SIX FEET UNDER V KOŠICIACH PREDVIEDLI VÝŽIVNÝ BEST OFF SET

Prešlo už  tri a pol roka než SIX FEET UNDER opäť našli na mape mesto Košice a rozhodli sa po druhýkrát nemilosrdne zotročiť tunajšie slovenské publikum. Kým v minulosti k tejto skaze zdarne dopomáhali nemenej kvalitní nakladači ILLDISPOSED z Dánska, tento krát si americké komando doviezlo ako sekundantov o čosi neznámejšie metalové spolky. Kvalita však v mnohých prípadoch viacmenej nechýbala, takže sa dal očakávať rovnako intenzívny masaker!
Celý maratón kapiel v zložení HATE STORM ANNIHILATION, UZZIEL, NOX VORAGO, VREDEHAMMER, SIX FEET UNDER odštartoval už o osemnástej hodine večernej, takže mnoho návštevníkov nestihlo úplný začiatok tejto akcie. Samozrejme vrátane mňa. Žiaľ, školské povinnosti sú školské povinnosti, a preto prichádzam do klubu Collosseum až za zvukov kapely UZZIEL z Rakúska.

To však bola osudová chyba, a tie sa väčšinou kruto trestajú. Boli sme totiž svedkami jednej obrovskej blamáže, kde i tých tridsať odohratých minút pôsobilo ako úplné nekonečno. Absolútne mi uniká dôvod zaradenia tejto kapely do tohto turné, keďže UZZIEL disponujú iba jednou chabou demo nahrávkou, a preto majú na koncerty pred SIX FEET UNDER a podobnou „smotánkou“ ešte času a času. Skladby samotné sa pohybovali zväčša od zlých až po maximálne priemerné a hoci inštrumentálne to nebolo najhoršie, korunu tomu všetkému nasadzoval zjavne pripitý frontman, ktorého len tak hocikde nestretnete. Ak práve nechválil tunajšie publikum (po každej skladbe tlieskalo tak päť a pol ruky), tak rozdával vzorky Jägermeistra (tu sa diváci samozrejme chytali až až, veď zadarmo!) a strieľal konfety. To už ale muselo vyvolať úsmev aj na tvári samotného terminátora. Ešteže bol vytúžený koniec takmer za rohom. Brrrrr!



Na rade bola o čosi skúsenejšia švédska sebranka NOX VORAGO prezentujúca klávesový black/death metal. Nejedná sa však o nejakú tuctovú záležitosť! Zmes podladených sedemstrúnok, mohutných bicích a chorobného vokálu doslova testovala statiku budovy. Občas to síce na môj vkus dunelo až príliš a skladby z debutového albumu „Obsidian Stonemirrors“ preto často nepríjemne splývali dohromady. Fanúšikom, ktorým sa podaril urobiť celkom slušný kotol, to ale evidentne vôbec nevadilo a za polhodinku hracej doby sa dokázali vyblázniť až až.

O poznanie riedkejšie a vlažnejšie prijatie sa ušlo Nórom, ktorí počúvajú na meno VREDEHAMMER. Trojica hrajúca melodický black metal ma z ukážok na webe veľmi zaujala, takže som  ich set vyčkával s nemalými očakávaniami. Opäť sa jedná o veľmi mladú záležitosť, kde by ste položky celej diskografie spočítali na prstoch jedinej ruky. Kapela má totiž na svojom konte len tri EP, z toho však posledné Mitaka možno považovať za veľmi podarenú záležitosť. Zo spomínaného EP chalani zanôtili aj skvelú „Ditt Siste Aandedrag“, no jej vyznenie bolo oproti štúdiovej verzi akosi polovičné. Za všetko mohol hlavne nevýrazný zvuk, kde sa častokrát strácala gitara a s ňou všetky nosné nápady. Aj napriek tomu to bolo poctivé vystúpenie, ktoré dobre pripravilo živnú pôdu pre hlavnú hviezdu večera.

Tej predchádzala pomerne dlhá a tak trochu zbytočná pauza, ale presne o 22:30 sme sa konečne všetci dočkali. Bez žiadneho intra, bez rôznych okolkov prichádzajú na scénu postupne sekerníci Steve Swanson, Jeff Hughell, Marco Pitruzzella a hlavne neodmysliteľný Chris Barnes. Štart je jasný, a to „Silent Violence“. Nasledujúca hodinka patrí tomu najpoctivejšiemu death metalu široko ďaleko, kde sme si mohli všetci pripomenúť kultové záseky ako „Revenge Of The Zombies“, „No Warning Shot“, „Human Target“ či „The Day The Dead Walked“.



V publiku to vrie ako v hrnci a kapela nie a nie povoliť. Síce sa počas celého koncertu človek nemôže zbaviť dojmu, že by to s druhou gitarou (Ola Englund sa z nezistených príčin nezúčastnil celého turné) a hlavne s novými skladbami bolo ešte oveľa lepšie. Takto sa jednalo „len“ o akúsi rekapituláciu starých časov pomocou výživného „The Best Of“ programu. I napriek akejsi limitácii hrali SIX FEET UNDER ako z veľkej knihy death metalu! Famózna bola rytmická sekcia na čele s basgitarovým mágom Jeffom, ktorý vyšíval na svojej „sedmičke“ jedna radosť. Komentovať výkon samotného Barnesa ani  nemá cenu, stačí snáď len dodať, že v ten večer mal špeciálne dobrú náladu. To sa prejavovalo hlavne na častej komunikácií a podávaní rúk, čo u neho rozhodne nieje veľkým zvykom.

Mnohým skladbám sa v ten večer taktiež dostalo kozmetickej úpravy, a to poriadneho zrýchlenia! To všetko však bolo nič v porovnaní s absolútnou bodkou večera. Výkrik „Hammer Smashed Face“ a otáčky dosiahli svojho maxima! S touto nesmrteľnou klasikou ešte z prehistorických dôb CANNIBAL CORPSE sa takisto končí celé toto skvelé vystúpenie. Krásna bodka za veľmi kvalitným metalovým rokom v košickom Colloseu.

PLUSY:
Veľmi príjemná a pohodová atmosféra, dobrý zvuk počas celého večera, výborná záverečná bodka v podobe SIX FEET UNDER, klubový kameraman je nápad na jednotku s hviezdičkou!
MÍNUSY:
Viac návštevníkov by rozhodne neuškodilo, totálne odfláknutý merch stánok SIX FEET UNDER

Playlist SIX FEET UNDER: „Silent Violence“, „Revenge of the Zombie“, „No Warning Shot“, „Feasting on the Blood of the Insane“, „Victim of the Paranoid“, „Human Target“, „Deathklaat“, „The Day the Dead Walked“, „Shadow of the Reaper“, „Torn To the Bone“, „Beneath a Black Sky“ – „Insect“, „Hammer Smashed Face“.

Autor a foto: Demonick

NOX VORAGO

VREDEHAMMER



SIX FEET UNDER