PESTILENCE – Exitivm

Patrick Mameli – mozog holandskej legendy, vydáva so svojim spolkom na konci júna 2021 už deviaty štúdiový album PESTILENCE.

Skoro 40-minútová porcia poctivého technického death metalu z krajiny tulipánov dostala názov „Exitivm“. Fanúšikovia skupiny presne vedia, čo môžu od novej porcie muziky očakávať. Hneď v úvode musím napísať, že očakávané určite dostanú. Zaujímavosťou je, že takmer identickú stopáž mala doteraz posledná radovka „Hadeon“ (2018), ale aj „Doctrine“ (2011). Aj z toho vyplýva, že Holanďania majú skrátka svoj osvedčený recept na kvalitu a idú si svoju vlastnú ligu. Veľmi si cením ich album „Doctrine“ z roku 2011. Pre mňa je to akýsi pomyselný vrchol PESTILENCE. A nielen kapely, ale aj žánru ako takého.

PESTILENCE – Exitivm

Kapela vôbec neprekvapila. Na novinke nás iba utvrdila, že vo svoje remeslo ovládajú jej členovia na výbornú, a vo vodách progressive death metalu, alebo ak chcete technického death metalu, sa cítia ako ryby vo vode.

Chirurgicky presné riffy, ktoré často menia v skladbách svoju štruktúru a charakter, sú naozaj balzamom pre uši fajnšmekrov tohto žánru. Album je relatívne krátky, hoc obsahuje 12 piesní, ktorých súčasťou je intro a outro.

Na „Exitivm“ nenájdeme žiadne melódie, ktoré by mohli zapadnúť mainstreamovým prachom v nejakom rádiu, skôr práve naopak. Dočkáme sa rýchlosti, tvrdosti a výborného vokálu v podaní ústrednej postavy kapely Patricka Mameliho, ktorý podal na novinke grandiózny výkon.

Najúžasnejšie na PESTILENCE je to, ako vedia narábať s tempom. Spomaliť, hneď na to brutálne zrýchliť a pritlačiť na pílu. Zo songov treba istotne spomenúť „Dominatvi Svbmissa“, ktorý je najlepším a najsilnejším zárezom na albume. Nájdeme v ňom „hopsavé“ tempo, ale aj poriadny nárez.

PESTILENCE

Mimochodom, gitary hrajú na novinke prím. Spomínané riffy, krížiace sa s Mameliho vokálom znejú skutočne dokonalo. PESTILENCE sú jedna z kapiel, ktorá má svoj ksicht, svoj zvuk a poslanie v metalovom svete.

PESTILENCE sa zrodili v roku 1986, v roku 1988 vydali debutový album „Malleus Maleficarum“, kapela mala aj dve prestávky, najmä tá prvá bola veruže poriadne dlhá (1994 – 2008). Aj keď okolo Mameliho sú znova od poslednej radovky „Haedon“ (2018) iní muzikanti, tak táto skupina hrá stále ten istý a poctivý death metal, ktorý je obohatený o zručnosti všetkých muzikantov.

Je zaujímavé, že po zvukovej stránke sú PESTILENCE schopní zájsť až na hranicu industriálneho metalu. Miestami sa ponášajú dokonca na MORBID ANGEL. Presne týmto príkladom je pieseň „Exitivm“. Paradoxom je, že hoci sú skladby stavané podľa rovnakej štruktúry, sú rozdielne. A v tom vidím obrovský prínos pre fanúšika a poslucháča, ktorého dokáže PESTILENCE pohltiť svojou technickou dokonalosťou, ale zároveň inakosťou v každom songu.

Nemusia sa s nikým pretekať, ani porovnávať. Z piesní a zvuku PESTILENCE jednoducho ide radosť a uveriteľnosť, nemožno čakať žiadnu trendovosť, nebodáj do popredia tlačený hitový potenciál.

„Exitivm“ ma šialene baví. Cítim sa komfortne a hádžem hlavou do rytmu. Vychutnávam si riffy, sóla, ale aj atmosféru, ktorá je miestami až industriálneho charakteru. Ľadové tóny a nekompromisná atmosféra z novinky nám dáva do budúcna dobré znamenie. O metal sa nie je nutné báť. Pokiaľ tu budú také spolky ako PESTILENCE, strach a obavy nie sú na mieste.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive/technical death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Agonia Records
Dátum vydania: 25.06.2021
Web: https://www.pestilence.nl/
Zostava:
Patrick Mameli – gitara, spev
Joost Van der Graaf – basgitara
Rutger van Noordenburg – gitara
Michiel van der Plicht – bicie
Tracklist:
In Omnibvs – Intro (02:44)
Morbvs Propagationem (03:20)
Deificvs (03:34)
Sempiternvs (03:41)
Internicionem (03:35)
Mortifervm (03:48)
Dominatvi Svbmissa (03:08)
Pericvlvm Externvm (03:23)
Inficiat (03:03)
Exitivm (03:08)
Immortvos (03:16)
Personatvs Mortem – Outro (02:11)
Diskografia:
Malleus Maleficarum – 1988
Consuming Impulse – 1989
Testimony of the Ancients – 1991
Spheres – 1993
Resurrection Macabre – 2009
Doctrine – 2011
Obsideo – 2013
Hadeon – 2018
Exitivm – 2021
Definitíva:
Ľadové tóny a nekompromisne industriálna atmosféra robia z „Exitivm“ od PESTILENCE skutočne výborný album. No a chirurgicky presné riffy, ktoré často menia v skladbách svoju štruktúru a charakter, sú naozaj balzamom pre uši fajnšmekrov tohto žánru. 

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články