LORDI V ŽIARI: FANÚŠIKOVIA SPOKOJNÍ, KONCERTU CHÝBALA ISKRA

Deň po Mikulášovi zavítali na Slovensko monštrá heavy metalu, fínska kapela LORDI. V rámci ich turné „Beast of Not Tour Beast 2013 Tour“ vybavila jednu zastávku v našej krajine, opäť sa rozbiehajúca koncertná agentúra EPG. Áno, dobre čítate, EPG. V minulosti im nevyšlo niekoľko akcií, ale sú tu opäť a my im držíme palce. LORDI sa predstavili počas usneženého večera v mestskom kultúrnom centri v Žiari nad Hronom. Spoločne s nimi sa fanúšikom predstavili aj dve slovenské kapely RAVENCLAW a TRISTANA.
Typicky zimné počasie sprevádzalo túto akciu. Po príchode do Žiaru nad Hronom stále padal sneh. Snažili sme sa prísť načas, pretože nebolo jasné, ktorá z dvoch slovenských kapiel bude hrať ako prvá. No a zvedavý som bol najmä na Košičanov RAVENCLAW.

Po akreditovaní a zvítaní sa s množstvom známych, ktorých som dlho nevidel prichádzam do haly, kde je už všetko pripravené na úvodnú kapelu. Stále som nevedel, či to bude RAVENCLAW alebo TRISTANA.



Avšak úvodné tóny prezradili, že to budú Košičania RAVENCLAW. Táto kapela funguje už od roku 2002. Samozrejme, že ani oni sa nevyhli určitým zmenám v zostave, ale tomu sa vyhne iba máloktorá kapela, zvlášť na Slovensku. Ich svieži power metal, ktorý kladie dôraz na kvalitný vokál a klávesy sa veľmi dobre počúval a výborne sa chytali aj ľudia pod pódiom. Spevák Matej Valiska predvádzal opäť, aký veľký je jeho hlasový fond. Vystúpenie si užívala nielen kapela na pódiu, ale aj fanúšikovia. Oči, mužského publika sa samozrejme sústredili najmä na sexi basáčku Tonku, ktorá pútala na seba pozornosť, samozrejme, že nielen kvôli výzoru, ale aj jej umeniu na basgitare a množstvu grimás, ktoré predviedla v Žiari nad Hronom. Medzi najväčších šoumanov kapely patrí zas klávesák Gabi, ktorý v závere vystúpenia hral na klávesoch spod nástroja. Kapela predstavila aj dve nové skladby, ktoré sa objavia na ich pripravovanom EP, ale došlo samozrejme aj na osvedčené piesne z ich repertoáru ako „Duality“, „Eyes of the Damned“ alebo „Into the Night“. Diváci reagovali veľmi pozitívne, na záver sa ušlo RAVENCLAW obrovský potlesk. O úspechu ich setu svedčí aj fakt, že keď kapela vyšla po koncerte medzi fanúšikov, tak sa chcelo s nimi odfotiť množstvo ľudí (najviac s Tonkou) a predali aj veľa cd a tričiek. Super, len tak ďalej!

Po nie dlhej prestávke už bolo na pódiu všetko pripravené na formáciu TRISTANA z Považskej Bystrice. Túto kapelu som videl už viackrát, vedel som, čo približne od nej očakávať, no na druhej strane zas ich tvorbu nejako extra detailne nepoznám. Celý ich set som sledoval trošku z ďalej. Oproti prvej kapele tohto večera hrala TRISTANA o niečo prepracovanejšie skladby. Aj pri tomto vystúpení sa fanúšikovia chytali, avšak o niečo menej ako pri RAVENCLAW. Ku koncu setu TRISTANY ich začalo aj dosť odchádzať. Ťažko povedať, čo to spôsobilo, no priznám sa, že v závere ma toto vystúpenie už tiež nudilo. Spevák Peter má veľmi dobrý hlasový fond, o tom niet pochýb, okrem melodických liniek vedel aj pritlačiť na pílu. Za bicími sme mali možnosť vidieť Eleva zo slovenskej legendy DEPRESY. Či je už stálym členom TRISTANY alebo iba vypomáhal kamarátom, nevedno, no jednoznačne, oživil celý koncert. Tento koncert však bol ďaleko lepší, ako naposledy, keď som ich mal možnosť vidieť v roku 2012.

