GOTHOOM 2014: PRVÉ DOJMY, ATMOSFÉRA, AREÁL, ORGANIZÁCIA…

Možno sa to zdá neuveriteľné, ale po všetkých problémoch, ktorými si prešiel 5. ročník slovenského metalového festivalu Gothoom Open Air sa táto akcia naozaj uskutočnila. O zmenách miesta, o problémoch, ktoré robili odporcovia festivalu a kresťanskí fanatici, sa toho popísalo viac než dosť. Vracať sa k tomu nejdeme. Pozrieme sa priamo na jednotlivé festivalové dni. Na úvod si však pod drobnohľad vezmeme areál, atmosféru, organizáciu…
Jubilejný 5. ročník začal už stredajším Black Metal Day, na ktorom som sa ja ešte nezúčastnil. Avšak od ľudí, ktorí tam boli máme informácie, že vďaka nenávistnej situácii, ktorá panovala pred festivalom sa o začiatok Gothoomu zaujímali aj komerčné médiá. Tie však zistili, že v podstate tam „nie je o čom“, pretože pred bránami festivalu okrem staršej pani s ružencom a krížom, ktorá sa rozhodla modliť za metalistov, neboli žiadni aktivisti ani tí, ktorí stáli za petíciou…

No, poďme však už pomaly, k tomu najhlavnejšiemu, Gothoomu samotnému. Na stredajšej black metalovej párty sa postupne prvým návštevníkom predstavili VORTEX UNIT, SILVA NIGRA, AEON WINDS a česká formácia INFERNO. Počas jej setu, ale nastala v Novej Bani poriadna búrková smršť, ktorá bola tak silná, že jednoducho bolo nemožné, aby headlineri stredajšieho večera, Američania INQUISITION odohrali svoj set a prvý deň sa tak skončil. Žeby predsa len sa na Gothoome spustil boží hnev? Možno, lebo počasie nebolo najlepšie počas celého festivalu…



Samostatne jednotlivým dňom a vystupujúcim kapelám sa budem venovať ešte v ďalších reportoch. Teraz sa zameriam na moje prvé dojmy z celého festivalu. Hneď prezradím, že Gothoom som navštívil úplne prvýkrát. Vedel som akurát, že na festivale bude mnoho známych ľudí a rodinná atmosféra. Gothoom som poznal z predošlých ročníkov len vďaka fotkám, videám a z rozprávania.

Po mojom príchode k hlavnému vstupu areálu a po opáskovaní som sa nestačil čudovať vlastným očiam. To, že som nevedel do čoho idem, bola jedna vec, ale popravde som čakal trošku väčší areál. Samozrejme, oproti prvým štyrom ročníkom bol omnoho väčší… Ono sa však takéto prostredie ukázalo neskôr ako veľkou výhodou, pretože človek bol zachvíľu tam, kde potreboval.



Viem, že Gothoom je rodinný festival, čo sa mi po mojej návšteve aj potvrdilo, taktiež mi je jasné, že problémy, ktoré sprevádzali celý 5. ročník, je vôbec takým malým zázrakom, že sa festival nakoniec uskutočnil a že to jeho hlavný mozog Peter Beťko nevzdal.  Festival sa stále v podstate len rozrastá a je preto prirodzené, že má nejaké tie „muchy“, ktoré by bolo treba ešte vychytať.

Atmosféra je jedna vec, tá bola naozaj rodinná (teraz ani nemyslím počas koncertov), ale všeobecne počas celého festivalu. Ja osobne som bol ubytovaný na chate nad penziónom Tajch, približne 5-6 minút pešo od hlavného areálu , avšak vždy som tam šiel minimálne polhodinu, pretože na každom kroku človek stretával známych a kamarátov, s ktorými sa väčšinou stretáva iba na koncertoch a festivaloch. Toto sa musí Gothoomu uznať, je to paráda.

Pomaly však prejdem aj k veciam, na ktorých by som rozhodne popracoval. Gothoom zažil podľa oficiálnych údajov rekordnú návštevu, približne 1500 fanúšikov.  Apropó, vďaka nezmyselnej fraške, ktorá vznikla pred festivalom, mal Gothoom zadarmo reklamu, ktorá sa len tak nevidí. Preto ma trošku zaráža, že do areálu Tajchu prišlo IBA 1500 fanúšikov. Avšak, už aj pri tomto množstve ľudí bolo v areáli žalostne málo toi-toi záchodov, ktoré boli v hroznom stave už počas štvrtka. Tuším bolo 6 takýchto zariadení a dva prenosné pisoáre pre chlapov. Pri hlavnom vstupe sa však nachádzali sprchy a „slušné“ toalety, na ktoré sa dal zakúpiť vstup. Viacero návštevníkov Gothoomu tak aj urobilo, ale žiaľ podľa slov ľudí, ktorí si na ne kúpili lístok, tak pásky na sprchy nik nekontroloval a podľa toho to tam aj tak vyzeralo.



