DEMONIC-EYED – 2

V júli sa fanúšikovia dočkali druhého štúdiového albumu od Zvolenčanov DEMONIC-EYED.

Hlavný mozog zvolenskej undergroundovej úderky Luboshio (ex-MÄSO) vychŕlil so svojou novou kapelou DEMONIC-EYED ani nie po roku druhý štúdiový album. A aj to iba dokazuje, že Luboshio je hudobník telom i dušou. Po niekoľkoročnej pauze má tvorivý pretlak a je hladný po hudbe.

DEMONIC-EYED – 2

Nahrávka, na ktorej je 8 úderných, rýchlych a kratších songov, dostala jednoduché pomenovanie – „2“. Najpodstatnejšou zmenou oproti vydarenému debutu je to, že na druhom albume už Luboshio nepracoval sám. Do kapely pribudol skúsený a ostrieľaný bubeník VladEs, ktorého môžu fanúšikovia poznať z legendárnej formácie PATHOLOGY STENCH, ale aj HECATE, či DADCARE. Vekový priemer kapely vyvažuje basgitarista Mishyr (ex-NEVALOTH, ex-THE INFINITE WITHIN, CEREMONY OF SILENCE). Zberateľov cd istotne zaujme aj vydarené grafické prevedenie tohto nosiča.

Podobne ako pri debute (recenzia TU), aj „dvojku“ štartuje inštrumentálna záležitosť. „In a Cairn of Bones“ slúži ako ticho pred búrkou, ktorú rozpúta hneď nasledujúci song „Demonic-eyed vs. Wendigo“. Dámy a páni, držte si klobúky, pretože toto je poriadne jazda. Skladba, na ktorú natočila kapela aj svoj prvý oficiálny klip, je najväčším hitom a koncertnou tutovkou v ich doterajšej krátkej kariére. Ako napovedá názov piesne, je o súboji, a tu musím pochváliť Luboshia, ktorý umocňuje súboj Demonica s Wendigom (mýtická postava kanibalistického netvora žijúceho na severovýchodnom pobreží USA a Kanady pripomínajúceho vlkodlaka) striedaním polôh hlasu. Vy sa tak ocitáte priamo v centre deja. Mimochodom, refrén „Demonic-eyed vs. Wendigo“ len tak ľahko z hlavy nedostanete.

Najväčší hit vás navnadí na celý album. Latka je nastavená vysoko. Avšak, každý jeden song ponúka jedinečný zážitok a prvky, ktoré poslucháča upútajú (alebo minimálne prinútia mykať hlavou do rytmu). V ďalšom songu „Samhain“ zaujme v úvode skvelá, až orientálne znejúca gitara. „Foxy“ je hravou piesňou s parádnou inštrumentálnou pasážou. V závere sa zmení na poriadny nášup, ktorému však nechýba ústredná melódia skladby. Jednoducho, hravá a tajomná líška…

DEMONIC-EYED. Foto: Radka Valentínová

„Rojava ’19“ je od začiatku silná pogovačka s parádnym frázovaným spevom (mierne pripomínajúcim legendárneho chroptiča Paula Speckmanna z MASTER). „Burned & Drowned“ je zrejme najpestrejšou skladbou na albume. Strieda sa v nej viacero polôh. Rýchle a agresívne pasáže sú zas vkusne doplnené o stredné tempo.

Poslucháč sa nestačí čudovať a dostávame sa pomaly k záveru. Predposledný song „Obed Marsh“ (áno, o lovecraftovskom námornom kapitánovi) pokojne označím za ďalšiu koncertnú tutovku. Výborný frázovaný vokál, skladba má viacero vrstiev a s pribúdajúcim časom sa tempo stupňuje. Výborné. Album zakončuje razantná inštrumentálna záležitosť „Black Coda“, ktorá poteší milovníkov old schoolu.

Nahrávka „2“ nadväzuje na debut hlavnými témami (mytológia, H.P. Lovecraft) a aj textami. „Obed Marsh“ rozvíja pieseň „Dagon“. Hitovica „Demonic-eyed vs. Wendigo“ zas „Demonic-Eyed“. „Burned & Drowned“ pojednáva o mytologickej Morene. No, ocitneme sa aj v islamskom štáte („Rojava ’19“). Anglické texty z pera Pa(e)tky sú opäť nesmierne kvalitné a s posolstvom (ešte raz a znova, závidieť ich môže aj mnoho zahraničných kapiel). Nájdeme v nich krásne slovné spojenia. Navyše, Luboshiovi sedia „v ústach“. Oproti debutu sa jeho anglická výslovnosť poriadne zlepšila.

Piesne DEMONIC-EYED majú old-schoolový nádych, ale posunuli sa vpred aj po zvukovej stránke. Čo je ale najdôležitejšie, album ako celok drží pokope a výborne sa počúva. Jeho kratšia stopáž je v tomto prípade výhodou (najdlhšia skladba má 3:26). „Dvojka“ je oproti úvodnému albumu ešte o čosi živelnejšia, zásluhu na tom nepochybne majú aj kvalitné naživo nahrávané bicie.

Žáner scrap metal (kapela si ho vymyslela sama) dostáva svoju čoraz pevnejšiu podobu a škatuľku – mix thrashu, coru a rýchlosti. No nič, recenzia dopísaná a ja si idem tento album pustiť znova.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: thrashcore/scrap metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Zvolen)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 06.07.2020
Web: https://www.facebook.com/demoniceyed/
Zostava:
Luboshio – spev, gitara
Mishyr – basgitara
VladEs – bicie
Tracklist:
In a Cairn of Bones (01:21)
Demonic-eyed vs. Wendigo (03:12)
Samhain (03:27)
Foxy (03:18)
Rojava ’19 (02:36)
Burned & Drowned (02:50)
Obed Marsh (02:40)
Black Coda (01:52)
Diskografia:
Demonic-Eyed – 2019
2 – 2020
Definitíva:
Z projektu je kapela, ktorá ani nie po roku vychŕlila druhý štúdiový album. „Dvojka“ od DEMONIC-EYED je rýchla, živelná a úderná. Nechýba jej old schoolový nádych, hudobná pestrosť a kvalitné texty s posolstvom a myšlienkou. Výborný album, len tak ďalej!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články