BRUTAL ASSAULT 2014: NAŠE TIPY, AJ TIETO KAPELY TREBA VIDIEŤ

Opäť sa nám to neúprosne blíži. Úsmev na tvári, natešenosť, srdce bijúce ako Dave Lombardo v najlepších rokoch a aj neustále zimomriavky. To všetko prichádza s blížiacim sa dátumom veľkolepého festivalu Brutal Assault, ktorého Josefovské brány sa otvoria už po 19. krát. Vskutku úctyhodné číslo, čo poviete? Aj tentokrát sa podarilo namiešať veľmi výživný koktail, kde si prídu na svoje ako ortodoxní vyznávači metalu, tak i milovníci moderny. Pri pohľade na nahustenú súpisku je zjavné, že aktuálny ročník praje o niečo menej známym menám, avšak čo by to bol za BRUTAL ASSAULT, ak by chýbalo nejaké to eso v rukáve. Máme ich tu hneď niekoľko!
Ujsť si jednoznačne nenechajte znovuzrodenú legendu US death metalu BROKEN HOPE, ktorí sa s aktuálnou doskou „Omen Of Disease“ po vyše desiatich rokoch nečinnosti opäť vrátili na scénu. Black metalu je tento rok pomenej, avšak dôležitejšia je kvalita než kvantita. Belgičania ENTHRONED majú všetky predpoklady potvrdiť tento známi fakt. Dokonalý thrash metalový zážitok zaistia legendárni FLOTSAM AND JETSAM a milovníci smrtiacich disharmónií si prídu na svoje pri GORGUTS. Medzi najočakávanejšie spolky budú patriť hviezdy SATYRICON a SIX FEET UNDER. Ak sa kvalitatívne priblížia svojim fantastickým vystúpeniam z minulých ročníkov, tak sa rozhodne máme na čo tešiť!



Pomaly prichádzame k absolútnemu ťaháku a  snáď i najväčšiemu menu, aké kedy na tomto festivale hralo. Zabijaci SLAYER aj bez dvoch zakladajúcich členov predvedú smršť, ktorá do Josefovského areálu priláka davy zvedavých fanúšikov. V ich tieni tak trochu neprávom stojí neodmysliteľné trio SODOM. Pred pár rokmi zahrali doslova na poslednú chvíľu, takže malý thrashový reparát príde určite vhod. Bubenícky boh Pete Sandoval a jeho TERRORIZER naopak patria k hlavným ťahákom grindovej scény. Keď sa budú hymny ako „Black Metal“, „Witching Hour“ či „Welcome To Hell“ niesť areálom, každý bude vzývať iba jediné meno – VENOM. Kultová formácia z Newcastlu je totiž ďalším silným tromfom tohto ročníka.

Vystrašené pohľady, nepochopenie, panika a strach o vlastný sluch budú doprevádzať vystúpenie nórskej industriálnej mašiny COMBICHRIST, ale aj tak si ich veľmi rád vypočujem a mali by ste tak urobiť aj vy. Nedočkavosťou ale isto mnohí horia na organizovaný chaos v réžii šialencov z CONVERGE, ktorí sú na Brutal Assaulte posledné roky ako doma. Naopak, po prvýkrát sa vo vojenskej pevnosti ukáže hviezdny Phil Anselmo so svojou družinou DOWN. Zaznejú i veci z nového EP „Down IV – Part II“.



Milovníci inštrumentálneho post rocku si prídu na svoje s GOD IS AN ASTRONAUT a ak by im bolo veru málo, tak na rad dojde ťažkouchopiteľná mašina JESU s Justinom Broadrickom. Pivom odkojení návštevníci si nemôžu nechať ujsť čoraz populárnejších bavičov RED FANG, či najväčšiu hviezdu piatkovej noci THE DEVIN TOWSEND PROJECT. Pri ich poslednej zastávke na nás Devin okrem geniálnej hudobnej produkcie zoslal aj megalomanskú prietrž mračien, takže snáď teraz ostane iba pri tej produkcii. Máme sa rozhodne na čo tešiť! Želiezkom v ohni sú aj THE AGONIST s krásnou Vicky Psarakis za mikrofónom alebo progresívna stálica THE OCEAN.

Čo sa týka zástupcov domácej scény, je rozhodne z čoho vyberať! Určite nesklamú drtiči HEAVING EARTH, avšak pravé peklo nastane až s príchodom KRABATHOR. V zostave Christopher, Bruno, Pegas bude isť o historický moment pre túto legendu tuzemského death metalu, keďže chalani spolu vystúpia na pódiu po dlhých osemnástich rokoch. Môžeme sa spolu tešiť na také hity ako „Pacifistic Death“, „The Truth Abouth Lies“ alebo „Orthodox“. Ujsť si rozhodne netreba avantgardných metalistov PRVNÍ HOŘE a taktiež goregrindovú kultovku SPASM. Na melodickejšiu nôtu zahrajú populárni SIX DEGREES OF SEPARATION, no pre nás Slovákov bude asi aj tak najväčším lákadlom zástupca našej domácej scény, a to SUBURBAN TERRORIST. Chalanom jednoznačne držíme palce a ja verím, že si to spolu veľmi užijeme. Na záver stačí snáď len dodať – Stay Brutal!!!

Autor: Demonick