MEGADETH vyhodili Ellefsona, dôvodom je jeho obvinenie zo sexuálneho obťažovania

Ellefson obvinenia popiera, Mustainovi to však stačilo na jeho vyhodenie z kapely MEGADETH.

David Ellefson (vľavo) a Dave Mustaine. Zdroj foto: Ultimate Classic Rock

Kapela MEGADETH sa oficiálne rozlúčila s basgitaristom Davidom Ellefsonom. „Informujeme našich fanúšikov, že David Ellefson už nehrá v MEGADETH, a oficiálne sa s ním rozchádzame. Toto rozhodnutie neberieme na ľahkú váhu. Aj keď nepoznáme všetky podrobnosti toho čo sa stalo, pre už aj tak napäté vzťahy, aktuálne odhalenie stačí, aby naša spolupráca nemohla ďalej pokračovať. Tešíme sa, že toto leto uvidíme na cestách našich fanúšikov a nemôžeme sa dočkať až budeme môcť našu novú hudbu zdieľať so svetom. Je takmer hotová,“ napísal líder Dave Mustaine na oficiálne stránky kapely.

Odchod Ellefsona nastáva dva týždne po tom, čo na Twitteri unikla jeho sexuálne zameraná online komunikácia s mladou ženou (viac info TU), doplnená o explicitné videá. Pre zaujímavosť ešte dodáme, že takmer pred desiatimi rokmi sa Ellefson stal luteránskym farárom.

Ellefson poprel, že by išlo o tzv. grooming, čiže získanie si obete v online priestore na neskoršie sexuálne zneužitie. „Ako možno viete, niektoré súkromné a osobné rozhovory a interakcie sa objavili online, zverejnené so zlým úmyslom tretej strany, ktorá nemala oprávnenie ich mať alebo zdieľať. I keď je to určite trápne, chcem to riešiť čo najotvorenejšie a najčestnejšie. Aj keď to nie je niečo, na čo som hrdý, išlo o súkromné interakcie medzi dospelými, ktoré boli vytrhnuté z kontextu a manipulované tak, aby čo najviac poškodili moju reputáciu, kariéru a rodinu,“ vyjadril sa po tomto incidente na svojom Instagrame.

Zúčastnená žena poprela, že by v tom čase bola neplnoletá a potvrdila, že tento materiál poskytla svojmu kamarátovi bez toho, aby o tom Ellefson vedel.

„Áno, tieto videohovory sa skutočne stali, ale bola som to ja, kto ich inicioval, a nebola som neplnoletá, ale dospelý človek, ktorý s tým súhlasil. Predtým sa nikdy nestalo nič nevhodné. Všetko to bolo konsenzuálne, nie som obeťou a nebola som obťažovaná ani v najmenšom, pretože ja som to iniciovala,“ uviedla mladá žena.

Ellefson bol v skupine MEGADETH od jej vzniku v roku 1983 až do roku 2002, keď sa skupina krátko na to rozpadla, pretože Mustaine utrpel vážne poškodenie nervov, ktoré mu nedovolilo hrať na gitaru. Mustaine oživil kapelu pred sedemnástimi rokmi s myšlienkou nahrať sólový album. Prizval si k sebe štúdiových hráčov a v roku 2004 vznikol album „The System Has Failed“. Následne najal basgitaristu Jamesa MacDonougha z ICED EARTH, aby ho na turné nahradil Ellefsona.

Basgitarista podal na Mustainea žalobu vo výške 18,5 milióna dolárov, v ktorej obvinil frontmana kapely, že ho ukrátil o zisky, ktoré mu mali byť vyplatené. Taktiež aj za to, že odstúpil od dohody, ktorá vznikla, keď v roku 2002 kapelu opustil. Súdny spor bol nakoniec zamietnutý a v roku 2010 sa do zostavy opäť vrátil. Jeho cesta v MEGADETH sa však definitívne (zdá sa) skončila v roku 2021.

Ellefson, ktorý žije v Scottsdale v Arizone od roku 1994, je tiež autorom a podnikateľom. Okrem rozmanitého portfólia značiek a produktov drží v rukách opraty spoločností EMP Label Group, Combat Records, Ellefson Coffee Co. a ďalších. V roku 2018 bol tiež uvedený do Rock N ‚Roll Hall of Fame v Iowe.

Zdroj: blabbermouth.net