ROCKSTONE FEST 2012 V BYTČI

V poradí už 6. ročník hudobného festivalu Rockstone sa uskutočnil v Bytči. Občianske združenie s rovnomenným názvom Rockstone sa ako hlavný organizátor po predošlých ročníkoch opäť pokúsilo prilákať ľudí na mladé skupiny z priľahlej oblasti žilinsko-považského regiónu, ale takisto aj na niekoľkoročné stálice širokého česko-slovenského hudobného podhubia. Festival bol vždy jednodňový a v pár popoludňajších a nočných hodinách sa snažil ponúknuť návštevníkom čo najväčšiu porciu hudobnej nádielky a zábavy.
Do areálu konania festivalu sa dalo dostať presne načas, a to už od 15. hodiny. Aj keď usporiadatelia a organizátori vítali všetkých s otvorenou náručou, počasie bolo tento krát poriadne proti. Zatiahnutá obloha a trvalé niekoľkohodinové zrážky určite návštevnosti nepomohli. No vďaka príslušnej tribúne a veľkým prístreškom sa mohli návštevníci pohodlne schovať a užívať si kapely s pivkom v ruke trošku z diaľky.

Ako prvá skupina, ktorá sa snažila pritiahnuť ľudí pred pódium boli mladí Žilinčania BOD OMYLU. Chalani hrajúci alternatívny rock s punkovými refrénmi pripomínajúce staršie INÉ KAFE rozbalili svoj set v poriadne silnom daždi a naozaj zopár skalných sa tých kvapiek nebálo a podporili týchto hudobníkov. Na pódiu sa správali isto a taktiež nezabudli ani na nejaké slovné hračičky k počasiu. V tomto čase sa budú chalani nachádzať v štúdiu, tak fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Ľudí pomaly pribúdalo, hlavne na tribúnu a tak po krátkej zvukovke nastúpili na scénu BEFORE THE ZERO DAY. Títo chalani robia regiónu Rimavskej Soboty isto dobré meno. Rock znel areálom poriadne hlasno a preto sa pod pódiom zabávalo o niekoľko ľudí viac aj v tom hnusnom daždi bez obavy o suchú nitku, lebo tá by veru aj za slnečného počasia veru neostala suchá. Prezentácia pesničiek z albumu „ Je to len v nás“ ubehla naozaj ako voda.

Po druhý krát na Rockstonefeste predstavili BRAINSCAN a ako sami spomenuli, v Bytči sa im vždy páčilo. Takisto sa návštevníkom istotne páčil aj ich set, zložený hlavne z pesničiek z EP „Scan My Brain“ a albumu „Breaking Down Your Mind“. Na záver pridali chalani aj cover od formácie MADBALL. Kapela je perfektne zohratá, festivaly a koncerty ju poriadne hudobne stmetlili. Vokálne duo Noga-Handrush perfektne rozpohybovalo pod pódiom čo sa len dalo. Čas ubehol naozaj rýchlo a BRAINSCAN sa za potlesku lúčia po veľmi dobrom výkone.

Ska žáner na festivale hájila partička z Nového Mesta nad Váhom FUERA FONDO. Trubky, klávesy, saxofón a jemné gitarkové tóny si podmanili nažhavený roztancovaný menší dav. Ska ide teda dosť mimo mňa a tak toto bol správny čas na moje občerstvenie. Verím však, že skupina si to s fanúšikmi užila a všetkým ostali len dobré spomienky.

Bratislavské štvorčlenné zoskupenie INTREPID je vlastne revival kapelou slávnej METALLICY. A poviem vám, že to robia úplne presne! Pózami, nástrojmi a hudobným prevedením sú naozaj vo svojej prezentácii stopercentný. Nezabudli na žiadny slávny hit tejto kapely, či už „Master Of Puppets“, „Hit The Lights“ alebo „The Memory Remains“. Tu nastal aj iný, ale tiež zásadný moment. Definitívne prestal padať ten hnusný dážď!

Prví českí zástupcovia na bytčianskom pódiu boli pražskí SPS. Punkoví páni v najlepších rokoch predviedli to najlepšie zo svojich albumov a držiac sa starých koľají punkového smradu určite potešili veľa ľudí. Dobrý punk na Rockstonefeste veru ešte asi nikdy nechýbal a SPS predviedli, odspievali svoje hity spolu s množstvom fanúšikov.

