ANAAL NATHRAKH – Endarkenment

Avantgardný prístup k tvorbe, premiešaný rôznymi extrémnymi štýlmi môže byť ťažko stráviteľnou veličinou, ktorá sa ale postupne mení na lahôdku. Dôkazom toho je čerstvá novinka šialencov ANAAL NATHRAKH.

Dokonalosť chameleóna spočíva v jeho premene. A toto do bodky platí aj na nový album „Endarkenment“ od ANAAL NATHRAKH.

ANAAL NATHRAKH – Endarkenment

Dave Hunt a Mick Kenney využívajú progresívny prístup k svojmu dielu. Miestami chaotické vyznenie nástrojov sa prekrásne kryštalizuje a mení týchto šialencov na skutočných velikánov extrémnej hudby. Po ostatnom albume „A New Kind of Horror“ (recenzia TU) z roku 2018 som čakal, čo sa zmení. Môžem konštatovať hneď v úvode, že takmer nič. Ani prístup, ani šialené zmeny a prekvapenia. Možno sa dá povedať, že novinka je mierne melodickejšia.

Hneď úvodný song je dokonalým spojením všemožných hudobných exkrementov. Miestami sa dostávame do akejsi melodickej polohy a ANAAL NATHRAKH tak hneď v úvode vystrihli najlepšiu a najsilnejšiu skladbu nového materiálu.

ANAAL NATHRAKH

Samotné duo poníma svoju škatuľku s veľkou rezervou ako black metal reznutý s grindcorom. Najviac k black metalu má zrejme skladba „Beyond Words“. Šialený spev, do ktorého sa opierajú nástroje, je až strašidelný. A je to ultra rýchla vecička. „Libidinous“ je silnou atmosférickou záležitosťou, v ktorej mi miestami pripomínajú až krajanov CRADLE OF FILTH.

Skladby na albume nie sú dlhšie akoby bolo potrebné. Pieseň „Create Art, Though the World May Perish“ je najdlhšou, má skoro 5 minút. Ponúka black metalovú symfóniu plnú zvratov a nečakane melodického refrénu, ktorú by pristal aj takým SABATON. Záhrobná a chorobne temná „Requiem“ ukončuje veľmi dobrý kúsok.

Silné nápady a podmanivá, elektrizujúca atmosféra, sú ozdobou novinky ANAAL NATHRAKH. Vlastne ako vždy v ich prípade. Album je pre všetkých fanúšikov extrémnych odnoží metalu, ktoré v sebe album „Endarkenment“ dokonale spája. Mix žánrov a silných nápadov robí aj z tohto albumu výborné dielo. Mimochodom, ide už o jedenástu štúdiovku tejto formácie a kvalitatívnu latku si držia stále na výbornej úrovni. Dovolím si tvrdiť, že aktuálny počin sa zaradí v histórii skupiny na veľmi vysoké miesto.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: industrial black metal/grindcore
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 02.10.2020
Web: https://www.facebook.com/Anaalnathrakhofficial
Zostava:
Dave Hunt – vokály
Mick Kenney – gitary, basgitara, programovanie
Tracklist:
Endarkenment (03:55)
Thus, Always, to Tyrants (02:33)
The Age of Starlight Ends (04:34)
Libidinous (A Pig With Cocks in Its Eyes) (04:20)
Beyond Words (03:32)
Feeding the Death Machine (03:35)
Create Art, Though the World May Perish (04:51)
Singularity (04:39)
Punish Them (03:38)
Requiem (05:31)
Diskografia:
The Codex Necro – 2001
Domine Non Es Dignus – 2004
Eschaton – 2006
Hell Is Empty, and All the Devils Are Here – 2007
In the Constellation of the Black Widow – 2009
Passion – 2011
Vanitas – 2012
Desideratum – 2014
The Whole of the Law – 2016
A New Kind of Horror – 2018
Endarkenment – 2020
Definitíva:
Chorobná, blahodárna a elektrizujúca. Taká je novinka „Endarkenment“ od ANAAL NATHRAKH. Miestami chaotické vyznenie nástrojov sa prekrásne kryštalizuje a mení týchto šialencov na skutočných velikánov extrémnej hudby.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla