SURMA – The Light Within

Svetlo sveta uzrel debutový štúdiový počin nového zoskupenia českej speváčky s ukrajinskými koreňmi – Viktorie Surmovej a lídra kapely TÝR Heriho Joensena.

Viktorie Surmová, známa aj z pôsobenia v českom projekte BOHEMIAN METAL RHAPSODY, a Heri Joensen, tvoria v súkromí pár. A tu niekde začína aj príbeh ich novej kapely nazvanej podľa Viktóriinho priezviska – SURMA. Skupinu tvorí ešte holandský basgitarista Rens Bourgondiën, ktorý sa podieľal aj na nahrávaní debutového albumu. Zostavu dopĺňa ruský bubeník Aleksandr Zhukov, ten však prvotinu nenahrával.

SURMA – The Light Within

SURMA sa dostala do povedomia niektorým fanúšikom v Česku, na Slovensku a v Maďarsku na jar 2019, kedy predskakovala na turné Heriho domovskej kapele TÝR. V roku 2020 sa podaril novému zoskupeniu husársky kúsok. Kartu na nich vsadilo veľké vydavateľstvo Metal Blade Records, ktoré im debut „The Light Within“ vydalo začiatkom novembra (o takomto štarte veruže sníva nejedna začínajúca kapela, všakže?).

Žánrovo sa pohybujeme v symfonickom metale, ktorý pôsobí hravo a optimisticky, tu a tam, je táto linka výborne doplnená o ostré riffy. Kto osobne pozná Viktóriu Surmovú, tak vie, že je vždy usmievavá, srší z nej pozitívna energia, a presne taký je aj tento album. Tento až miestami až nákazlivý a naivný optimizmus (sama kapela to o sebe prehlasuje), občas vhodne preruší alebo skôr doplní Heri Joensen drsnosťou Severu. Hlavné melódie napísala Viktorie, harmónie sú z Heriho pera.

Hneď v úvode to na nás SURMA poriadne rozbalí a vy viete, čo vás najbližších 47 minút bude čakať. Po úvodnom intre „Rendition“ máme hneď dočinenie s najlepším songom prvotiny – singlovkou „Reveal the Light Within“, z ktorej srší optimizmus a hravosť. Ale pozor, je nákazlivá. Jej refrén jednoducho nie a nie dostať z hlavy.

SURMA

Nahrávka pokračuje v podobnom tempe songom „Like the River Flows“, ktorú kapela zverejnila ako úplne prvú. Dokonca jej zo spomínaného koncertu v Maďarsku dala podobu live videa. Zdobia ju parádne aranžmány, dobrý Viktoriin spev, ktorý dopĺňa Heriho agresívny vokál. Pokračuje sa v podobnom duchu a svižnom tempe, aj keď strednejšou piesňou „Fire and Wind“, ktorej ozdobou sú najmä inštrumentálne časti.

Pomaly sa však dostávame aj ku kameňu úrazu debutu „The Light Within“. Pomalá „Desire“ tempo albumu a veľmi dobre rozbehnutý stroj mierne zasekáva a už máme problém opäť zaradiť vyšší rýchlostný stupeň. Nasledujúca „The City of Winds“ sa snaží prinavrátiť vynikajúci smer, ktorým sa tento debut uberal. V tejto piesni treba pochváliť parádny Joensenov čistý vokál, ktorý dodáva tejto skladbe výnimočnosť.

„The Selkie (Kópakonan)“ už neprináša nič, čo by fanúšikovia symfonického metalu nečakali. Gradujúce tempo paradoxne akoby mierne zasekával samotný refrén. Klipovku „Until It Rains Again“ naopak drží nad vodou, „ujetý“, nespútaný a hravý refrén. Záverečné tri piesne idú v zabehnutých rýchlejších tempách. Za zmienku stojí úvodný riff v epickejšej „Cages of Rage“, či výborný dvojhlas Viktorie a Heriho v záverečnej „Lost To Time“. Mimochodom, chválim výborné zaradenie tejto piesne na samotný záver albumu (ak nerátame akési outro „Deconstruction“).

SURMA. Foto: Kryštof Peterka

Čo však úplne nevyšlo, sú pomalé songy „Desire“ a „Emptiness (Is No More)“. Sú strnulé a ťahavé. Chýba mi v nich schopnosť zaujať, silnejší moment a istá „vypísanosť“ či „vyhratosť“ (alebo len ja momentálne nie som naladený na pomalšie veci).

Niet pochýb o tom, že tento ambiciózny debut si nájde svojich fanúšikov. Plusom nahrávky je jednoznačne samotný vokál Viktorie Surmovej a farba jej zaujímavého hlasu. Taktiež gitarové riffy, nákazlivo optimistické a hravé refrény. Natíska sa však otázka, či tej hravosti nie je až príliš…

A tu nastupuje Heri Joensen, ktorý to všetko vyvažuje. Aspoň na mňa to tak pôsobí. Nielen jeho drsná vokálna poloha, ale aj tá čistá, vyvažuje prílišnú naivitu. Najmä „The City of Winds“ je geniálny. Chápem, že pozornosť mala byť upriamená najmä na Viktóriu, ale viac vokálnych častí pre Heriho by nebolo na škodu.

Ale aby som zodpovedal položenú otázku. Áno, v určitých momentoch je hravosti až príliš, no niekomu to v tejto ťažkej dobe však môže vyhovovať – a uznávam, samého ma tento album nakopol a nastavil na pozitívnu vlnu, čo bol zrejme aj cieľ.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Album na recenziu nám poskytla kapela.

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: Česko/Farerské Ostrovy
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 06.11.2020
Web: https://www.surma.band/, https://www.facebook.com/surmaband/
Zostava:
Viktorie Surmová – spev
Heri Joensen – gitary, vokály
Rens Bourgondiën – basgitara
Aleksandr Zhukov – bicie
Tracklist:
Rendition (01:36)
Reveal the Light Within (04:22)
Like the River Flows (04:26)
Fire and Wind (04:02)
Desire (03:18)
The City of Winds (03:14)
The Selkie (Kópakonan) (03:22)
Until It Rains Again (03:38)
Emptiness (Is No More) (03:58)
Cages of Rage (04:50)
Downfall (04:10)
Lost to Time (03:48)
Deconstruction (02:32)
Diskografia:
The Light Within – 2020
Definitíva:
Debutový album medzinárodnej formácie SURMA poteší všetkých fanúšikov symfonického metalu. Ústrednými postavami sú Viktorie Surmová a Heri Joensen (TÝR). „The Light Within“ je doslova nasiaknutý optimizmom, hravosťou, drsnejšími gitarovými riffmi a vydarenými refrénmi. Niektoré len tak ľahko z hlavy nedostanete.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla