Wacken Metal Battle: Semifinálový večer v Bratislave ovládli HEAD2DOWN, APRIL WEEPS a DEHYDRATED

Počas druhej aprílovej soboty sa začala druhá časť 6. ročníka súťaže Wacken Metal Battle Slovakia. V bratislavskom klube Randal sa v prvom semifinále predstavilo šesť kapiel.

BRATISLAVA. Po ročnej pauze odštartoval nultým kolom v novembri 2018 už 6. ročník súťaže Wacken Metal Battle Slovakia. V nultom kole päť porotcov počúvalo nahrávky prihlásených kapiel, z ktorých šesť sa prebojovalo do semifinále, kde predviedli svoje umenie naživo.

V legendárnom klube sa postupne predstavili skupiny MODERN AGE DYING, FROZEN BLOOD, HEAD2DOWN, BESNA, DEHYDRATED a APRIL WEEPS. A hneď ako sa dostanem ku každej kapele osobitne, musím podotknúť, že všetky súťažiace spolky mali výborný zvuk.

MODERN AGE DYING. Foto: Alena Červeňanská

Neľahká úloha úvodnej kapely večera pripadla na Nitranov MODERN AGE DYING. Tí sa však svojej úlohy zhostili veľmi dobre a ukázali fanúšikom i porote, že v tento večer sa môžu tešiť na naozaj kvalitnú porciu metalovej muziky.

Melodický death metal v ich podaní chutil, najvýraznejšími postavami kapely bol vokalista Jakub a najmä bubeník Tuky, ktorý hnal celú bandu dopredu. Prvá polovica ich koncertu bavila, počuteľný bol vplyv škandinávskej školy. Menší problém vznikal s pribúdajúcim časom ich hrania, skladby a postupy sa zlievali do jedného celku. A aj keď ďalej nepostúpili, o MODERN AGE DYING budeme ešte určite počuť.

Bubeník FROZEN BLOOD.Foto: Alena Červeňanská

Ako druhí prišli na rad domáci bratislavskí hudobníci FROZEN BLOOD hrajúci blackened death metal. Na svojom konte majú vydarený rovnomenný debut, avšak ich skladby naživo až tak nefungovali.

Aj pri ich vystúpení bolo cítiť vplyv viacerých metalových veličín, ale každý z členov si hral to svoje a dokopy to žiaľ neladilo. Vyslovená katastrofa to nebola, chalani len musia hrať čo najviac koncertov a ono to príde.

Ako tretia nastúpila už aj pred celkom početné publikum kapela HEAD2DOWN z Topoľčian, ktorá sa na scéne pohybuje už od roku 2003 a má na svojom konte tri štúdiové albumy. Dalo by sa povedať, že ostrieľaní borci, ktorí odohrali množstvo koncertov. A to bolo neuveriteľne cítiť.

HEAD2DOWN.Foto: Alena Červeňanská

Od úvodných tónov bolo jasné, že sa dívame zrejme na najlepšiu šou celého večera, čo sa nakoniec aj potvrdilo. Ich alternative nu-metal nepopierateľne čerpá z najlepšej éry tohto žánru a vôbec to nevadilo. Nad všetkými vyčnieval dredatý frontman FUXo, ktorého bolo celé pódium. Myslím, že sa nezastavil ani na chvíľku. Parádna komunikácia s publikom, skvelý pódiový prejav, chytľavé pesničky so silnými riffmi a výbornými refrénmi, ktoré strhli fanúšikov pod pódiom. Jeho farba hlasu sa náramne podobá na Jonathana Davisa z KORN, nie nadarmo pôsobil tento spevák aj revivalovej kapele tejto americkej veličiny.

Pochopiteľne sa zraky všetkých prítomných upierali najmä na FUXa, ale HEAD2DOWN sú aj ďalší členovia. Navyše, prvý koncert s nimi odohral nový basák, avšak keby to frontman medzi skladbami nepovedal, tak si to fanúšikovia ani nevšimnú. HEAD2DOWN predviedli poriadne živelný a energický set, ktorý strhol každého prítomného, za mňa ako jedného z porotcov napíšem, že sme videli najlepšiu kapelu prvého semifinále.

BESNA. Foto: Alena Červeňanská

Ďalšia domáca formácia BESNA to po skvelom koncerte HEAD2DOWN nemala vôbec ľahké. Bratislavčania hrajú najmä úplne inú hudbu – post black metal. A treba napísať, že parádny. Na svojom konte majú zatiaľ jedno EP. Za veľký plus považujem, že spievajú v rodnej reči. Líder kapely Samo Dudlák imidžom pripomínal borcov zo SÓLSTAFIR, ale najmä mu to veľmi dobre hralo a spievalo.

