ULCERATE – Stare into Death and Be Still

Šiesty album šialenej bandy ULCERATE z Nového Zélandu dostal názov „Stare into Death and Be Still“.

Osem hutných a technicky death metalovo zdatných piesní sa dostalo na plochu skoro jednej hodiny. Šialená jazda nekompromisného nákladu označovaná ako technický death metal. Pripravím vás hneď na začiatku. Nečakajte žiadne prevratné melódie, ani nápevy. Pripravte sa na poriadny masaker.

ULCERATE – Stare into Death and Be Still

Hutnosť rytmiky, spevu a zmien gitarového tempa je naozaj šialená. Technická a náročná muzika v prevedení ULCERATE je svojim spôsobom maximálne obdivuhodná. Tie zmeny tempa milujem. Geniálny príklad je druhý song „Exhale the Ash“. Práve túto pieseň by som vybral za klinec celého albumu. Nepredbiehajme však.

„The Lifeless Advance“ začína absolútne od podlahy. Nie je tu priestor na žiadne intro, ani úvod. Milujem „tučné bicie“. A tu presne sú. Perfektný zvuk, úžasný spev a miestami v pozadí až doomové búšenie. Extrémna dávka hutnosti a úžasné zmeny tempa sú asi najväčšou devízou titulnej skladby. Spev je ako zo záhrobia. Smrteľný chrapot je ťahaný až niekde z toho najhlbšieho hrobu. Milovníci death metalovej muziky s technickým prevedením sa majú na čo tešiť. Perfektná otváracia skladba, ktorá mi spustí sánku až na zem.

Už spomínaná „Exhale the Ash“ je skutočný masaker. Brutálne bicie, spev, gitara, basová linka. Absolútny klinec technickej prepracovanosti a dokonalosti. Úžasná vec. ULCERATE nepoznajú silné melódie alebo precítené refrény. Spoliehajú sa na svoju technickú zručnosť. Na ovládanie svojich nástrojov a úžasným ťahavým pasážam, ktoré sa menia na šialenú a ultra rýchlu zbesilosť, ktorá nepozná hraníc.

Novinku od ULCERATE by si mal vypočuť každý metalový nadšenec. Je maximálne nápaditá a má extrémne gule.„Stare into Death and Be Still“ je druhým najdlhším songom na albume, má 8 a pol minúty. Navodzuje silný pocit temnoty. Úžasné gitary, sťa by gilotíny. Bicie s basovou linkou sú úplne na totálnom piedestáli.

ULCERATE nám ponúkajú skutočný skvost, ktorý sa vyhýba akémukoľvek metalovému mainstremu. Ba práve naopak. Dôraz, ktorý je kladený na tvrdosť a hutnosť materiálu je skutočne obdivuhodný. Technická precíznosť a zručnosť. Produktivita nápadov a proste extréme prevedenie metalovej hudby.

ULCERATE

Novinku zdobí aj perfektný cover CD. Absolútne korešponduje s vnútrom. „There Is No Horizon“ začína veľmi pomaly. Aby som bol presný – veľmi pomaly – berte v rámci možností ULCERATE. Až doomový úvod nám vystrieda rev spod čiernych hlbín s neopakovateľnými bicími.

Musím povedať, že toto je len môj druhý album, ktorý od kapely poznám. Ten prvý bol predošlý „Shrines of Paralysis“ z roku 2016. Novinka ma však úplne odrovnala. V najlepšom slova zmysle.

Hutnosť materiálu a nepredstaviteľná zverskosť, ktorú počuť z každého tónu je tak zemitá a death metalovo dokonalá, že nie je čas na oddych. V spomínanej „There Is No Horizon“ príde rad aj na pár sekúnd spomalenia v podobe totálneho oddychu nástrojov a potlačeného spevu. Ale to len na chvíľku. Výborné zmeny všetkých hudobných pochodov. Zrýchlenie, spomalenie a následné vrstvenie všetkých nástrojov ma skutočne udivuje a žiada sa mi normálne nálepka, že jazz death.

„Inversion“ začina v pomalšom duchu s perfektnou basovou linkou. Hovoríme asi o najkompaktnejšej skladbe na albume. Je svojim spôsobom výnimočná. Nie je ani zbesilá, ani posadená do hĺbavej roviny. Balansuje niekde v strede. Sedem minútová skladba je určite najpomalšou, alebo najpokojnejšou – svojim spôsobom. Je však skutočným skvostom a ďalšou ozdobou novinky.

ULCERATE neprišli s ničím výnimočným alebo extra novátorským. Ich poňatie technickej muziky je však natoľko obdivuhodné, že si jednoducho zaslúži pozornosť. „Visceral Ends“ začína ešte pomalšie. A tu ma to už naozaj udivuje. V prvej polovici albumu by som si takýto nástup nejakého songu naozaj nevedel predstaviť. Je to príjemná zmena tempa, ktorá miestami pôsobí ako taký „death chill“. Úžasný valivý song s perfektnou gitarou.

„Drawn into the Next Void“ sa geniálne pohráva s tempom a je najdlhším zárezom na albume. Jemné spomalenie tempa po tretej minúte je akoby naberanie dychu alebo vody. Toto ma na ULCERATE jednoznačne baví najviac zo všetkého. Ich premeny, úlety a odlety. Sú ako divoká rieka, ktorá sa nedrží skalopevne svojho koryta. A prichádza veľké finále.

„Dissolved Orders“ nám uzatvára hodinu technického death metalu. ULCERATE by ho s pokojom mohli vyučovať. Ďalšia pieseň, ktorá má nad osem minút. So zdvihnutou hlavou a čistým svedomím môžem povedať, že toto je zatiaľ jedno z najväčších metalových prekvapení v roku 2020. Jednoduch, strhujúci album, ktorý treba počuť.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: technical death metal
Krajina pôvodu: Nový Zéland
Vydavateľstvo: Debemur Morti Productions
Dátum vydania: 24.04.2020
Web: http://www.ulcerate-official.com/
Zostava:
Paul Kelland – spev, basgitara
Michael Hoggard − gitara
Jamie Saint Merat – bicie
Tracklist:
The Lifeless Advance (07:01)
Exhale the Ash (06:19)
Stare into Death and Be Still (08:24)
There Is No Horizon (07:02)
Inversion (07:05)
Visceral Ends (05:40)
Drawn into the Next Void (08:37)
Dissolved Orders (08:15)
Diskografia:
Of Fracture and Failure – 2007
Everything Is Fire – 2009
The Destroyers of All – 2011
Vermis – 2013
Shrines of Paralysis – 2016
Stare into Death and Be Still – 2020
Definitíva:
Technická a surová muzika na vysokej úrovni. Perfektné zmeny tempa, fantastická rytmika a spev zdobia novinku „Stare into Death and Be Still“ od ULCERATE. Žiadne umelé prísady, ani zbytočne veľa lesku. Žiadne dych berúce melódie, ba práve naopak. Poctivý, zemitý a hrubozrnný technický death metal, ktorý nemá s mainstreamom nič spoločné. Pre mňa zatiaľ jedno z najväčších metalových prekvapení roku 2020.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články