GOJIRA – Fortitude

Nedočkavosť fanúšikov určite umocnila aj hudobná rôznorodosť singlov, ktoré vydaniu albumu predchádzali, čím sa naskytla otázka ohľadom súčasného znenia kapely v podobe jedenásť skladbovej novinky.

Čo robí z GOJIRA jednu z najskloňovanejších kapiel súčasnej tvrdej scény a čím si dokázala podmaniť toľko fanúšikov po celom svete? Dôvodov je viac. V prvom rade táto banda niekoľko rokov bravúrne vyplňuje žánrové prázdno, ktoré tu predčasom nastalo. Po staršej tvorbe skupín MACHINE HEAD, SEPULTURA, FEAR FACTORY ešte do dnešného dňa slastne spomína obrovská fanúšikovská základňa. PANTERA to už má (žiaľ) osemnásť rokov za sebou, matematické modely skladieb MESHUGGAH sa občas ťažko trávia a death metal ako taký môže byť pre poslucháča príliš konzervatívnou štýlovou škatuľkou.

GOJIRA – Fortitude

GOJIRA jednoducho imponuje všetkým, ktorí majú radi groove, smrteľný kov, ale hlavne (a to v neposlednom rade) tým, ktorí vsádzajú na prirodzenosť, priamočiarosť, absolútnu slobodu a bezhraničný umelecký prístup, nielen v hudbe samotnej. Je to o vydarených klipoch s jasným odkazom, o krásnych artworkoch a o uveriteľnosti, akou to GOJIRA robí bez prítomnosti akéhosi kalkulu. Originálne a bez otrepaných klišé.

Úvodnú skladbu „Born for One Thing“ som si stihol vypočuť pred vydaním albumu spolu s klipom, ktorý ma zaujal viac ako samotný hudobný obsah. Úprimne, trocha ma prekvapil až príliš značný vplyv brazílskych kolegov, ktorých som už spomínal, no treba uznať, že ako prvý výstrel celého albumu chutí táto skladba vcelku sviežo.

„Amazonia“ však v nadväznosti na „Born For One Thing“ už znie až veľmi „rootsky“ a rovnako ako pri počúvaní týchto dvoch samostatných singlov, aj teraz začínam cítiť istý nepokoj a strach z toho, že GOJIRA vsadila na jednu kartu. Zaradila spiatočku smerom do minulosti a v prípade „Fortitude“ tu máme iba SEPULTURU na francúzsky spôsob. Skladba okrem úvodného motívu ako taká navyše hudobne veľmi nebaví, na druhej strane kvitujem jej odkaz a kampaň, ktorou sa kapela snaží pralesu a jej domorodým obyvateľom pomôcť.

GOJIRA

Akoby lúsknutím prsta sa však všetko mení a „Another World“ je už GOJIRA akú poznáme – s charakteristickým zvukom a uvoľneným skladateľským prístupom. Zrazu už páni zabúdajú na žánrové hranice, avšak nejde o bezhlavý úlet. Jednotlivé skladby v slede, v akom ich na „Fortitude“ hudobníci nakombinovali, veľmi bavia a udržujú poslucháča neustále v pozore.

Tak ako „Another World “, „Hold On“, „New Found“ alebo hymnická „The Chant“ zaváňajú dozvukom z predchádzajúceho počinu „Magma“, sú naopak šťavnaté vypaľovačky „Born for One Thing“, alebo „Into the Storm“ skôr kúsky, ktoré by si poslucháč vedel predstaviť na albumoch „The Way of Alll Flesh“ alebo „L’Enfant sauvage“. Obzvlášť zaujímavý je samotný koniec novinky. Kým väčšina kapiel má tendenciu záver svojich nahrávok skrotiť, GOJIRA chytá druhý dych a zakončuje tento album vypalovákom „Grind“.

S vedomím, že viacerí fanúšikovia so mnou súhlasiť nebudú, musím priznať, že pre mňa prvé dve skladby z albumu predstavujú akési potknutie na začiatku výborného metalového predstavenia. Pri inak podarenej, hitovke „Born for One Thing“ závan brazílskej legendy ešte vcelku prehliadnuteľný je, následná „Amazonia“ už ako úvodný predkrm nevrhá dobré svetlo na kapelu, ktorá svoj vlastný ksicht podľa môjho názoru dávno má.

Zvyšok albumu je však natoľko rozmanitý a plný sviežich motívov, že sa to chalanom dá bez problémov odpustiť a napriek spomenutým výhradám sa na týchto francúzskych loptošov nedokážem hnevať. Ba naopak, výdatná porcia takéhoto moderného metalu s navyše vkusne spraveným bookletom a výbornými klipmi k jednotlivým singlom mi spravila veľkú radosť, za čo kapele patrí veľká vďaka.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive/groove/death metal
Krajina pôvodu: Francúzko
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 30.04.2021
Web: http://www.gojira-music.com/
Zostava:
Joe Duplantier – vokály, gitara
Christian Andreu – gitary
Jean-Michel Labadie – basgitara
Mario Duplantier – bicie
Tracklist:
Born for One Thing (04:20)
Amazonia (05:00)
Another World (04:24)
Hold On (05:30)
New Found (06:36)
Fortitude (02:07)
The Chant (05:12)
Sphinx (04:00)
Into the Storm (05:02)
The Trails (04:07)
Grind (05:34)
Diskografia:
Terra Incognita – 2001
The Link – 2003
From Mars to Sirius – 2005
The Way of All Flesh – 2008
L’Enfant sauvage – 2012
Magma – 2016
Fortitude – 2021
Definitíva:
Napriek zaváhaniu v úvode novinky „Fortitude“ od súčasných metalových pionierov GOJIRA môžeme bez váhania hovoriť o ďalšom vydarenom, žánrovo rozmanitom a moderne znejúcom albume. Dosku vrelo ordinujeme všetkým, ktorí s prechádzajúcim počinom „Magma“ nemali problém, no zároveň stále v dobrom spomínajú na tvrdšiu minulosť týchto talentovaných Francúzov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla