Darkthrone – The Underground Resistance

Ďalší album legendárnych DARKTHRONE je na svete a opäť nám ponúkajú hudbu, ktorou bojujú proti umelému zvuku a v ktorej použili mnoho inšpirácii od kapiel, ktoré drhli struny už pred mnohými rokmi. Od štúdiovky „The Cult Is Alive“ dali DARKTHRONE postupne zabudnúť na svoje black metalové korene a na novinke „The Underground Resistance“ si idú samozrejme zas to svoje. Pravdou je, že nič iné sa ani nečakalo. Máme tu mix, heavy metalu, thrash metalu, ale aj malý podiel blacku. Najhlavnejšie je, že nová doska sa dvojici Fenriz a Nocturno Culto náramne vydarila.
V dnešnej dobe, kedy každá kapela chce prísť s niečím novým a v časoch, kedy mnoho kapiel produkuje niekedy až nechutne umelý zvuk, sú DARKTHRONE paradoxne originálny v tom, že idú presne opačnou cestou.

Toto duo ešte pred vydaním novinky zverejnili ako ochutnávku skladbu „Leave No Cross Unturned“. Vtedy som mierne zapochyboval a nebol som nijak presvedčený o tom, že tento album bude taký výborný, ale po vypočutí celej dosky som ostal veľmi spokojný. Novinka je síce jednoduchá, ale riadne chytľavá a poslucháča zaujme hneď po prvom vypočutí. Dokonca mi nevadí ani čistý vokál v podaní Fenriza, ktorý v iných prípadoch veľmi nemusím.



Keď už sa na tomto albume pozeráme smerom vzad, treba spomenúť, že tu môžeme počuť viacero inšpirácii, či skôr vzdávaniu holdu starým formáciám. Tak napríklad v skladbe „Valkyrie“ je zreteľný odkaz na BATHORY a prvé nahrávky HELLOWEEN. V strednej časti spomínanej skladby „Leave No Cross Unturned“ môžeme zas počuť odkaz na CELTIC FROST. Môžu sa objaviť tvrdenia, že je to poriadne retro a všetko čo na tomto albume nájdete už bolo stokrát počuté. Pre mňa je, ale podstatné, že ma tento album náramne baví a že som im to zožral aj s navijákom. Nemusím predsa za každú cenu hľadať určitý progres. Berte tento album ako boj za „starý zvuk“ alebo boj za „starý metal“.

Proste a jednoducho ak máte radi plnokrvný metal z čias riflových búnd ozdobených veľkým množstvom nášiviek a nemáte problém sa vrátiť o niekoľko rokov naspäť, tak by vás táto nahrávka určite nemala uraziť, ba naopak. Mala by sa vám dostať riadne pod kožu. Mne urobili DARKTHRONE týmto zásekom veľkú radosť a určite bude na konci roka figurovať medzi mojimi top nahrávkami.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 9 / 10


Názor redakcie:

DARKTHRONE si veruže môžu dovoliť hocičo. Už na predchádzajúcom albume „Circle the Wagons“ si s prstom v nose hrali to, načo mali chuť a bolo im úplne jedno, čo povedia ľudia. Táto nahrávka mala neskutočný punkový nádych. Prešli tri roky, pred sebou tu máme novinku „The Underground Resistance“. Aká je? Opäť raz šokujúca a chytľavá.

Na albume je iba šesť skladieb, no ich stopáž má opäť viac než 40 minút. Zásluhu na tom majú dve poslednú dlhšie skladby „Come Warfare, the Entire Doom“ a „Leave No Cross Unturned“. Nocturno Culto a Fenriz potvrdili aj týmto albumom, že sú v obrovskej pohode, robia to, čo ich baví. Najprekvapujúcejším momentom na albume nie je ani tak zvuk alebo rytmické prvky, ale prekvapujúce a šokujúce zároveň sú na tejto nahrávke DARKTHRONE heavy/power a thrash metalové prvky! Áno, dobre čítate. V „Leave No Cross Unturned“ si v úvode dokonca Nocturno Culto „zajačí“ do zaujímavých výšok. Čo je však najdôležitejšie, každá skladba skvele zapadá do konceptu nahrávky a opäť sa pri počúvaní tohto albumu vraciame späť minimálne o 20 až 25 rokov. Dokonca sa k týmto dávnym dobám priblížili DARKTHRONE nielen zvukom, ale aj postupom a skladbou piesní. Zhrnuté a podčiarknuté, robia to, čo ich baví a robia to kurva dobre!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: old school punk/heavy/thrash/black
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Peaceville Records
Dátum vydania: 25.2.2013
Web: www.myspace.com/officialdarkthrone
Zostava:
Nocturno Culto – vokály, gitara, basgitara
Fenriz – bicie, basgitara, gitara, vokály
Diskografia:
Soulside Journey – 1991
A Blaze In The Northern Sky – 1992
Under A Funeral Moon – 1993
Transilvanian Hunger – 1994
Panzerfaust – 1995
Total Death – 1996
Goatlord – 1996
Ravishing Grimness – 1999
Plaguewielder – 2001
Hate Them – 2003
Sardonic Wrath – 2004
The Cult Is Alive – 2006
F.O.A.D. – 2007
Dark Thrones and Black Flags – 2008
Circle The Wagons – 2010
The Underground Resistance – 2013
Tracklist:
Dead Early (4:49)
Valkyrie (5:14)
Lesser Men (4:55)
The Ones You Left Behind (4:16)
Come Warfare, The Entire Doom (8:38)
Leave No Cross Unturned (13:49)
Definitíva:
Nórske kultové duo DARKTHRONE vyrukovalo
s ďalším skvelým albumom, na ktorom
 vzdávajú hold metalu 80. rokov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla