CANDLEMASS – Sweet Evil Sun

Švédske legendy CANDLEMASS vydávajú trinásty štúdiový album. Bude to v ich prípade šťastné číslo?

Keď sa po comebacku na albume „The Door of Doom“ opäť postavil za mikrofón pôvodný spevák Johan Längqvist, očakávania boli jednoducho veľké. Silný materiál, ktorý vydali v roku 2019, má tak svojho nasledovníka s názvom „Sweet Evil Sun“.

CANDLEMASS – Sweet Evil Sun

Hneď na úvod sa do nás oprú riffy skladby „Wizard of the Vortex“, ktoré sú jednoducho čistokrvným doom metalom. Pomalé pasáže striedajú skutočne epické refrény, ktoré sú akousi poéziou tohto temného žánru. Švédi dávajú hneď pri prvej piesni pocítiť, kam tlačia svoju káru. Presne tam, kde posledné tri desaťročia. Fantastické gitarové sólo je ozdobou.

„Sweet Evil Sun“ pokračuje v nastolenom trende, v refréne mi hlas Längqvista jemne evokuje božského Ronnieho jamesa Dia. „Angle Battle“ svojou hutnou pomalosťou ešte viac zvýrazňuje zvláštnu hmlu v tvorbe týchto Švédov, ktorá je akoby takým hudobným plášťom. Vokál Johana Längqvista je neskutočnou ozdobou nielen tejto piesni, ale celého albumu.

„Black Butterfly“ akoby bola vystrihnutá z omaľovánky menom BLACK SABBATH (myslené ako pochvala) a „When Death Sighs“ svojim valivým a veľmi pomalým tempom zase pripomína MY DYING BRIDE. Najdlhšou piesňou na albume je „Devil Woodoo“, ktorá začína na španielke takmer ako nejaká rocková balada. Nenechajte sa ale pomýliť. CANDLEMASS rozprestrú svoje temné krídla v plnej kráse aj v tejto piesni.

CANDLEMASS

Najviac som si zamiloval pieseň „Crucified“, v ktorej cítiť nielen skladateľský potenciál, ale aj prístupnosť tvorby pre širokú metalovú verejnosť. Skladba je oproti ostatným zásekom na albume sviežejšia, a hoci je svojim spôsobom temná, má aj riadne gule. Gitarový riff v refréne je geniálny. Najlepšia skladba na albume, bez debaty!

CANDLEMASS sa radia medzi pionierov doom metalu, ktorý udávali smer tohto žánru. Od ich nezabudnuteľného debutu „Epicus Doomicus Metallicus“ z roku 1986 ubehlo už 36 rokov.

Novinka určite potrebuje poslucháčovu pozornosť a hlavne čas. Nie všetko sa vždy ukáže na prvýkrát. Album totiž chutí čím ďalej tým viac. CANDLEMASS a ich epická temnota potrebuje priestor, aby sa rozvinula a dostala do uší.

CANDLEMASS si jednoducho idú stále to svoje aj na novinke z roku 2022. Myslené v dobrom slova zmysle. Jednoducho, pre fanúšikov tohto žánru je to povinná jazda. Ktovie čo ostatná časť metalovej verejnosti, hlavne tí neskôr narodení… Čo je pre niekoho čaro archaizmu, môže znamenať pre iného „zabudnutí v čase“.

Jedno je však isté. „Sweet Evil Sun“ má svoje svetlé stránky a je epickým výletom plným príjemného archaizmu, ktorý poteší všetkých milovníkov doom metalu.

Hodnotenie albumu: 7,5 / 10

Žáner: epic doom metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 18.11.2022
Web: https://candlemass.se/
Zostava:
Johan Längqvist – spev
Mats „Mappe“ Björkman – gitara
Lars Johansson – gitara
Leif Edling – basgitara
Jan Lindh – bicie
Tracklist:
Wizard of the Vortex (06:02)
Sweet Evil Sun (03:40)
Angel Battle (06:29)
Black Butterfly (05:46)
When Death Sighs (05:59)
Scandinavian Gods (04:36)
Devil Voodoo (07:36)
Crucified (06:24)
Goddess (06:07)
A Cup Of Coffin (Outro) (01:12)
Diskografia:
Epicus Doomicus Metallicus – 1986
Nightfall – 1987
Ancient Dreams – 1988
Tales of Creation – 1989
Chapter VI – 1992
Dactylis glomerata – 1998
From the 13th Sun – 1999
Candlemass – 2005
King of the Grey Islands – 2007
Death Magic Doom – 2009
Psalms for the Dead – 2012
The Door to Doom – 2019
Sweet Evil Sun – 2022
Definitíva:
„Sweet Evil Sun“ od CANDLEMASS je nadpriemerným doom metalovým albumom plným odkazov na BLACK SABBATH a Ronnieho Jamesa Dia. Neviem nakoľko zamieša karty v súčasnom svete metalu, ale každopádne jedno je isté: Poctivá robota starých vlkov zo Severu sa ukázala v plnej kráse. Výborný album plný nevšednej krásy ukrytej hlboko vo svojom vnútri.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články