Terchovskí chlapi – ARZÉN, tí už tiež dobre poznajú bytčianske publikum a vždy sa na Rockstonefest tešia. Veď práve na prvom ročníku mali úlohu headlinerov a aj tentokrát podali taký istý kvalitný výkon ako na spomínanom prvom ročníku. Po sólovom zahriatí sa vokalista Jaro prihováral pár ľudom osobne (že mama) a povinne si zatancoval s mladou sympatickou slečnou na jednu príjemnú baladu. Spomienka na mladé časy prebehla s niekdajším vokalistom zo skupiny ROXOR a takisto piesňou „Lipová lyžka“ si kapela zaspomínala aj na Michala Dočolomanského. Zábava bola naozaj v plnom prúde, absencia dažďa a dobrý výkon prilákali k pódiu už omnoho viac ľudí. Ich hodinka zbehla ako nič a aj keď sa ľudia snažili privolať kapelu ešte späť na pódium, tak už to nešlo, pretože sa blížila hlavná hviezda programu…

Tu by som chcel vyzdvihnúť produkciu festivalu, kedy sa organizačný tím statočne popasoval s programom a úspešne sa držali uvedeného časového harmonogramu. Avšak až doposiaľ…, ale čo, na headlinerov si treba aj trošku počkať…

Tohtoročným ťahákom číslo jedna boli českí ARAKAIN a Lucie Bílá. V ten deň to bol ich druhý koncert na Slovensku, preto som mal mierne obavy ako budú pôsobiť na pódiu v takú pokročilú hodinu. Obavy boli, ale naozaj zbytočné. Na upravenom „arakainovskom“ pódiu to najskôr odpálili samotní ARAKAIN, od ktorých odzneli hity ako „Kolonie termitů“, „Hlas krve“, „Gilotina“, „Ďábelská hra“ či „Amadeus“. Pohodový a istý výkon od týchto borcov bol aj zvukovo veľmi dobre podchytený. Niekto si zastáva len dobu, keď v skupine pôsobil Aleš Brichta, no mne ako mladšiemu, vôbec nevadili ani jeho nasledovníci, či už Petr Kolář alebo terajší Honza Toužimský. Približne v polke setu na pódium vstúpila aj Lucie Bílá. Pri príležitosti 30.výročia fungovania ARAKAINU je Lucie Bílá ten správny hosť na ich koncertoch. Teda, poviem vám, zimomriavky som mal všade.., jej spev je naživo úchvatný! Pesničky ako „Cornouto“, „Zimní královná“, „Tygřice“ a „Straty a nálezy“ vyzneli v živom prevedení perfektne. Lucie a ARAKAIN idú k sebe aj po rokoch, jednoducho si pasujú a  rozumejú si. Akurát mi trošku od Lucky chýbal nejaký súvislejší prejav k fanúšikom. Avšak v podstate to vynahradila inak – spevom, drive-om a vizážou. Lucka potom odišla z pódia, aby ARAKAIN naložili povinnú „Apage Satanas“ a nasledovala spoločná rozlúčka so všetkými zúčastnenými.

Poslednú bodku za festivalom zakončila kratším vystúpením považskobystrická MADE BY. Je pravda, že už hudobne nasýtení a vyčerpaní návštevníci si ich tvorbu vypočuli už len za odchodu a tým pádom sa im nevenovalo veľa pozornosti, snáď keby všetko šlo podľa časového plánu dopadlo by to trošku inak.

Čo tak dodať na záver? Som veľmi rád, že som sa na tomto festivale ukázal a vychutnal si vystúpenia. Verím tomu, že na budúci rok bude táto bytčianska tradícia pokračovať a príde hlavne viac ľudí podporiť rockovú hudbu v tomto regióne. Organizátorom držím palce, nech sa s rovnakou vervou ako doteraz pustia do ďalšieho, verme, že ešte úspešnejšieho ročníka.

PLUSY: príjemné priateľské prostredie, vydarené vystúpenia, zvuk, guláš
MÍNUSY: počasie, slabšia divácka účasť

Autor a foto: Scream


BEFORE THE ZERO DAY

BRAINSCAN

INTREPID

SPS

ARZÉN

ARAKAIN A LUCIE BÍLÁ