Iced Earth – Plagues of Babylon

To, že slávni ICED EARTH akosi chytili druhý dych, je už dnes známou a hlavne hotovou  vecou.  Preto tu dnes máme po relatívne podarenom živom kotúči „Live In Ancient Kourion“ ďalší nový album, ktorý  dostal názov „Plagues of Babylon“. Kapelník Jon Schaffer dával v rozhovoroch neraz najavo, že pôjde o veľmi temné a tvrdé dielko a ten kto už stihol okúsiť chuť tohto nového materiálu,  mu musí dať tentokrát zapravdu. Silným thrash metalom nasiaknuté veľdiela ako „Night of the Stormrider“ a „Burnt Offerings“, by však čakal len ten najväčší blázon. Táto veličina zo slnečnej Floridy sa dnes pohybuje v pomerne riedkejších (rozumej menej thrash/viac power) vodách, a tak znejú aj jej nové dosky.
Kto aspoň vlažne sleduje kariéru ICED EARTH istotne dobre vie, že Jon Schaffer je pomerne komplikovaná osoba. Taktiež nie je priveľmi náročné si nevšimnúť pomerne častých rotácií v zostave a to hlavne v jej rytmickej sekcii. Samozrejme sa tomu táto pätica nevyhla ani pri nahrávaní spomínanej novinky, kde sa bubenícka stolička neraz silno otriasala pod zadkom viacerých bicmenov. Pred nástupom do štúdia dal tak kapele zbohom fanušíkmi uctievaný Brent Smedley a  jeho miesto následne zaujal pomerne neznámy Raphael Saini.  Sotva stačil natočiť pár úderov do blán a už je z kola von. Na aktuálnom turné už preto doprevádza ICED EARTH nik iný než John Dette (SLAYER, TESTAMENT, ANTHRAX a asi milión iných). Toľko „málo“ k personálnym rošádam, poďme radšej k hudobnej náplni.



Vyše hodinová nahrávka je zmesou aktuálnych ingrediencií tejto tvrdo makajúcej svorky vlkov. Skupina za posledné roky absolvovala viac živých vystúpení než za celú svoju ostatnú kariéru, zohrala sa na jednotku, a to je na novom albume rozhodne cítiť. Že je Stu Block výborný spevák bolo viac než zrejmé už na predchádzajúcej placke „Dystopia“, avšak až pri počúvaní aktuálnej novinky začínam mať pocit, že je Stu konečne sám sebou. Jeho výkon je tu veľmi presvedčivý a svojich „15 minút slávy“ si tento chalan rozhodne užíva mierou vrchovatou. Spokojný musí byť taktiež Jon, konečne totiž našiel speváka, ktorý dostatočne zaplátal obrovskú dieru na tomto poste.

Celé hudobné predstavenie začína pomerne rozvážne, pomaly a hlavne heavy, teda rovnomennou skladbou „Plagues of Babylon“. Takmer osem minút v spleti rôznych riffov, ohromujúcich úderov do bicích a hymnických nápevov je celkom postačujúcich dôkazom, že dnes budu ICED EARTH lámať kosti. To hneď potvrdí rýchlejšia, thrashom nasiaknutá pecka „Democide“, v ktorej sa riffuje ako za starých dobrých čias. Treťou do partie „the best of“ patrí jednoznačne temná morda „Among the Living Dead“ – môj osobný favorit tejto kolekcie. Razantné riffy, hypnotické gitarové vyhrávky, famózne sólo a neoblomný vokál, akoby pochádzali z tej najhlbšej čiernej diery. Silnými nápadmi taktiež častokrát hýria veci ako „Resistance“, „Parasite“ či členitejšie „The End?“ a  „Peacemaker“.

Silných skladieb je teda až až, avšak na plný počet je to opäť pomerne málo. Očividné vykrádanie METALLICY v „The Culling“, trochu otravné všadeprítomné zbory, totálne odfláknutá balada „If I Could See You“, úplne zbytočné zaradenie coveru „Highwayman“ (kde hosťuje Michael Poulsen a Russell Allen) a nič nehovoriaceho outra sú veci, ktoré kazia dojem z inak veľmi zaujímavej nahrávky. I napriek týmto výčitkám ICED EARTH dokázali potvrdiť svoju stúpajúcu formu. Palec nahor!

Žáner: power/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 6.1.2014
Web: www.icedearth.com
Zostava:
Stu Block – spev
Jon Schaffer – rytmická gitara, spev
Troy Seele – sólová gitara
Luke Appleton – basgitara
Raphael Saini – bicie
Diskografia:
Iced Earth – 1990
Night of the Stormrider – 1991
Burnt Offerings – 1995
The Dark Saga – 1996
Something Wicked This Way Comes – 1998
Horror Show – 2001
The Glorious Burden – 2004
Framing Armageddon – 2007
The Crucible of Man – 2008
Dystopia – 2011
Plagues Of Babylon – 2014
Tracklist:
Plagues of Babylon(7:49)
Democide (5:22)
The Culling (4:27)
Among the Living Dead (5:14)
Resistance (4:49)
The End? (7:13)
If I Could See You (3:55)
Cthulhu (6:04)
Peacemaker (5:02)
Parasite (3:30)
Spirith of the Times (5:05)
Highwayman (3:12)
Outro (0:24)
Definitíva:
ICED EARTH si síce opäť vylámali zuby
 na častej zmene zostavy, ale aj napriek tomu
 dokázali prísť s veľmi kvalitnou nahrávkou.
Na staré klasiky sa možno pozerá z úctyhodnej vzdialenosti,
avšak vo svojom žánri sa momentálne
 jedná o špičkovú záležitosť.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla