DEMONIC-EYED – Demonic-Eyed

Na Slovensku vychádza množstvo kvalitnej muziky. Dôkazom toho je aj nové zoskupenie na scéne – DEMONIC-EYED. Pozreli sme sa na ich debut.

Kto by nepoznal legendárnu zvolenskú kapelu MÄSO? A prečo o nej vôbec hneď v úvode píšem, keď trio hudobníkov spod Pustého hradu je momentálne nečinné? Za zoskupením DEMONIC-EYED totiž stojí líder tejto smečky, gitarista a spevák Luboshio, ktorý však nie je v tomto projekte sám.

DEMONIC-EYED – Demonic-Eyed

Sparinga mu robí textárka Pa(e)tka. Hudbu „Mäsiarov“ vo väčšine prípadov dopĺňali slovenské texty, v DEMONIC-EYED by ste rodný jazyk hľadali márne. Všetky texty z jej pera sú v angličtine. K ním sa však ešte dostaneme.

Album štartuje pomalšia inštrumentálna vecička „Labyrints of Depth“, akoby melanchóliou a nostalgiou nasiaknutá. Avšak to je len ticho pred búrkou, ktorú DEMONIC-EYED svojimi ostrými songami rozohrajú.

Pokračujeme skladbou „Dagon“, ktorú zdobia ostré a úderné riffy. Tieto atribúty nájdeme počas celej stopáže debutového albumu. Pridajte k tomu zúrivý spev, typický Luboshiov frázovaný vokál (mierne počuť, že Luboshiov anglický akcent nie je dokonalý, ale to všetko vyvažuje hudobná časť), old schoolový zvuk a je vymaľované.

Tempo je dôrazné, prevažne stredné („Demonic-Eyed“, „Our Mother (Earth)“, „The Wolf with a Gun“ a „The Son of a Hawk“ – ktorá je vďaka melodickejšiemu refrénu zrejme „najprístupnejšou“ spievanou skladbou na albume), nechýba mnoho sekaných riffov, ale aj inšpiratívne kratšie gitarové sóla.

Luboshio. Autor: Robo Ivan

Najrýchlejšími a poriadne nabrúsenými sú piesne „Dagon“ a „Fasces“. „Dagon“ spoločne „Labyrinths of Depth“, a „Innsmouth Blues“ sú inšpirované lovecraftovskými mýtami. „Fasces“ je zas na inú nôtu. Problematika ľudských práv a hrozba fašizmu.

Ako máte možnosť čítať, ale najmä počuť, dôležitou súčasťou a kapitolou samou o sebe sú texty DEMONIC-EYED, v ktorých si Pa(e)tka vzala na paškál širšiu škálu tém. Okrem vyššie spomínaných, titulná pieseň je inšpirovaná ságou Juraja Červenáka o Černobohovi, nepochopenému vládcovi noci a vyvrheľovi. „Our Mother (Earth)“ poukazuje na naše bezcitné správanie k matke Zemi. Právami zvierat sa zaoberá „The Wolf with a Gun“. V „The Son of a Hawk“ sa spieva o strachoch byť samým sebou. Jednoducho, takéto kvalitné texty by istotne brala všetkými desiatimi aj nejedna zahraničná kapela.

Nesmieme zabúdať ani na vydarený artwork z dielne umelca Roba Ivana. Z celej nahrávky cítiť odkaz z 80. rokov minulého storočia, atmosféru SLAYER a METALLICY tej doby. Avšak, Luboshio pridal k americkému thrash metalu aj jeho obľúbený hardcore. Starého psa jednoducho novým kúskom nenaučíš, v tomto prípade je to pochvala.

Jednotlivé songy sú nákazlivé. Navyše, približne 25 minút v spoločnosti DEMONIC-EYED ubehne vskutku rýchlo, a vy si budete mať chuť album pustiť znova. Ide o veľmi vydarený návrat Luboshia na scénu. Pevne verím, že sa dočkáme aj živého prevedenia týchto songov, pretože by si to zaslúžili. Už teraz sa teším, kam sa tvorba tohto zoskupenia posunie na druhom albume.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrashcore/scrap metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Zvolen)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: október 2019
Web: https://www.facebook.com/demoniceyed/
Zostava:
Luboshio – spev, gitary
Pa(e)tka – texty
Tracklist:
Labyrints of Depth (01:28)
Dagon (03:39)
Demonic-Eyed (03:34)
Our Mother (Earth) (02:09)
Fasces (02:36)
The Wolf with a Gun (02:22)
The Son of a Hawk (03:23)
Innsmouth Blues (01:49)
Diskografia:
Demonic-Eyed – 2019
Definitíva:
Vydarený návrat Luboshia na scénu so zoskupením DEMONIC-EYED. Ostré, nabrúsené a úderné riffy, zúrivý vokál a old schoolový nádych zdobia tento debutový materiál. Kapitolou samou o sebe sú vynikajúce texty, za ktoré by boli vďačné aj mnohé zahraničné kapely.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články