Reinxeed – Welcome To the Theater

Usilovný workoholik Tommy Johansson pokračuje vo svojom ťažení so svojou domovskou kapelou REINXEED. Od poslednej dosky „1912“ opäť uplynul len rok a o slovo sa hlási už piaty nosič v poradí – „Welcome To The Theater“. Verím, že predstavovať REINXEED by už bolo nosením dreva do lesa, preto už úvodom prejdem k tomu najpodstatnejšiemu – k hudbe. Čerstvá novinka by sa v mnohom mohla rovnať svojim predchodcom, no prináša so sebou aj pár zmien a nových elementov, resp. update tých osvedčených.  
Typický rukopis kapely patrí samozrejme medzi záležitosti, ktoré držia vlajku ochrannej známky. Dynamická rytmika, precízna gitarová technika, grandiózny melodický základ a vynikajúce vokálne prevedenie – to všetko ostalo. Skladby dostali podstatne orchestrálnejší a filmový nádych s progresívnejšou štruktúrou, kde sa k slovu dostalo väčšie množstvo motívov. To sa samozrejme odzrkadlilo na ich dĺžke, preto nečakajte, že sa vám novinka dostane do uší na prvé počutie.



Zaujímavo je poskladaný playlist, keď sa po soundtrackovom Intre k slovu dostávajú práve dlhšie skladby („Life Will Find A Way“, „Save Us“, „Stranger Tides“, „Somewhere in Tides“, „No Fate“), ktoré odľahčuje akurát priamočiarejšia „Follow Me“. Na druhej strane sa ponúka výpravný epos  „Freedom“, na ktorom si spevácky zahosťoval Ronny Hemlin (INMORIA, TAD MOROSE). Až záver albumu obstaráva duo jednoduchších , o to viac však údernejších skladieb. Vzletná „Temple Of The Crystal Skulls“ má jeden z najvýraznejších refrénov aké doteraz z pera Tommyho Johanssona vzišli a záverečná titulná skladba jej v tom zdatne sekunduje. Navyše pridáva ešte kus zábavy, keď  vokálne línie dopĺňa ešte veselá vsuvka na klávesoch. V neposlednom rade musím chváliť zvukovú stránku, pretože každým albumom sa po tejto stránke kapela vždy zlepšovala a na novinke to nie je inak. Nástroje znejú jasne, čitateľne a orchestrálne pasáže znejú takisto adekvátne a s potrebnou razanciou.

REINXEED v žiadnom prípade nepoľavujú a piaty počin pokračuje na najlepšej ceste, ktorá za veľmi krátky čas zaradila kapelu medzi absolútnu žánrovú špičku. Navyše, Tommy Johansson je v súčasnosti určite najtvorivejší muzikant, pretože napísať vyše desiatku kvalitných skladieb rok čo rok je skôr zázrak ako pravidlo.

Žáner: melodic power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Liljegren Records/Doolittle Group
Dátum vydania: 30.5.2012
Web: www.myspace.com/reinxeednorth
Zostava:
Tommy Johansson – vokály, gitara, klávesy
Calle Sundberg – gitara
Nic Steel –  basgitara
Alfred Fridhagen – bicie
Diskografia:
The Light – 2008
Higher – 2009
Majestic – 2010
1912 – 2011
Welcome To the Theater – 2012
Tracklist:
Welcome (1:12)
Life Will Find a Way (5:37)
Follow Me (3:52)
Save Us (5:55)
Stranger Tides (5:30)
Somewhere in Time (6:16)
Freedom (8:15)
No Fate (6:50)
Temple of the Crystal Skulls (4:35)
Welcome to the Theater (3:46)
Definitíva:
REINXEED a ich spanilá jazda na poli
 melodického metalu pokračuje.
Tentokrát  v orchestrálnejšom a bombastickejšom
 balení, kde však nezanikol tradičný rukopis kapely.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla