RUMUNI SYN ZE SASE TRI V BRATISLAVE: PORIADNA METALOVÁ JAZDA

Na koncert v netradičný deň, teda utorok 19. novembra, pripravila bratislavským fanúšikom metalu kapela GALADRIEL prekvapenie v podobne výborného večera plného kvalitnej muziky, ktorý nazvala „Evening Full Of Darkness“. Z Rumunska k nám pozvala spriatelenú kapelu SYN ZE SASE TRI. Aj napriek tomu že šlo o pracovný deň, do bratislavského Randalu zavítal hojný počet fanúšikov metalu s chuťou spoznať nové a vypočuť si osvedčené.
Večer začala mladá dunajskostredská skupina APRIL WEEPS. Na túto kapelku som bola zvedavá, nakoľko som ju videla naživo začiatkom roka v Nitre, kde svojím výkonom počas semifinále Wacken Metal Battle veľmi nepresvedčili. Tento krát tovšak bolo o inom a musím ich pochváliť. Síce rozdiel medzi inštrumentálnou a vokálnou zložkou je stále veľmi zreteľný, no treba uznať, že obaja vokalisti na sebe zapracovali a svoj prejav zlepšili. Zrejme sa pod zlepšenie podpísali aj početné koncerty k  albumu „Outer Calm, Pain Within“. U oboch ešte sú veľké rezervy, ale pri postupe akým sa obaja zlepšujú, verím že v budúcnosti bude mať naša scéna silného zástupcu gothic žánru. Trošku mi vadilo príliš dlhé uvádzanie každej skladby (občas je dobré keď si diváci vytvoria vlastnú predstavu o piesni, ako keď im je jasne podaná, čo má predstavovať), ale na druhej strane oceňujem komunikáciu spevákov aj napriek značnej tréme.

Mladučká speváčka vyčistila svoj operný spev od falošných tónov a growlujúci mladík Noro pridal trošku na intenzite svojho hlasu.  Oba vokály ešte nie sú stopercentné, ale chce to len čas, dozretie hlasu a získavanie skúseností z pódií. Možno, kým obaja dorastú do skutočných rozmerov svojich hlasov by nebolo zlé, nastavovať troška tichšie sólovú gitaru, ktorá v niektorých chvíľach oboch prehlušila. Každopádne, APRIL WEEPS veľmi dobre zohrali svoju ťažkú úlohu otvorenia večera a už v úvode správne nažhavili divákov.



Ako druhí v poradí na pódium vybehli členovia veľmi cenenej nitrianskej death/black metalovej kapely EMPYRION. Skupina, ktorá si v lete napríklad zahrala aj na Brutal Assaulte, predviedla už štandardne skvelý výkon, plný metalovej smršte od začiatku až do konca. Kapela už patrí k slovenskej špičke a má širokú fanúšikovskú základňu, takže ma vôbec neprekvapilo, že aj tento večer poznalo ich skladby veľa ľudí a reagovali už po pár taktoch každej z nich. Musím spomenúť aj najväčšiu familiárnosť členov tejto skupiny, ktorí sa po skončení svojho vystúpenia začlenili medzi fanúšikov a podporovali ďalej hrajúce kapely.

Predposledná sa predviedla, dnes už slovenská metalová legenda GALADRIEL. Kapela, ktorá patrí k naším najdlhšie existujúcim a najúspešnejším skupinám celkovo. Dark metal v podaní tejto kapely, je snáď pre každého slovenského metalistu už na prvé počutie rozpoznateľný. Opäť potvrdili, že svoje popredné miesto na našej metalovej scéne majú oprávnené a ešte viac rozvlnili publikum, ktoré bolo tento večer už nadštandardne početné. Kapela so zastupujúcim sólo gitaristom a novým gitaristom odohrala prierez svojej tvorby od starších vecí až po novinky. Osobne ma veľmi potešila skladba „Imaginary Sins“, ktorá ma presunula v čase o pár rokov späť. Títo velikáni slovenského metalu, nám opäť raz ponúkli kvalitný hudobný zážitok.



Ako poslední javisko zabrali rumunskí pagan blackmetaloví SYN ZE SASE TRI z Timisoary. Našincom niečo pripomínajúci, avšak nič nehovoriaci názov, by sa dal preložiť ako „Som s tromi šestkami“.  Ide o časť modlitby vytesanej do skaly, avšak podľa miestnych staro-rumunských legiend, nemá známe trojčíslie 666 nič spoločné s temnotou, ale naopak má prinášať šťastie. A veru kapela SYN ZE SASE TRI dnešný večer šťastie mala, a predpokladám, že nielen tento večer. Kombinácia chytľavých skladieb, skvelých hudobných výkonov, ako aj charizmy hlavného vokalistu, zaručuje takmer istý úspech. Je vždy troška risk, ak je v kapele viac druhov hlasov, táto kapela má však oboch vokalistov na veľmi vysokej úrovni. Growlingový škrek gitaristu je vyššie položený a vytvára krásny podklad pre hromovo hrubý hlas hlavného vokalistu. Náročné, miestami „vyšívačkové“ party gitár, presná basa a bicie mi v tejto kategórií muzikantov prídu samozrejmé, a to všetko doplnené originálnymi kostýmami, vytváralo naozaj neopakovateľný pocit, že ide o kapelu, o ktorej budeme ešte veľa počuť.

Počas ich šou sa priestor pod pódiom zaplnil, vlasy sa točili, ruky hrozili a ľudia si užívali výbornú metalovú jazdu. Kapela si počas vystúpenia pripila pivom, popriala v lámavej slovenčine „na zdravie“ a očividne si užívala výbornú atmosféru s novonadobudnutými fanúšikmi. Nestáva sa často, aby sa nová, neznáma kapela stretla s takým prijatím, dnes večer sa tento malý zázrak stal a tí čo sme tam boli, sme vďační, že sme túto skvelú kapelu mohli spoznať. Viacero známych si priamo kúpilo tričká a dokonca viem o človeku, čo si zisťoval najbližšie termíny a miesta, kde kapela bude hrať. Pevne verím že SYN ZE SASE TRI neboli v našich končinách posledný krát.

Na záver by som chcela poďakovať organizátorovi, teda kapele GALADRIEL, za naozaj vydarenú akciu, za pozvanie výbornej zostavy kapiel a celkovú organizáciu, od propagácie až po poslednú sekundu večera. 

PLUSY: výborné výkony všetkých kapiel, skvelá organizácia, priateľská atmosféra

MÍNUSY: ranné vstávanie do práce pre väčšinu zúčastnených (keďže ja som mala dovolenku tento mínus dávam len so súcitu voči ostatným, pre mňa táto akcia mala iba plusy)

Autor a foto: Anula

APRIL WEEPS

GALADRIEL



SYN ZE SASE TRI