Within Temptation – Paradise (What About Us?) (EP)

Na Valhalle nezverejňujeme často recenzie EP-čiek, ktoré obsahujú len pár skladieb. Avšak novinka a ochutnávka pripravovaného albumu WITHIN TEMPTATION si pozornosť určite zaslúži.  Holandská formácia na čele s krásnou Sharon den Adel naozaj nezaháľa. Ich posledný štúdiový album „The Unforgiving“ vyšiel pred dvomi rokmi (2011) a tak sa ich skalní už určite nemôžu dočkať nového materiálu. Nový album s názvom „Hydra“ by sa mal na verejnosť dostať už v januári nasledujúceho roku a k nemu pripravuje kapela aj veľkolepé svetové turné, v rámci ktorého sa 12. marca predstavia aj v Bratislave a deň predtým v Prahe.
Aj keď čakanie na nový štúdiový album pre verných fanúšikov určite nie je ľahké, Sharon a jej súputníci tento rok potešili fanúšikov vydaním špeciálnej nahrávky „The Q-Music Sessions“, na ktorej sa nachádza pätnásť cover verzií známych popových skladieb, ktoré sa práve hrajú v rádiách. Od coveru skladby „Grenade“ od Bruna Marsa, cez „Titanium“ od Davida Guettu, či „Somebody I Used to Know“ od Gotteyho až po remake „Dont You Worry Child“ od SWEDISH HOUSE MAFIA. Tieto covery sú naozaj podarené a verím,  že sa uchytia aj v metalovej obci.



Najväčším potešením pre fanúšikov je ale zrejme vydanie EP s názvom „Paradise (What About Us?)“, na ktorom sa nachádza rovnomenná skladba vo finálnej verzii a tri demoverzie piesní, ktoré sa objavia na štúdiovom albume. Ako tvrdí sama Sharon, týmto EP chceli fanúšikov pozvať do ich hudobnej kuchyne, aby aspoň takto nasali atmosféru nahrávania. Sharon zdôrazňuje, že nejde o finálne verzie, môžeme teda čakať zrejme ešte dosť výrazné zmeny v aranžmánoch a hudobných podkladoch týchto piesní.

Album otvára rovnomenná „Paradise (What About Us?)“. Táto pieseň si bezpochyby podmaní všetkých fanúšikov zástupcov nežnejšieho pohlavia za metalovým mikrofónom. Akoby holandskej formácii nestačila jedna skvostná (a nebudeme si klamať, aj mimoriadne pekná) speváčka na pomoc si prizvali ľadovú kráľovnú Tarju Turunen. Prvá spolupráca (a ako obidve speváčky uvádzajú, zároveň aj prvé osobné stretnutie) vyšlo na jednotku s hviezdičkou. Skladba „Paradise (What About Us?)“ sa dostáva pod kožu veľmi rýchlo. Aj keď tu nenájdeme Tarju v polohe, na akú sme kedysi dávno boli zvyknutí v NIGHTWISH, zo spolupráce vyžaruje poriadna chémia. Inštrumentálna časť je jemne líznutá elektronikou a na prvé vypočutie sa možno niektorým bude zdať trochu mäkká, respektíve menej symfonická, ako by sme čakali, no táto spolupráca proste funguje. Kto by sa aj zaradil medzi podľa mňa absolútnu menšinu, koho táto pieseň nechytí, pookreje aspoň pri videoklipe, kde je radosť tieto dve metalové divy sledovať bok po boku. Pre mňa je táto pieseň snáď najlepším počinom tohto roka, čo sa týka výkonov so ženskou speváčkou v tomto štýle, tak priam bezkonkurenčne.



Zvyšné tri demonahrávky dávajú tušiť, čo sa na nás chystá v novoročnom albume. Fanúšikovia určite nemusia čakať nijaké zmeny. Sharonin zamatový hlas vo (väčšinou) vyšších polohách je niečo, čo proste neomrzí ani po rokoch. Priznám sa, že skladbe „Silver Moonlight“ som kvôli jej nesúrodosti až tak na chuť neprišiel, no rytmus a refrény zvyšných dvoch nahrávok „Let Us Burn“ a „Dog Days“ sa tiež veľmi rýchlo dostávajú pod kožu. Aj tu platí staré známe v jednoduchosti je krása, refrény si totiž jednoducho zapamätajú aj neangličtinári a tak sa poslucháčom naozaj rýchlo zaryjú pod kožu.

Po inštrumentálnej stránke sú skladby dosť surové, bez akýchkoľvek pridaných efektov, výraznejších sól a podobne. Pri EP to ale hodnotím skôr ako výhodu, ako som už spomenul, sama Sharon upozorňuje, že po tejto stránke sa skladby určite ešte dočkajú zmien.

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Dátum vydania: 27.9.2013
Vydavateľstvo: Sony Music Entertainment
Web: www.within-temptation.com
Zostava:
Sharon den Adel – vokály
Robert Westerholt – gitara, vokály (3)
Jeroen van Veen – basgitara
Ruud Jolie – gitara
Martjin Speirenburg – klávesy
Mike Coolen – bicie
Hosť:
Tarja Turunen – vokály
Diskografia:
Enter – 1997
Mother Earth – 2000
The Silent Force – 2004
The Heart of Everything – 2007
The Unforgiving – 2011
The Q-Music Sessions – 2013
Tracklist:
Paradise (What About Us) (05:22)
Let Us Burn (Demo) (5:38)
Silver Moonlight (Demo) (5:14)
Dog Days (Demo) (4:56)
Definitíva:
Nahrávka „Paradise (What About Us)“ je naozaj
 vynikajúcou ochutnávkou pripravovaného
štúdiového albumu. Ak ju budem chápať ako prísľub,
že takýto bude celý album, máme sa začiatkom
 budúceho roka naozaj načo tešiť.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla