KONVENT – Puritan Masochism

Štyri sympatické baby hrajúce ponurý a chorobný doom metal reznutý s death metalom? Áno, v Dánsku to dievčatá skutočne vedia.

Napalm Records by malo byť zárukou kvality. Je to vydavateľstvo, ktoré má meno a cveng. Po novom mám účet na Spotify. Prečo to píšem? Má to totiž súvis. Keby som ho nemal, nenašiel by som túto dánsku smrtiacu svorku vlkov. Ehm, teda vlčíc. Áno, KONVENT je dievčenská kapela. Ale ani omylom ďalšia NERVOSA.

KONVENT – Puritan Masochism

KONVENT debutujú u Napalm Records a ja som z toho pekelne vytešený. Nepočul som nikdy predtým o tejto kapele. Zvukvo sú celkom blízko k experimentálnej superkapele TRONOS, ktorá vlani vydala debut „Celestial Mechanics“. Aj keď TRONOS má absolútne iný vokál ako KONVENT. Možno dievčatá pobrali niečo z MY DYING BRIDE, ale to naozaj len veľmi málo.

Smrtiaci vokál, ba až chorobný a pohrebné duniace tempo. Vokál sa valí ani čierno – čierna láva zo samej hĺbky nejakého mrazivého hrobu. Fakt masaker, že toto dáva zo svojho hrdla jedno pekné blonďavé dievča Rikke Emilie List z Dánska.

Skladby KONVENT sú veľmi skvostne vyskladané. Plazia sa takým zvláštnym umierajúcim tempom. Miestami „bijú“ zvukovo do TRIPTYKONU. Takou pochybne chorobnou rytmikou, ktorej sekunduje beštiálny hlas Rikke. Stále mi vŕta v hlave ako môžu štyri pekné baby hrať takúto hudbu. Ale vlastne, prečo by nemohli? Odpovedám sám sebe hneď v zárodku. Piesne na albume „Puritan Masochism“ sú doomovou lahôdkou, jemne strihnutou s death metalom. Je to až neuveriteľné, odkiaľ to tá vokalistka berie. Angela Gossow by jej osobne mala prísť dať medailu. Zlatú.

KONVENT

Piesne sú prehnité a nasiaknuté zvláštnou špinou. Album znie úžasne a konzistentne. Chorobný a beštiálny spolok si svoju zvrátenú kolísku hompáľa v deviatich songoch a to skoro rovných 48 minút. Čo som komu urobil, že som ich stretol? Pýtam sa, a zároveň sa beštiálne usmievam.

Napríklad taká skladba „Waste“. Chorobne zvrátená a nádherná zároveň. Taktiež záverečná „Ropes Pt. II“, až sedem a pol minúty dlhá, ktorá je doomovou výpravou toho najhrubšieho zrna. Zaujímalo by ma, kto ich ovplyvnil a čo v súkromí baby počúvajú. Cítiť tam vplyvy aj CELTIC FROST.

Nevšedný album. Zaujímavý nielen zvukom, ale aj celkovou temnotou, ktorý visí nad každou piesňou, ako kosa smrtky. Myslím, že doom metal má ďalšiu mladú krv v Dánsku, ktorá to ešte určite poriadne rozbehne.

Tento album jednoducho treba počuť. Obzvlášť, ak si hoviete na pomalých tempách, ktoré sú ľahko zrezané death metalom. Zmiešajte BLACK SABBATH s BEHEMOTH a vymeňte Adamov za Evy. Asi tak by mohol vyzerať KONVENT. Dobrú chuť.

Veľmi by ma zaujímalo, ako vyzerá kapela naživo. Ale to sa vo mne už zase prebúdzajú zmysli lovca viac, ako zmysli hudobného fajnšmekra. Výborný debut.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death/doom metal
Krajina pôvodu: Dánsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 24.01.2020
Web: https://www.facebook.com/konventband/
Zostava:
Rikke Emilie List – spev
Sara Helena Nørregaard – gitara
Heidi Withington Brink – basgitara
Julie Simonsen – bicie
Tracklist:
Puritan Masochism (04:42)
The Eye (03:26)
Trust (05:17)
World of Gone (05:57)
Bridge (06:31)
Waste (04:59)
Idle Hands (05:22)
Ropes, Pt. 1 (04:37)
Ropes, Pt. 2 (07:22)
Diskografia:
Puritan Masochism – 2020
Definitíva:
Dánske dievčatá prekvapili. Chorobný doom metal, ktorý je prerezaný death metalom, sa nesie celých 48 minút v ťaživej, dusnej a ponurej atmosfér. Parádny debut „Puritan Masochism“ od výbornej kapely, o ktorej budeme ešte počuť. Tento album jednoducho treba počuť. Obzvlášť, ak si hoviete v pomalých tempách. Fanúšikovia TRIPTYKON, CELTIC FROST, ale aj klasického doom metalu ako MY DYING BRIDE, zbystrite pozornosť. A samozrejme, nielen vy.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články