SERIOUS BLACK – Vengeance Is Mine

„Vengeance is Mine“! Novinka, ktorou sa power metaloví melodici SERIOUS BLACK snažia aj napriek zásadnej zmene na vokálnom poste potvrdiť svoju životaschopnosť.

Okamžite po vydaní pilotného singla pre svoju nadchádzajúcu prvotinu „As Daylight Breaks“ z roku 2015 sa im ušla visačka metalová „supergrupa“. Hybnému prvku tohto celého podniku Mariovi Lochertovi (basgitara) sa podarilo získať mená, ktoré majú v power metalovom ringu stále zvučný cveng. Thomen Stauch (ex – BLIND GUARDIAN), Roland Grapow (MASTERPLAN, ex – HELLOWEEN) a Urban Breed (ex – BLOODBOUND) vystužili zostavu, ktorá dostála svojej povesti a uviedla sa síce neprekvapivým, ale zato veľmi výživným materiálom.

SERIOUS BLACK – Vengeance Is Mine

Povesť svetobežníkov, nájomných hráčov a zložitých charakterov, visela hrozivo sťaby Damoklov meč nad súdržnosťou posádky SERIOUS BLACK. Tak sa aj stalo a takmer okamžite po vydaní prvotiny sa porúčali Roland Grapow a Thomen Stauch. Tých dočasne nahradili ďalší svetáci Alex Holzwarth (ex-RHAPSODY OF FIRE) či Bob Katsionis (ex-FIREWIND). Napokon sa s kapelou rozlúčili aj títo borci a nateraz poslednou, zato významnou, zmenou je odchod vokalistu Urbana Breeda, ktorého poslednou doskou v tejto skupine bola „Suite 226“ z roku 2020.

Názov albumu „Vengeance Is Mine“ tak aj vzhľadom na nie jednoznačné, strohé, ba až vágne vyhlásenia ohľadom dôvodov Urbanovho odchodu, dostáva teda aj ďalší rozmer. Podstatným však je, či aktuálna kolekcia piesní úspešne nadviaže hlavne na prvú trojicu vydarených zásekov. A veruže nenadviazala!

Famózneho Urbana je ťažké nahradiť a v podobe nového vokalistu Nikolu Mijića (aj EDEN’S CURSE) získal SERIOUS BLACK hlas sýtený hard rockom, podporený aj adekvátnou silou. Nikola pripomína v niektorých polohách Stevea Perryho, Tobiasa Sammeta (AVANTASIA) alebo Patrika Johanssona z BLOODBOUND. Exceluje hlavne v melodickejších a baladických polohách, výrazne metalové časti s vyzývajúcimi výškami mu však dávajú zabrať. V momente, kedy sa výrazovo tlačí na pílu, akoby dochádzalo k prerušeniu symbiózy medzi inštrumentálnou časťou a vokálnou zložkou. Teda nástroje a vokál si nejednotne idú to svoje a trieštia tak možný metalový výtlak tej či onej skladby.

SERIOUS BLACK

Melodický metal má strhnúť, ovlažiť svojou živelnosťou a nepoddajnosťou. Má priniesť refrény, po ktorých sa v našich hlavách bude šíriť burácanie a omamný hvizd či zvádzať svojou inštrumentálnou neposednosťou a hravosťou. Takýchto okamžikov je pramálo a hoci na nejaké aj narazíme, tak ich trvácnosť nepresiahne dĺžku dosky, ktorá nie je adekvátna kvalite piesni na nej sa nachádzajúcich.

Veru, prítomná trinástka skladieb dopláca na už naznačovanú kompozičnú všednosť, žánrovú nemohúcnosť a nevýraznosť. Druhá polovica albumu trpí týmto ortieľom omnoho citeľnejšie. Úvodom materiálu sa nám aspoň dostane zadosťučinenia v podobe svižne odsýpajúcich, melodicky príjemných (hoci ďaleko za štandardom kapely) kúskov vybavených v rámci power metalu akceptovateľnými hoci fádne neinvenčnými riffmi a sólami ako „Rock with us Tonight“, „Out of the Ashes“, „Fallen Hero“ či „Senso Della Vita“.

Výnimkami, v ktorých kapela ponúka to, na čo sme zvyknutí, je balada „The Story“, ktorá príhodne využíva Nikolov hard rockový naturel alebo sústredená a riffovo ostrá „Tonight I am Ready to Strike“ s mohutným refrénom, či emočne silná a dramaticky vystavaná „Ray of Light“.

Aktuálnemu kotúču sa nedarí presvedčiť ani svojím zvukovým výrazom. Absentuje priestrannosť, komplexnosť a žiaduca výbušnosť. Pokrivkáva dokonca aj jeho vyváženosť naprieč celým albumom s miestami dominujúcou plochosťou danou zvukom bicích. Vo výsledku je „Vengeance Is Mine“ doskou, ktorá pôsobí viac silene a nemotorne, ako bezprostredne sršiaca entuziazmom.

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko / Rakúsko / Srbsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 25.02.2022
Web: http://www.serious-black.com/
Zostava:
Nikola Mijić – vokály
Dominik Sebastian – gitary
Mario Lochert – basgitara
Ramy Ali – bicie
Tracklist:
Rock with us Tonight (04:14)
Out of the Ashes (04:33)
Fallen Hero (03:19)
Senso Della Vita (04:53)
Ray of Light (04:48)
Soul Divider (03:43)
Today I’m Ready to Fight (04:50)
Just for You (04:11)
Soldiers of Eternal Light (04:06)
The Story (03:51)
Queen of Lies (03:54)
Album of Our Life (03:51)
Alea Iacta Est (03:10)
Diskografia:
As Daylight Breaks – 2015
Mirrorworld – 2016
Magic – 2017
Suite 226 – 2020
Vengeance is Mine – 2022
Definitíva:
Už pred uvedením novinky power metalistov SERIOUS BLACK bolo jasné, že absencia jedinečného hlasu Urbana Breeda sa stane výzvou a bude je treba podporiť dynamickým zvukom a kompozičnou suverénnosťou. „Vengeance Is Mine“ avšak týmito atribútmi úplne nedisponuje. A vo výsledku je doskou, ktorá pôsobí viac silene a nemotorne, ako bezprostredne sršiaca entuziazmom.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla