Behemoth – The Satanist

BEHEMOTH sú v súčasnosti číslom jedna na metalovej scéne v Poľsku. Svoje miesto na vrchole si držia aj vo svete a túto pozíciu momentálne potvrdzujú svojím dlho očakávaným novým opusom „The Satanist“. Tak, si ho poďme podrobne rozobrať aj my.
Je zaujímavé sledovať BEHEMOTH v priebehu rokov odkedy fungujú. Na začiatku to bola undergroundová dvojčlenná kapela, ktorá hrala špinavý „true black metal“ a začínala takmer z ničoho. Až postupom času sa táto formácia vypracovala postupne na nekompromisnú a celosvetovo uznávanú mašinu. Poklona patrí hlavne lídrovi Nergalovi, ktorý je ústrednou postavou kapely od jej začiatku a treba povedať, že nič mu samé od seba nepadlo k nohám. To, čo momentálne BEHEMOTH znamenajú na poli extrémneho metalu dosiahol tvrdou robotou.

Po vydaní albumu „Evangelion“ mu bola diagnostikovaná leukémia a nikto nevedel čo bude ďalej. Nergal sa však po úspešnej transplantácii kostnej drene vrátil späť a práce na novom, v poradí už desiatom štúdiovom albume, mohli začať. A aj práve táto zákerná choroba spôsobila to ako nový album znie. Podľa slov samotnej kapely, novinka má byť ich najúprimnejší materiál. Nergal ešte pred vydaním albumu v rozhovoroch avizoval, že novinka bude odlišná a jeho slová sa potvrdili, keď zverejnili singel „Blow Your Trumpets Gabriel“. Ten podporili epickým videoklipom, ktorý je podľa môjho názoru ich najlepší obrazový materiál.



Skladby na novinke „The Satanist“ nie sú tak natlakované ako na predchádzajúcich nahrávkach a namiesto agresívneho death metalu kapela viac zvoľnila, čím piesne dostali viac priestoru nato, aby vyzneli ešte viac epicky a emočne, čo spôsobuje aj akési prevzdušnenie nahrávky. Album obsahuje aj viac black metalových pasáži, ako tomu bolo na posledných štúdiovkách. Zmenou prešiel aj výsledný organicky znejúci zvuk. Novinka má výbornú atmosféru, ktorú pomáhajú opäť dotvárať (takisto ako na „Evangelion“) rôzne trúbky, violončelá či zborové spevy. Pochvala im patrí aj za profesionálny prístup, keďže tieto nástroje boli reálne nahrávané s rôznymi hudobníkmi, pretože na nahrávku mohli BEHEMOTH kľudne nahádzať sample a bolo by. Celkovo do albumu symfonické vsuvky skvele zapasovali. Dalo by sa povedať, že kapela zúročila všetko to, čo robila už aj v minulosti, len s tým rozdielom, že teraz to zakomponovali do jedného súvislého celku.

„The Satanist“ nie je úplne typickým materiálom od BEHEMOTH, ale najviac v tomto smere prekvapí rovnomenná skladba plynúca v strednom tempe s takmer hitovým refrénom. Nájdeme tu aj rýchle sypačky (napr. „Amen“ či „In The Absence Ov Light“), avšak udržiavajúce rôznorodosť so striedajúcimi pomalšími pasážami. Druhá menovaná je mojou najobľúbenejšou, kedy začína a končí riadne z ostra, avšak v strednej časti spomalí a znie len akustická gitara vyšperkovaná vynikajúcim saxofónom. Nergal do toho číta citát v rodnej poľštine od spisovateľa Witolda Gombrowicza, jednoducho nádhera. Tak, ako na predošlom albume ukončili celé dielo dlhou a epickou skladbou „Lucifer“, tak je tomu aj na aktuálnom albume v podobe skladby „O Father O Satan O Sun!“, ktorá takisto nešetrí epickým nádychom so zborovým spevom. Netrúfam si povedať či je „The Satanist“ ich najlepším albumom, ale určite je ich najvyzretejšou nahrávkou, akú kedy stvorili.

BEHEMOTH si momentálne podmaňujú celý metalový svet a len tak ich niečo nezastaví. Ukazujú neustály progres, či už vo svojich skladbách, klipoch alebo na koncertoch. Je ešte veľmi skoro hovoriť o nasledujúcom albume, ale po „The Satanist“ bude veľmi náročné prísť opäť s niečím iným a zaujímavým, avšak so svojim doterajším počínaním to môžu v pohode dokázať.

Žáner: black/death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 3.2.2014
Web:
Zostava:
Nergal – vokály, gitara
Orion – basgitara, doprovodné vokály
Inferno – bicie, perkusie
Diskografia:
Sventevith (Storming Near The Baltic) – 1995
Grom – 1996
Pandemonic Incantations – 1998
Satanica – 1999
Thelema.6 – 2000
Zos Kia Cultus (Here And Beyond) – 2002
Demigod – 2004
The Apostasy – 2007
Evangelion – 2009
The Satanist – 2014
Tracklist:
Blow Your Trumpets Gabriel (4:41)
Furor Divinus (3:07)
Messe Noire (4:05)
Ora Pro Nobis Lucifer (5:35)
Amen (3:49)
The Satanist (5:34)
Ben Sahar (5:35)
In The Absence Ov Light (4:58)
O Father O Satan O Sun! (7:14)

Definitíva:
Jubilejný desiaty album „The Satanist“ ukazuje
 trošku odlišnejšiu tvár BEHEMOTH.
Na nahrávke nájdeme pomalšie skladby
 s dôrazom na atmosféru a epickejšie vyznenie ich hudby.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla