V Martine chcú oživiť dlhoročnú hudobnú tradíciu novým rock/metalovým festivalom

Yafura Fest je podujatie hlásajúce návrat k rock/metalovej tradícii pod Turcom. Headlinerom prvého ročníka je legendárna kapela TITANIC.

YAFURA FEST

TITANIC (Cze) – heavy metal
POWER 5 (Cze) – heavy metal
AHARD (Cze) – heavy metal
CALIBER X (Sk) – progressive metal
a ďalší

Sobota 12.9.2020, Martin – Areál SIM

Logo Yafura Fest

Mesto Martin má dlhoročnú hudobnú tradíciu. Spomeňme len kapely, ktoré sa tu sformovali, cvičili, obrusovali svoje hrany a zvýrazňovali svoje inštrumentálne umenie – napr. TEAM, HORSKÁ CHATA, HOMO SAPIENS a iné.

V časoch pred rokom 1990 a neskôr po ňom, tu vznikalo mnoho kapiel na punkovom, metalovom, či rockovom základe a mesto Martin malo povesť akéhosi centra undergroundovej scény na Slovensku. Spomeňme len EDITOR, LUNATIC GODS, PRÍPAD EWI BURDOVEJ a mnohé iné.

Žiaľ, táto eufória z počiatočného obdobia sa postupne vytratila, a dnes už ostali len nostalgické spomienky v hlavách dnešných štyridsiatnikov a päťdesiatnikov. Organizátori sa teda rozhodli túto dieru na hudobnom poli zaplniť myšlienkou na zriadenie a prevádzkovanie každoročného rockového festivalu.

Festival s originálnym názvom – Jafura Fest – má pripomenúť ovocie (čučoriedka), ktoré sa na Martinských holiach, čo obklopujú Turčiansku kotlinu, zbiera a konzumuje oddávna. Je tu ale snaha znova ho dať do povedomia širším vrstvám návštevníkov festivalu. Názov zároveň neinklinuje k vyhranenému žánru v rámci hudby – preferované budú žánre rocku a metalu. Krásny slovenský výraz “čučoriedka” zároveň prezentuje v prenesenom význame aj devu – aspoň tak to poznajú Slováci, ktorí prišli do styku s dielom Júliusa Satinského.

No a záverom – názov Jafura Fest sa rozhodli trochu dostať do medzinárodného kontextu. Preto bude podujatie niesť v názve formu – YAFURA FEST.

Na spustenie tejto tradície je uprednostnená myšlienka jednodňového festivalu s pomocným podtitulom – od dvanástej do dvanástej – teda od 12:00 do 24:00 hod..

Festival zverejnil už deviatich účastníkov: RAIN, AHARD, THE PANT, POWER 5, BULLET HOLES, HOW NO CUC, CALIBER X, ALROX a IRONBOUND.

Na doplnenie tejto zostavy organizátori zverejnili headlinera a jubilejného desiateho účinkujpceho. Poslednou kapelou teda je legendárna brnenská heavy metalová skupina založená už v 1985. Aj napriek turbulentným rokom, či dokonca pauze medzi rokmi 2002 a 2009, sa kapela dala dohromady, nabrala sily a opäť ponúka to najkvalitnejšie z tuzemskej scény. Jedným z jej významných členov je aj bubeník Martin Škaroupka (CRALDE OF FILTH, LUNATIC GODS, INNER FEAR).

Kapela vydala za svoju doterajšiu existenciu 7 albumov, zatiaľ poslednou štúdiovkou je nahrávka “Soumrak Titánů” z roku 2018. A už musí byť skoro každému jasné, že kapelou, o ktorej sa bavíme, je brnenský TITANIC! Mimochodom, skupina oslavuje 35 rokov na scéne.

FB Event

Plagát Yafura Fest 2020

Tlačová správa