Aj Gothoom po vzore Brutal Assaultu zaviedol v areáli žetóny, za ktoré sa kupovalo pivo a jedlo. Na tom by nebolo ešte nič zvláštne, ale predsa len ten kurz. Jeden žetón vychádzal na 1,30 €. Oficiálnym pivom festivalu bola značka Kaltenecher, desiatka stála 1 žetón, dvanástka 1,5 žetóna a jedenástka žetóny 2. Takže, môžeme spolu rátať. Desiatka bola v pohode a ešte k tomu aj pitná. No raz som skúsil dvanástku, a sorry, ale nedala sa piť. No a dať za jedenástku v prepočte 2,90 €…, veď to sú už ceny skoro ako v Rakúsku alebo Nemecku… Je normálne, že za festivalový pohár sa platí záloha, ale neviem prečo dievčence zo dvakrát chceli odo mňa spomínanú zálohu až 2 žetóny… To sa mi u zdá naozaj prehnané.

V areáli festivalu boli dokopy 3 výčapy, jeden „pivný stan“ a jeden stánok s jedlom. Ceny jedla? No, dosť prehnané, ale budiž sme na festivale. A kvalita jedla? Otras! Teda až na guľáš, ten bol naozaj výborný a vôbec mi nevadilo, že bol za 2 a pol žetóna. Chuť som mal aj na klobásu, ktorú mi sympatická slečna vzala studenú z grilu a šupla do mikrovlnky. Niektorí skúsili cigánsku, ktorá bola z troch štvrtín surová, a hot dog? Veď na tom sa nedá nič pokaziť…, teda myslel som si to až doteraz, ale teplý rožok a polosurový studený párok…, ďakujem neprosím… ešteže bol neďaleko penzión Tajch, síce tiež to nebola žiadna sláva, jedlo z polotovarov za vcelku premrštené ceny, ale vždy lepšie ako v areáli festivalu… priznám sa, toto ma veruže sklamalo.



Počas štvrtkového dňa zo začiatku neboli pod pódiom žiadni sbskári, tých som si všimol až pri nejakej štvrtej kapele. Neskôr sa v týchto priestoroch už sbs zdržiavala. Niektorí fanúšikovia mali kúpené VIP lístky za 75 eur, keď som sa rozprával s jedným z takých, bol som zvedavý, čo to vlastne zahrňuje. Mal prístup do backstage, kde sa prezliekali kapely, ale to bolo všetko. V tých priestoroch nebola podľa slov ľudí s VIP lístkom ani voda, ani káva, dokopy vlastne nič. Nešťastne bolo vyriešené žiaľ aj to, že backstage bol vlastne spojený s VIP priestormi, potom sa stalo, že niektoré kapely odtiaľ z pochopiteľných dôvodov vyhodili týchto ľudí… Taktiež ma zarazilo aj to, že pod hlavný a jediný stage ste si mohli priniesť so sebou úplne čokoľvek (rozumej najmä vlastné fľaše s alkoholom). Avšak heslo festivalu je „Gothoom je sloboda“, tak v tomto prípade to platilo úplne doslovne.

Aj keď moje slová znejú možno až príliš kriticky, nie sú myslené v zlom, sú myslené, ako konštruktívna kritika. Tak, či onak, festival svoje „muchy“ ešte len vychytáva, no aj napriek tomu patrí naozaj vďaka Peťovi Beťkovi, že to nevzdal a pripravil Gothoom Open Air aj napriek skutočne mnohým problémom. No, možno by to do budúcnosti chcelo rozšíriť tím, pretože ak má všetko ležať na pleciach jedného človeka, tak je to neúnosné a chyby sa urobia. Hlavného organizátora bolo počas celého festu vidieť stále pri nejakej činnosti. Či už riadil dopravu, alebo zbieral smeti, alebo usmerňoval kapely. Navyše každý za ním chodil s nejakými požiadavkami, jednoducho enormná záťaž. Ak by sa činnosti rozdelili medzi viacerých ľudí, vzniklo by menej problémov a dotiahlo by sa viac vecí k ešte väčšej spokojnosti fanúšikov.

V žiadnom prípade netvrdím, že prevažovali negatíva. Jednoducho však z celého festivalu mám trocha zmiešané pocity. A to som tu ešte nepísal o časových zmenách, občasnom posune hracích časov kapiel, prípadne zrušených koncertoch, za ktoré ale organizátor nemôže.

O koncertoch kapiel, ktoré sme videli počas troch dní si budete môcť prečítať v nasledujúcich dňoch na našich stránkach. Podrobné reportáže budú obohatené o skvelé Sachtikusove fotky.


Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus

SILVA NIGRA

INFERNO

ATMOSFÉRA GOTHOOMU