Abortion – Konvert

Dočkali sme sa! Grindcoreoví veteráni z Nitry ABORTION nahrali po dlhých 8. rokoch štúdiový album s názvom „Konvert“. Ako už dávnejšie prezradil líder kapely Lepra, ide o trochu iné smerovanie tohto zoskupenia. Takže, pohodlne sa usaďte, ideme na vec.
Ono, zas báť sa nemusíte, pretože aj na novinke dostanete nekompromisnú grindcoreovú jazdu. Zmenil sa však zvuk, konkrétne gitara má o čosi ostrejší sound, takisto bicie, na ktoré som si ešte celkom nezvykol, znejú na nových nahrávkach ABORTION (pred vydaním štúdiovej novinky vydali ešte 2 splitká) omnoho výraznejšie a sú viac v popredí.

Tí, ktorí nevedia, tak za bicími už nesedí dlhoročný bubeník Charlie, ale bohatými skúsenosťami ošľahaný Miro Raučina (GOD DEFAMER, EMPYRION). A v neposlednom rade prešiel zmenami aj Leprov vokál, vo väčšine skladieb ide o dosť zrozumiteľný growl a len v pár piesňach sa objaví aj typický škrek. Na nahrávke nenájdete ani vtipné intrá, ako bolo zvykom u tejto kapely.

Nový album obsahuje aj s bonusmi (CD verzia) 22 výplachov so stopážou takmer 28 minút. Pri počúvaní môžete nadobudnúť pocit, akoby ABORTION už neboli takí úderní, čo však nie je pravda, pretože po dôkladnom vypočutí zistíte, že svoju hudbu do vás sypú stále poriadne. Tento pocit spôsobuje výraznejšie striedanie tempa a spomínaný menej agresívnejší vokálny prejav (napr. v „Pojeb si svoj reunion“, „Vrodená vada“ či „Nasleduj klaunov“). Gitarista „Bibo“ dostal dosť priestoru so svojim doprovodným vokálom, počuť ho takmer v každej skladbe a už keď sme pri ňom, tak musím podotknúť, že jeho gitarová hra je dobrá, no pri ABORTION sme počuli v minulosti už aj výraznejšie riffy.



Najviac ma baví prvá polovica albumu, kde sú aj moje najobľúbenejšie skladby ako hneď úvodný náklep „Slepý a sprostý“, potom tancovačka „Jedzte hovná“, výborným textom disponujúca „Kto si dnes?“ alebo „Zostaňte s nami“.

„Kto si dnes? Koho napodobňuješ?
Kto si dnes? Koho život žiješ?“


Nejaké to pokrivkávanie prichádza v druhej polovici. Piesne sú stále agresívne s množstvom klepačiek, rozhodne sa na plyne neuberá, ale mám pocit, že je tu menej výrazných a zapamätateľných momentov. V tejto časti nahrávky ma najviac zaujali piesne „Otroci“ a „Cestou do hrobu“.

Zaujímavé sú ešte aj piesne „Všetko zomrie“ a „Pure“. Prvá menovaná je skladba so znepokojivou atmosférou, ktorá sa vymyká typickej produkcii ABORTION.  V druhej menovanej zaujme najmä záverečná inštrumentálka rytmickej sekcie. Slabšiu druhú polku albumu však zachraňujú výborné tri bonusy. Ako ste si mohli všimnúť, názvy skladieb sú v slovenčine a to takisto platí aj o textoch. Tie nie sú nejak extra filozofické, napísané sú jednoduchšou formou, no sú veľmi trefné. Škoda viacerých hrubých chýb v booklete…, myslím však, že sa zhodneme v tom, že, najdôležitejšia je hudba.

„Policajti, politici, farári na cestu mi svietite
Doktori, bankári, kurvy hlboko ma zahrabte.“


Nový album „Konvert“ ani náhodou neprekonáva šlehu „The Gonzo Music“ z roku 2006 a o čosi viac sa mi páčilo aj splitko so skupinou ČAD „Šalieme všetci“ (aj keď to nie je regulárny album, ale ide o prvý materiál od znovuvzkriesenia ABORTION), no novinka má aj tak stále svoju kvalitu. Škoda menej výraznej druhej polovice albumu, ktorú aspoň z časti napravujú tri skvelé bonusové skladby.

Žáner: grindcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Nitra)
Vydavateľstvo: Lecter Music Agency
Dátum vydania: júl 2014
Web: http://abortion-grind.blogspot.com/
Zostava:
Anton „Lepra“ Varga – vokály, basgitara
Libor „Bibo“ Hanulay – gitara, vokály
Miroslav Raučina – bicie
Diskografia:
Murdered Culture – 1997
The Truth Hurts – 2000
Have a Nice Day – 2002
Gonna Be Worse – 2004
The Gonzo Music – 2006
Konvert – 2014
Tracklist:
Slepý a sprostý (1:12)
V pozadí všetkého (0:34)
Korenie života (0:36)
Kokoti na kokaíne (0:58)
Jedzte hovná (1:26)
Kto si dnes? (0:52)
Kradneme (1:18)
Pojeb si svoj reunion (1:12)
Zostaňte s nami (0:45)
Požadovaný stav mysle (1:08)
Vrodená vada (1:12)
Nasleduj klaunov (2:23)
Nikto nie je doma (1:07)
Otroci (0:54)
Pridaj sa k nám (1:34)
Krokodýl (DIVNEJ PACH cover) (0:12)
Cestou do hrobu (1:43)
Všetko zomrie (4:49)
Pure (2:00)
Bonusy:
Choroba rastu (0:31)
Som kráľ (0:43)
Vápená jama (0:32)
Definitíva:
Po 8. rokoch sa vrátili ABORTION so štúdiovým
albumom „Konvert“, ktorý znie trochu odlišne…
A aj keď novinka neprekonáva predošlú šlehu
 „The Gonzo Music“, má svoju kvalitu, len škoda,
že druhá polovica albumu pôsobí už menej presvedčivo.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla