CHILDREN OF BODOM SI ZÍSKALI KAŽDÉ METALOVÉ SRDCE

Minulú stredu 20. novembra 2013 sa mnohým slovenským fanúšikom metalu splnil dlhoročný sen. Na Slovensko zavítala fínska metalová legenda CHILDREN OF BODOM. Kapela existujúca už od roku 1993 (najskôr pod názvom INEARTHED), pochádzajúca z mesta Espoo, ktorá od svojho začiatku celému svetu prináša históriu trojnásobnej vraždy tínedžerov pri Bodomskom jazere, ktorá je ústredným motívom väčšiny skladieb skupiny.  Srdcom aj motorom kapely je frontman Alexi Laiho, ktorý je zároveň autorom väčšiny skladieb aj textov. Jeho gitarový štýl je nezameniteľný a jeho ostrý, zarezávajúci zvuk spozná každý po pár taktoch, rovnako aj jeho deathový spôsob spevu.
Pre svoju premiéru na Slovensku (a nielen pre ňu, ale na celom turné) si prizvali spriatelenú fínsku kapelu MEDEIA a poľskú death metalovú mašinu DECAPITATED. Prvú menovanú skupinu som žiaľ zo zdravotných dôvodov nestihla, ale pravdepodobne hrali veľmi krátko, lebo keď som prišla s 35 minútovým meškaním bolo už pódium prázdne. Druhá kapela začala svoj set hneď zhurta a vychrlili  na divákov smršť hutného agresívneho death metalu. DECAPITATED sa všade prezentujú ako technický death metal, no mne prišli skôr ako fúzia viacerých štýlov a stále sa mi tlačí pri ich hudbe spojenie core. Každopádne však vystúpenie malo obrovskú energiu a aj tomu adekvátnu odozvu v publiku.

Celá scéna bola od začiatku pripravená pre hviezdu večera. Predkapely mali bicie rozložené v strede pódia, lebo v ľavej časti boli pripravené vyvýšené pre CHILDREN OF BODOM. Predná blana kopáku, ako aj celá zadná stena boli pokryté motívom z aktuálneho albumu „Hallo of Blood“, čiže zasnežená krajina so smrťkou s kosou v popredí.



Alexiho banda zaujala na javisku svoje miesta presne 5 minút po desiatej a začali chrliť na zaplnený Majestic, ostré riffy, ohlušujúce dvojkopáky a nad tým všetkým vyčnieval Alexiho rev. Setlist pozostával z prierezu celej tvorbou skupiny, od prvého albumu až po posledný. Z aktuálneho albumu „Halo of Blood“ odzneli 3 skladby a zo starších hity ako „Silent Night, Bodom Night“, „Lake Bodom“, „Hate Me!“ alebo „Are You Dead Yet?“. Laiho počas koncertu striedal gitary, samozrejme ako inak vždy typu ESP Rhoads v čiernom základe. Osvetľovači sa tiež činili a zapájali rôzne typy svetiel, azda najefektnejšie bolo použitie jasných bleskov na červenom pozadí, ktoré si rovnako ako celé publikum vychutnala aj samotná kapela a zotrvala chvíľu v póze s rukami nad hlavami.

Atmosféra bola od začiatku až po koniec vygradovaná, ľudia od pesničky k pesničke viac uvoľňovali svoje zábrany a oddávali sa hudbe a pohybu. Aj tí, ktorí na začiatku len so založenými rukami kyvkali hlavou, ku koncu zaujali pevnejší postoj a miestami headbangovali alebo vystierali ruky do hora. Miestami sme cítili pekelné plamene a miestami zimomriavky z chladnej bodomskej vody. Kapela sa netajila svojím nadšením a aj po dohratí sa po krátkom vyvolávaní vrátili, aby odohrali prídavok.

Približne hodina a pol ubehla veľmi rýchlo a rozhorúčenému davu sa vôbec nechcelo ísť do svojich domovov. Snáď každý by ďalej pokračoval, ale pracovný deň nepustil a tak sa masa fanúšikov rozpŕchla  do nočných ulíc, s pocitom že na tento koncert určite nikdy nezabudnú. Zostáva len veriť, že CHILDREN OF BODOM si naše vrelé prijatie zapamätajú tiež a budú sa k nám radi vracať.

PLUSY:
Obrovský hudobný aj emočný zážitok, svetelná šou, celková atmosféra
MÍNUSY:
Dlhé čakanie na výdaj búnd v šatni

Playlist CHILDREN OF BODOM:
„Sixpounder“, „Living Dead Beat“, „Silent Night, Bodom Night“, „Halo of Blood“, „Scream for Silence“, „Kissing the Shadows“, „Lake Bodom“, „Hate Crew Deathroll“, „Dead Mans Hand on You“, „Are You Dead Yet?“, „Blooddrunk“, „Angels Dont Kill“, „Towards Dead End“, „Hate Me!“, „Downfall“ – „In Your Face“.

Autor: Anula



Foto: Ivan Džugan

DECAPITATED




CHILDREN OF BODOM