Po slovenských kapelách už bolo všetko pripravené na hlavné hviezdy večera Fínov LORDI. Vkusné pódium na ich hororovú šou bolo pripravené už od začiatku večera. Žiarska hala nebola zaplnená ani z polovice (kapacitu má približne 1600 ľudí), podľa môjho odhadu bolo v Žiari prítomných približne 400 ľudí. Tieto fínske monštrá som mal možnosť vidieť raz v roku 2010 na Masters of Rock a vtedy ma ich vystúpenie nebavilo. V podstate ani ich hudba ma až tak neoslovila, preto som od ich koncertu nič neočakával. Ako nám prezradil Ján „Amok“ Poliak z EPG, medzi požiadavkami, ktoré mala kapela boli veľké ventilátory na pódiu (v tých maskách musí byť sakra teplo), vedrá s vodou na polievanie predných radov fanúšikov, 3 veľké ventilátory, dymostroje a vrecia s pieskom. Alkohol nutne odovzdať iba tourmanažérovi… Našťastie kapela zažila rozum a fanúšikov vodou nepolievala.



Piati hudobníci v maskách vystupujúci pod prezývkami Amen, Mana, Hella, Mr. Lordi a Ox išli od začiatku naplno. Ľudia sa bavili a vystúpenie si užívali. No, mne chýbala akási bližšie nešpecifikovaná pridaná hodnota. Samozrejme, nechýbali ani tradičné hororové vsuvky medzi niektorými piesňami, kedy Mr. Lordi robil divadlo. Ak ma pamäť neklame tak komparzistke na stole podrezal hrdlo, na pódiu odspieval aj jednu skladbu ako Mikuláš a neskôr došlo aj na krátku horor šou klávesáčky Helly. Samozrejme nechýbalo, gitarové sólo, neskôr mala sólo aj Hella a samozrejme aj bubeník Mana, ktorý má podľa mňa zo všetkých členov LORDI najlepšiu masku. Ľuďom sa to páčilo, no mňa to už nejak nebralo. Skôr som sa zameriaval na ich hudobný výkon a prejav, ktorý by mal byť na koncertoch najdôležitejší.

Nemôžem si pomôcť, už od úvodu celého ich koncertu sa mi zdalo, že najmä gitarista Amen a basák Ox sa neskoro dostávajú k mikrofónom, keď majú spievať doprovodné vokály. Všímal som si to počas celého koncertu a žiaľ bolo tomu tak. Neskôr po koncerte sa mi potvrdilo, že LORDI mali nastavených až 7 vecí z halfplaybacku. V dnešnej dobe to najmä pri efektoch nie je takáto jemná výpomoc pri koncertoch neobvyklá, no sedem vecí je podľa mňa príliš. Jednotlivé skladby LORDI veruže nepoznám (samozrejme okrem najväčších hitov „Hard Rock Halleluyah“ a „Would You Love A Monsterman?“, ktoré odzneli nakoniec), no snažil som sa chovať ako fanúšik, ktorý sa z ich tvorbou zoznamuje na koncerte. Ich fanúšikovia ma budú zrejme preklínať, ale všetky ich heavy skladby mi prišli na jedno kopyto a chtiac-nechtiac rozmýšľam stále nad tým, či by dosiahli takéhoto úspechu, aj keby nehrali v maskách a nemali v podstate svojský a ojedinelý imidž. Moja odpoveď je, že by veruže prerazili len veľmi ťažko…

Celá šou LORDI trvala približne 100 minút a fanúšikovia z nej odchádzali spokojní. Vonku na nich čakala snehová nádielka, ktorá dotvorila atmosféru mikulášskeho koncertu monštier LORDI. Ja som sa najviac bavil na prvú kapelu večera RAVENCLAW, kvôli ktorej som sa do Žiaru vlastne aj vybral. Celkovo však hodnotím túto akciu ako vydarenú a ako slušný nový rozbeh koncertnej agentúry EPG.

PLUSY:
RAVENCLAW, množstvo známych, príjemná a pohodová atmosféra
MÍNUSY:
Mohlo prísť viac ľudí

Playlist LORDI:
„Were Not Bad for the Kids (Were Worse)“, „Get Heavy“, „This Is Heavy Metal“, „The Riff“, „Whos Your Daddy?“, „Fire in the Hole“, „Ox Solo“, „Raise Hell in Heaven“, „Im the Best“, „Cabdy for the Cannibal“, „The Chainsaw Buffet“, „Hella Solo“, „It Snows in Hell“, „Mana Solo“, „Blood Red Sandman“, „Beast Loose in Paradise“, „Amen Solo“, „They Only Come Out at Night“, Devil Is A Loser“ – „Hard Rock Hallelujah“, „Sincerely with Love“, „Would You Love A Monsterman?“.

Autor: Stillborn

Foto: Petra Bohuslavská (pre Podujatie.sk)

RAVENCLAW


TRISTANA



TRISTANA A LORDI

LORDI