ONSLAUGHT – Generation Antichrist

Novinka veteránov z britských ostrovov ONSLAUGHT plynulo nadväzuje na veľmi vydareného predchodcu spred siedmich rokov.

„Generation Antichrist“ je poctivé thrash metalové remeslo. Remeslo, ku ktorému pričuchli až svojou druhou radovou doskou. Dovtedy prešli vývojom od harcore/punku na prvých demách až po surový, neotesaný speed metal, dominujúci prvotine „Power from Hell“ z roku 1985. Tá páchla na sto honov za pekelnou sírou VENOM alebo skusmo odkazovala na prvotiny SLAYER i SODOM. Zásadným momentom v kontexte celej ďalšej diskografie sa stala dvojka „The Force“ (1986) s vokalistom Sy Keelerom.

ONSLAUGHT – Generation Antichrist

Tentokrát už išlo o thrash metalový nárez plný neúnavne neskrotného riffovania, bičujúcich sól a agresívneho vokálu. Nasledujúci kúsok „In Search of Sanity“ (1989) zase s novým vokalistom pokračoval v ďalšom vývoji smerom k melodickejšiemu poňatiu muziky a vyladenejšej štruktúre piesní na úkor primárnej divokosti. Personálne rozkoly, výmena členov a strata vydavateľa viedla k prerušeniu činnosti na takmer dve desaťročia.

Následne spáchaný reunion s navrátilcom Syom dal vzniknúť trojici znamenitých nahrávok, z ktorých práve tá doteraz posledná „VI“ z roku 2013 znamenala vrchol ich diskografie. Predviedli thrash metal zámorského strihu, ktorému sluší zmysel pre melódiu, zachováva si nespútanosť a zdravú agresiu nevyhnutne patriacu k tomuto žánru, a nepopierateľnú technickú inštrumentálnu zručnosť. Karty boli teda pred ďalšou radovkou rozdané skvelo, už to len nepobabrať.

Jediný pôvodný člen ONSLAUGHT Nige Rocket (gitary) sa na najnovšom kotúči predstavuje opäť s takmer úplne novou partiou spoluhráčov. Najvýraznejšia zmena nastala na poste vokalistu. David Garnett (vokál) nahradil pravdepodobne už natrvalo odídeného Sya. Ten sa vraj už viac nedokázal stotožniť s nekonečným kolotočom koncertovania a tvorby nových vecí. Každopádne, ide o viac ako len zručnú náhradu. Hlasom pripomenie Marka Osegueda (DEATH ANGEL), niekedy i Schmiera z DESTRUCTION. V hlbších polohách dokonca aj krikľúňa Chucka Billyho (TESTAMENT), neraz zabrúsi do death metalového chroptenia či coreových polôh. Už len to naznačí akým smerom sa novinka uberá.

ONSLAUGHT

Čaká nás poctivých 40 minút vyplnených likvidačným thrash metalom, pri ktorom sa skloňujú mená ako EXODUS, DEATH ANGEL, TESTAMENT, málinko aj SLAYER. Ultrarýchle gitarové sóla, útočne naladené riffy, štekajúci vokál, diabolské frázovanie, deštrukčná rytmika, dotvárajú vysoko explozívny vriaci thrash metalový kotol. Dĺžka albumu je tak akurát, schmatne za pačesy a nekompromisne oplieska svojím neľútostným nasadením. Skončí práve v momente keď sa zdá, že už aj tá agresivita je príliš samoúčelná, kedy jednotlivé skladby začnú splývať, a forma refrénov ide dole.

Po úvodnom, hrozivo vygradovanom intre „Rise to Power“, je na nás vypálený pustošiaci projektil „Strike Fast Strike Hard“. Nasledujúca „Bow Down to the Clowns“ síce rýchlostne kúsok podradí, ale rozmontuje nás do posledného kúska nástojčivými riffmi a drviacim refrénom. Titulná vec „Generation Antichrist“ náladovo dokáže zvoľniť, ale aj priklincovať pajedným vokálom a nasrdenými gitarami.

Takto sa tne hlava-nehlava aj v „All Seeing Eye“, „Addicted to the Smell of Death“ či „Religiousuicide“ so šľahajúcim a skučiacim gitarovým stonaním, refrénovými prekáračkami, ktoré však nie stále znejú invenčne a niekedy na škodu až monotónnej hry gitár. „Empires Fall“ pôsobí v porovnaní so zvyškom skladieb o kusisko popínavejšie, najmä v sólovej časti. Prispeje k tomu aj dusivý podtón skladby, pochodový rytmus rytmiky a naliehavosť železobetónových riffov.

Záverečná skladba „A Perfect Day to Die“ nesie jednoznačný odkaz MOTÖRHEAD, či už v úvode oceľovo bublajúcou basou, riffmi, ba aj sólami. Ako taká je poctou už zosnulej partii, ktorá nám priniesla také ikony ako „Ace of Spades“ či „Bomber“. Vo veľkom štýle uzatvára materiál, ktorému ONSLAUGHT vtisol kusisko entuziazmu, bezprostrednosti a riadnej dávky bezočivosti, s ktorými nami bez štipky ľútosti poriadne vyzametá.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 07.08.2020
Web: https://www.powerfromhell.com/
Zostava:
David Garnett – vokály
Wayne Dorman – gitary
Nige Rockett – gitary
Jeff Williams – basgitara
James Perry – bicie
Tracklist:
Rise to Power (02:05)
Strike Fast Strike Hard (04:38)
Bow Down to the Clowns (04:50)
Generation Antichrist (05:43)
All Seeing Eye (03:50)
Addicted to the Smell of Death (03:55)
Empires Fall (05:34)
Religiousuicide (03:29)
A Perfect Day to Die (03:50)
Diskografia:
Power from Hell – 1985
The Force – 1986
In Search of Sanity – 1989
Killing Peace – 2007
Sound of Violence – 2011
VI – 2013
Generation Antichrist – 2020
Definitíva:
Britskí veteráni ONSLAUGHT predvádzajú na novinke „Generation Antichrist“ ukážkovo pustošiaci thrash metal. Nekompromisne a dravé inštrumentálne výkony, drancujúci a prskajúci vokál dotvárajú túto podmanivo explozívnu zmes.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články