BESNA majú vo svojom repertoári najmä dlhšie skladby, ktoré majú atmosféru, výborné muzikantské nápady a dušu. A práve tak potrebnú atmosféru sa im počas semifinále až tak nepodarilo vytvoriť. Mal som pocit, že počas ich setu sa našlo aj pár chybičiek, avšak nič hrozné to nebolo, občas to k živému prevedeniu patrí a niekedy sa aj samotný majster tesár utne.

Mierne rušivo počas ich koncertu pôsobila hra bubeníka, ktorý akoby sa snažil strhnúť pozornosť na seba. BESNA však predviedli veľmi zaujímavý koncert a aj keď to na postup ďalej nebolo (dlho som sa rozhodoval, že by som ich dal na u seba 3. postupujúce miesto), ich vystúpenie ma bavilo. Chalani nefungujú spolu dlho, ale vyrastá nám na našej scéne ďalšia výborná a originálna kapela, len hudobníci potrebujú ešte trošku dozrieť a odohrať viac koncertov. Nabudúce to pokojne môže byť minimálne na slovenské finále.

DEHYDRATED. Foto: Alena Červeňanská

Po post black metalu sme sa vrátili vďaka slovenským legendám DEHYDRATED späť k death metalu. Ostrieľaní hudobníci sú na scéne od roku 1991, na svojom konte majú dva štúdiové albumy, dve demá a niekoľko splitiek, ale najmä množstvo koncertov. A to bolo cítiť od prvého tónu, od prvého úderu do činelov a prvého Drahošovho growlingu.

Jednoducho, death metal, ktorý má silu, priamy ťah na bránu a je založený na parádnych gitarách. Všetko to zo zadu „istil“ a „hnal“ dopredu ďalší skúsený hudobník – bubeník Elevo. DEHYDRATED mali pod pódiom aj najviac fanúšikov a baviacich sa ľudí a doslova vyučovali smrtiaci žáner.

Noro a Marta z APRIL WEEPS. Foto: Alena Červeňanská

Najviac bodov od porotcov v nultom kole dostali atmosferici APRIL WEEPS, ktorých som ja videl takmer po roku. Kapela hrala skladby zo stále aktuálneho albumu „Comma“, má dokonale zmáknutý imidž a pódiový prejav. Ich hudba je založená na Norovom growle, čistom speve sympatickej Marty, ktorá však už dávnejšie pridáva do svojho prejavu poriadny scream, ktorý je z koncertu na koncert lepším a doslova „prechádza“ celým telom. Do toho Martin svojský pohyb pri speve a je vymaľované. Ich skladbám však nechýba ani tak potrebná atmosféra a dobrý gitarový základ.

Dalo by sa nazvať, že APRIL WEEPS boli vďaka nultému kolu favoritmi. Ich koncert ma opäť bavil, ale o niečo menej ako vlani v Banskej Bystrici. Dlho som nevedel prísť na to, čím to je. Kapela mi prišla akoby v miernom kŕči (najmä, keď viem, ako to dokážu odpáliť). A možno práve tým, že v nultom kole dostali najviac bodov od porotcov, im to mierne, ale ozaj len mierne, „zviazalo ruky a nohy“. Aj napriek tejto mojej malej pocitovej výčitke, sme videli ďalšie vydarené vystúpenie tejto formácie. Uvidíme, s čím na nás vyrukujú vo finále.

Večer v spoločnosti šiestich kapiel a mnohých kamarátov bol naozaj veľmi príjemný. Najviac teší nespochybniteľný fakt – slovenská scéna robí radosť a ponúka naozaj veľmi kvalitné skupiny, ktoré by sa rozhodne nestratili ani vo svete. A tak opäť som ako jeden z porotcov musel skonštatovať, že sme rozhodovanie nemali vôbec ľahké. Ale pri tomto fakte nám to veruže neprekážalo. Skôr naopak, robilo nám to radosť. Dovolím si tvrdiť, že kvalitatívne bolo prvé semifinále na najlepšej úrovni zo všetkých ročníkov.

Do finále však mohli postúpiť len tri kapely a všetci porotcovia s menšími odchýlkami bodovo zhodli na postupujúcich kapelách. Takže, v májovom finále v Banskej Bystrici sa už s istotou predstavia DEHYDRATED, APRIL WEEPS a HEAD2DOWN. Uvidíme, kto ich doplní z divízie Východ, druhé semifinále sa uskutoční už nasledujúcu sobotu v košickom Riders Pube.

PLUSY:
Všetky semifinálové kapely, slušná divácka účasť, príjemná atmosféra, zvuk všetkých skupín

MÍNUSY:
žiadne

Foto: Alena Červeňanská