RAMMSTEIN – Rammstein

Ruku na srdce: kto nepozná RAMMSTEIN? Buď ich milujete alebo ich veľmi nemusíte. Ak k nim máte vzťah akýkoľvek, ich tvorbu nie je možné ignorovať.

RAMMSTEIN sú asi aj preto po siedmich albumoch akousi žijúcou legendou. Legendou, ktorá nezapadla do žiadneho žánru alebo zvuku. Naopak, vytvorila ho! Partia z Berlína ohúrila Ameriku. A vlastne potom narovnako celý svet. Alebo predtým? Neviem. Nejako tak…

RAMMSTEIN – Rammstein

RAMMSTEIN sú pre mňa otáznikom a paradoxne aj definitívou. Sú formou umenia. Sú formou samou o sebe. Originálne CD „Mutter“ mám na povale u rodičov a stále premýšľam nad tým ich „Du Hast“ z albumu „Sehnsucht“. Berlínčania sú skrátka jedinečným hudobným telesom na našej planéte a nedajú sa prirovnať k ničomu a nikomu.

Pre niekoho možno kontroverzná partia, pre niekoho až príliš vulgárna. Pri dávke odosobnenia a sústredenia sa na ich muziku, musím povedať, že ich dlho očakávaná novinka bude patriť k najlepším v ich diskografii. Čo pieseň, to riadny zárez. Myšlienka, nápad, perfektný zvuk. Pamätám si ako mi kamoš doniesol kazetu kúpenú v Poľsku. Album „Herzeleid“ vyšiel v roku 1995. Predposledný v roku 2009. Fanúšikovia sa načakali. Ale oplatilo sa!

RAMMSTEIN vydali v roku 2019 po desiatich rokoch svoju novinku! Bolo načase. A je to takmer „tanečný“ album. Každá pieseň je melodická a spevavá. Každá je pritom odlišná a veľmi silná. A viete čo je na tom všetkom najlepšie? Kontroverznosť a bizarnosť ich diela nepohltila samotný umelecký potenciál, ktorý v sebe majú. Album „Rammstein“ je to najlepšie od čias „Mutter“.

RAMMSTEIN

RAMMSTEIN sú podľa mňa povinným všeobecno-vedomostným bodom každého Nemca. Neviem, či nie sú aj maturitnou otázkou. Ak nie, určite ňou budú. Berlínčania zhmotňujú svojské umenie. Je to hudobná, pódiová, ale vďaka ich klipom až filmová kapela. Cover albumu s jedinou zápalkou je viac šokujúci ako minimalistický. Geniálne!

Prvý song „Deutschland“ od jeho zverejnenia na YouTube do polovice mája má viac ako 51 miliónov videní! Spoločne s „Radio“ sú obe piesne hitovkami a nie nadarmo ich vybrali ako vhodné songy na promo novinky. Nemci to do nás dali hneď na začiatku. Kontroverzné klipy s dokonalou symbiózou len podčiarkujú jedinečnosť tohto spolku. Hlas Tilla Lindemanna by nespoznal snáď len hluchý.

„Zeig dich“ je ďalšou bránou do nádherne chladného industriálu. A „Ausländer“? Tak týmto nepohrdnú ani na diskotékovej párty na rozpálenej Ibize. To vám garantujem. Najlepšia tanečná vec, akú som počul za ostatných 20 rokov! Teda, keď je nerátam DJ Boba (vtip).

RAMMSTEIN nemusia tlačiť na pílu a ani šokovať. Stačí, že sú. „Sex“ má mega nápev. Perfektný refrén a dokonalý spev. Vlastne ako v každom songu. Lindemanna ja skrátka môžem. „Puppe“ tak trochu spomalí rozbúrenú rieku a v nej počujem najbrutálnejší výkon Tilla na celom albume. „Was ich liebe“ je industriálny recitál, ktorý tak zvláštne upokojí.

„Diamant“ je akoby pokračovaním legendárneho songu „Ohne dich“. Iba že: Je to ešte niečo lepšie a hlbšie. Vďaka tejto piesni pridávam v záverečnom hodnotení ešte pol boda. Táto pieseň je síce najkratšou, ale pre mňa zároveň aj najsilnejšou zo všetkých nových skladieb. Má len dve a pol minúty, ale je to presne toľko, koľko potrebuje. „Weit weg“ nás dostáva do poslednej časti platne. „Tattoo“ pripomenie taký ten starý feeling z dôb „Sehnsucht“ a „Hallomann“ ukončuje geniálnu germánsku jazdu.

Perfektný album. Nadrozmerne minimalistický, alebo len dokonalo zvláštny? Neviem. Je polnoc a ja si ho púšťam piaty krát. Sám som prekvapený, ako ma dostal. Nikdy by som to nepovedal. Hej. A ono áno: RAMMSTEIN? Deutschland? Sex? Dajte mi všetko naraz, platím kartou.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: industrial
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Universal Music
Dátum vydania: 17.05.2019
Web: https://truck.rammstein.de/de/
Zostava:
Till Lindemann – spev
Richard Z. Kruspe – gitara
Paul H. Landers – gitara
Oliver „Ollie“ Riedel – basgitara
Christian „Flake“ Lorenz – klávesy
Christoph „Doom“ Schneider – bicie
Tracklist:
Deutschland (05:23)
Radio (04:37)
Zeig dich (04:15)
Ausländer (03:51)
Sex (03:56)
Puppe (04:33)
Was ich liebe (04:29)
Diamant (02:34)
Weit weg (04:20)
Tattoo (04:11)
Hallomann (04:11)
Diskografia:
Herzeleid – 1995
Sehnsucht – 1997
Mutter – 2001
Reise, Reise – 2004
Rosenrot – 2005
Liebe ist für alle da – 2009
Rammstein – 2019
Definitíva:
RAMMSTEIN nahrali najlepší album od čias „Mutter“. Je to pestrofarebná paleta industriálneho rocku. Nemci majú svoj rozpoznateľný zvuk, svoju tvár a svoje nekonvenčné prevedenie filmových obrazov. Môžete ich nemať radi, ale prirodzený rešpekt, ktorý ide z ich tvorby je logickým vyústením. Legenda z Berlína! Sehr schön!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články