovú vojnu, súčasnú politiku a listy od spisovateľa a predstaviteľa anglického modernizmu Davida Herberta Lawrencea.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: grindcore/black metal/industrial
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 28.09.2018
Web: https://www.facebook.com/Anaalnathrakhofficial
Zostava:
Dave Hunt – V.I.T.R.I.O.L. – vokály
Mick Kenney – gitary, basgitara, programovanie
Hostia:
King Diamond – vokály v „The Reek of Fear“
Brandan Schieppati – vokály v „Vi Coactus“
Tracklist:
The Road to… (01:49)
Obscene as Cancer (03:03)
The Reek of Fear (03:20)
Forward! (03:29)
New Bethlehem/Mass Death Futures (03:27)
The Apocalypse Is About You! (03:02)
Vi Coactus (03:43)
Mother of Satan (03:25)
The Horrid Strife (03:27)
Are We Fit for Glory Yet? (The War to End Nothing) (04:10)
Diskografia:
The Codex Necro – 2001
Domine Non Es Dignus – 2004
Eschaton – 2006
Hell Is Empty, and All the Devils Are Here – 2007
In the Constellation of the Black Widow – 2009
Passion – 2011
Vanitas – 2012
Desideratum – 2014
The Whole of the Law – 2016
A New Kind of Horror – 2018
Definitíva:
Britskí šialenci ANAAL NATHRAKH sú na novom albume vo forme a kvalitným spôsobom ozvláštňujú svoje extrémne vyčíňanie použitím industriálnych, symfonických či elektronických prvkov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla