Nausea – Condemned to the System

Členovia kapely NAUSEA zo slnečného mesta Los Angeles nie sú žiadni nováčikovia. Na scéne sú už od roku 1987 a mnoho spoločného majú s ďalšou úderkou z tohto mesta a to s kapelou TERRORIZER, v ktorej na začiatku pôsobil spevák Oscar Garcia, ktorý na ich debute „World Downfall“ s hviezdnym obsadením pomáhal definovať a tvarovať grindcore.
Zaujímavosťou je, že aj keď NAUSEA funguje už tak dlhú dobu, tak má na svojom konte iba dve štúdiové nahrávky. Treba však spomenúť, že od roku 1994 do roku 2001 nebola kapela aktívna. Z pôvodnej zostavy figurujú v skupine bubeník Eric Castro a hlavná postava spevák a gitarista v jednej osobe Oscar Garcia. Zostavu dopĺňajú Alejandro Corredor a známy Leon del Müerte (IMPALED, ex-EXHUMED, ex-PHOBIA a iné). Ich debutom bola doska s nedokonalo dokonalým garážovým zvukom „Crime Against Humanity“ z roku 1991. Od tej doby vydali niekoľko demonahrávok, kompilácii a jedno splitko. Dnes máme rok 2014 a títo borci nahrali po dlhých rokoch v poradí druhý štúdiový album „Condemned to the System“.



Na novom albume nám ponúkajú takmer polhodinu extrémnej grindcoreovej jazdy, kde tu obohatenú o nejaké tie crustové prvky. Na „Condemned to the System“ na vás zaútočia intenzívne a nekompromisné rúbanice s rýchlymi náklepmi a growlingom Oscara Garciu, ktorý v niektorých momentoch doplňuje výrazným škrekom. Ak som spomínal ich debut a jeho zvukovú stránku, tak ani tu to nie je žiadna vyumelkovaná produkcia, a zvuk má tú správnu špinavosť. Toto je v podstate všetko, čo sa týka definície novej nahrávky, nemá zmysel to nejak podrobne pitvať. Tento opus si treba pustiť poriadne nahlas a vychutnávať si tú šialenosť. Album obsahuje úplne nové skladby, ale nájdeme tu aj veľa nanovo nahratých  skladieb z predošlých demonahrávok. Album si drží kvalitu počas celej svojej dĺžky, ale spomeniem niektoré songy, ktoré drtia o čosi viac. Hneď úvodná „Freedom of Religion“ alebo „Does God Need Help?“, „Fuck the World“ či cover od TERRORIZER „Corporation Pull-In“.

„Condemned to the System“ je prvý album, ktorý som počul v novom roku a je to výborný štart čo sa týka nových nahrávok. Na záver už len dodám, že takto má vyzerať extrémna muzika.

Album poskytlo na recenziu vydavateľstvo Willowtip Records.

Žáner: grindcore/crust
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Willowtip Records
Dátum vydania: 7.1.2014
Web: www.facebook.com/nauseala
Zostava:
Oscar Garcia – vokály, gitara
Leon del Müerte – gitara
Alejandro Corredor – basgitara
Eric Castro – bicie

Diskografia:
Crime Against Humanity – 1991
Condemned To The System – 2014
Tracklist:
Freedom of Religion (3:15)
Does God Need Help? (1:56)
World Left in Confinement (2:40)
Cries of Pain (2:10)
Hate & Deception (2:37)
Corporation Pull-In (2:19)
Fuck the World (2:41)
Falsely Accused (2:21)
Condemn Big Business (2:38)
And We Suffer (3:51)
Absence Of War (2:35)
Definitíva:
Američania NAUSEA sa vrátili so štúdiovou nahrávkou
 po dlhých 23 rokoch a aj napriek tomu,
 im to hrá stále výborne. „Condemned to the System“
je ukážkovým príkladom, ako má znieť
 poriadna extrémna muzika.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla