FIREWIND – Firewind

Tri posledné radovky, traja rozliční speváci. Zdá sa však, že ani takto zásadné zmeny nedokážu otriasť nezlomnosťou Grékov FIREWIND, ktorí si rovnomenne nazvanou novinkou „Firewind“ udržiavajú skvelú fazónu.

Za posledné dve desaťročia sa stali pevnou súčasťou európskej a dokonca postupne aj svetovej power metalovej scény. Nedopomohla im k tomu nejaká výraznejšia osobitosť či skladateľská výnimočnosť. Boli nimi priebojnosť a pracovitosť prepojené s príjemnými melódiami, a zakaždým vynikajúcimi vokálmi všetkých doterajších spevákov. Tým najvýraznejším prvkom však bola vodcovská osobnosť Gusa G., z ktorého sa časom stal medzinárodný fenomén aj vďaka spolupráci s Ozzym Osbournom.

FIREWIND – Firewind

Je to práve on, na ktorom stojí a padá celá forma kapely, a kto jej dodáva lesk. Na poslednej doske sme si mohli všimnúť, že na vybičovanie k výnimočným výkonom potrebuje ďalšiu skúsenú skladateľskú dvojičku. Takou bol na predchádzajúcom albume „Immortals“ (recenzia TU) významný producent a hudobník Dennis Ward (UNISONIC, PLACE VENDOME, ex PINK CREAM 69). Tento raz bol však zaneprázdnený prácou v štúdiu s HELLOWEEN a k celkovej pohode nepridali ani odchody skúseného a dlhoročného parťáka Boba Katsionisa (klávesy a gitary) a po krátkom jedno albumovom zájazde aj Henninga Basseho.

Tým, kto Gusovi vytrhol tŕň z päty, bol Herbie Langhans. Bývalý spevák SINBREED, známy aj z koncertných vystúpení AVANTASIA, sa nielenže zdatne zhostil vokálnych povinností, ale aj sa postaral o zásadnú väčšinu textov piesní. Vniesol do tvorby svoje melodické vnímanie a svojim členitým vokálom prispel k farebnosti nahrávky.

Vďaka odtieňu Herbieho prejavu sa najnovší materiál svojím charakterom vracia k prvým radovkám kapely, kedy prím hrala hlavne živelnosť a elegantná surovosť. Súčasne však stále znie moderne aj vďaka dlhoročným skúsenostiam a profesionalite prítomných muzikantov. Doska okamžite atakuje a valcuje robustným a dravým zvukom, nekompromisne oceľovými riffmi a drviaco-nástojčivou rytmikou.

FIREWIND

Aj vďaka tomuto je výsledok viac heavy než výhradne power metalovým albumom, kde rýchlosť je poväčšine nahradená dôrazom a údernosťou danou aj famóznym Herbieho hlasom so širokou škálou – od hromového burácania, až po precítene rozpínavé momenty. Tak, ako sa na FIREWIND patrí, miesia sa tu tradičné heavy/power metalové ingrediencie, hard rockové elementy, esencia metalu 80. rokov, grandiózne sa javiace veľkolepé plochy zakaždým vystlané bohato zdobeným riffingom, sviežimi a bezprostrednými gitarovými sólami.

Kompozične ide o veľmi vyrovnaný materiál, z ktorého nevyčnievajú žiadne položky, žiadna nemá výraznejšie hitový potenciál, ale spoločne v rámci jednej dosky zapadajú do uceleného konceptu. Úvod dosky nám obstará melodicky temnejšia „Welcome to the Empire“, ktorá začne s gradujúcou gitarovou linkou doznievajúcou v neoklasickom opare. Trilkujúcich gitár a power metalového nasadenia sa nám dostane v refrénovej morde „Devour“, svižnej „Break Away“ alebo záverečnej „Kill the Pain“.

Hrozitánske riffy sa zadrapnú v „Rising Fire“, podobne neoblomne úradujú v „groovy“ rytme v „Perfect Stranger“ a ich úsečnosť je znať v „All My Life“ s parádne spletitým sólom. „Diovské“ nuansy Herbieho vokálu dominujú v „Overdrive“ s refrénom rockového cvengu.

Vokálne i klávesovo nadýchanú s klenutým refrénom „Orbitual Sunrise“, clivú baladu „Longing to Know You“ či osemdesiatkovo rockovo sviežu „Space Cowboy“ spája spoločný príbeh o kozmonautovi vyslanom do vesmíru a jeho následných myšlienkových pochodoch.

S príchodom Herbieho Langhansa do radov FIREWIND prišla do kapely nielen výdatná kompozičná posila, ale nadovšetko aj univerzálny vokál, aj vďaka ktorému má najnovšia doska dravé nasadenie a drží ako kliešť až do svojho konca.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na chod nášho webu.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Grécko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 15.05.2020
Web: http://www.firewind.gr/
Zostava:
Herbie Langhans – vokál
Gus G. – gitary
Petros Christo – basgitara
Johan Nunez – bicie
Tracklist:
Welcome to the Empire (05:12)
Devour (03:45)
Rising Fire (03:26)
Break Away (05:13)
Orbitual Sunrise (04:44)
Longing to Know You (04:28)
Perfect Stranger (04:10)
Overdrive (04:25)
All My Life (04:01)
Space Cowboy (03:12)
Kill the Pain (04:51)
Diskografia:
Between Heaven and Hell – 2002
Burning Earth – 2003
Forged by Fire – 2005
Allegiance – 2006
The Premonition – 2008
Days of Defiance – 2010
Few against Many – 2012
Immortals – 2017
Firewind – 2020
Definitíva:
Skúsení power metaloví borci FIREWIND posilnení o famózneho vokalistu Herbieho Langhansa elegantne a s nadhľadom prekonávajú uplynulé turbulentné zmeny v zostave. Najnovším počinom „Firewind“ sa vracajú k niekdajšej surovosti a dravosti v sprievode s podmanivou gitarovou ekvilibristikou virtuóza Gusa G.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články