HALESTORM – Back from the Dead

Chýbalo len pár týždňov a boli by to na deň presne štyri roky, aby sa fanúšikovia Lzzy „Fckin´“ Hale dočkali pokračovania ďalšieho počinu americkej úderky HALESTORM, v tomto prípade v poradí už piateho, ktorý nesie názov „Back from the Dead“.

Rovnaký názov ako celý album nesie aj prvá z jedenástich skladieb na novej štúdiovke. A je to príznačné. Po štyroch rokoch čakania bez albumu a koncertov spôsobených sčasti covidom sa Lzzy hlási z pomyselného záhrobia. A ide na to poriadne z ostra. Skúste sa opýtať tých najskalnejších fanúšikov, čo je na HALESTORM špecifické, a čo ich najviac dostáva do varu – je to ten priam erotický chraplák slečny Elizabeth, ktorý rozbalí výkrikom „I am baaaack from the death“ hneď v prvej sekunde celého albumu.

HALESTORM – Back from the Dead

Áno, vďakabohu, HALESTORM neskúšajú žiadne experimenty a od prvých tónov je poznať, že sa držia svojej osvedčenej hard rockovej linky. Musím sa priznať, že hudobnej „američtine“ som nikdy neprišiel poriadne na chuť a považujem to (hlavne u kapiel s mužským frontmanom) všetko na jedno kopyto, ktoré mne nesedí, ale HALESTORM nejakým zvláštnym spôsobom vyčnieva. Stále je tá „američtina“ okamžite rozpoznateľná, ale v tomto prípade mi to nevadí, práve naopak…

Spomenul som „erotický chraplák“ a mám na to dôvod. Takmer celá diskografia HALESTORM je postavená na otvorených vzťahoch. Hlavne na predchádzajúcom albume. „Vicious” (recenzia TU) bol celý o sexuálnych témach, kde sa s tým Lzzy a spol. vôbec ne… – nemažú.

Konceptu svojej tvorby sa HALESTORM držia aj na albume „Back from the Dead“, ale (našťastie alebo bohužiaľ) sa od takmer čisto sexuálnych tém vrátili o poschodie nižšie – v podstate k téme – „Dám ti všetko. Nepáči sa ti? Naser si! “ Z toho pramení energickosť a naštvanosť (ako sa na túto tému patrí), prepletená aj nejakou tou baladou, ktorú na tomto albume predstavuje song „Terrible Things“.

HALESTORM

Tu si teda poslucháč musí odmyslieť zbesilý chraplák, ale dostane sa k druhej ťažiskovej téme Lzzy Hale, o ktorej často hovorí aj na sociálnych sieťach – a tou sú depresie. Je to skvelé kombo bojovnosti a poukázania na dôležité veci. Mne osobne sa hudobne viac páči už spomenutá „Terrible Things“, no práve druhá balada a záverečný song celého albumu „Raise Your Horns“ (čo je mimochodom v angličtine skvelý názov v spojení s vyjadrením metalového paroháča, ale aj povzbudenie v zmysle „Nevzdaj to a hlavu hore“). Práve táto skladba dáva vynikať faktu, ako sa Lzzy na sociálnych sieťach venuje téme depresie a snaží sa svojich fanúšikov často podporiť aj cez súkromné správy.

„Back From the Dead“ pokračuje v zavedenej línii, pri ktorej vidieť a cítiť posun od adult-teen textov a lá Avril Lavigne (z prvej nahrávke z roku 2009), až po vážny hard rockový náboj made in 2022. A že si HALESTORM držia dejovú a koncepčnú linku, svedčí o tom aj skladba „Strange Girl“, ktorá sa dá považovať za nenápadný spin-off songu „Mz. Hyde“ (po 10 rokoch) z druhého albumu „The Strange Case of…“.

Je „Back From the Dead“ väčšia pecka ako „Vicious“, či „Into the Wild Life“ (recenzia TU)? Skladbami, ktoré sa môžu stať hitmi, na to určite má. Fanúšikovia to môžu zhodnotiť 12. novembra, kedy sa HALESTORM predstavia v rámci európskeho turné v pražskej O2 Universum hale spoločne s ich americkými súputníkmi ALTER BRIDGE.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: hard rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Atlantic Records
Dátum vydania: 06.05.2022
Web: http://www.halestormrocks.com
Zostava:
Lzzy Hale – spev, gitara, klávesy,
Joe Hottinger – gitara, vokály,
Josh Smith – basgitara, klávesy, vokály
Arejay Hale – bicie, vokály
Tracklist:
Back from the Dead (03:30)
Wicked Ways (03:26)
Strange Girl (03:42)
Brightside (03:27)
The Steeple (03:27)
Terrible Things (03:35)
My Redemption (03:32)
Bombshell (03:06)
I Come First (03:13)
Psycho Crazy (03:25)
Raise Your Horns (03:18)
Diskografia:
Halestorm – 2009
The Strange Case Of… – 2012
Into the Wild Life – 2015
Vicious – 2018
Back from the Dead – 2022
Definitíva:
Covid náš nechal čakať a vďaka zrušeným koncertom kapely mali viac času na tvorbu štúdiových albumov. Stálo to v prípade HALESTORM za to? Určite áno, tu sa totiž potvrdzuje, že na vyzreté veci sa oplatí čakať.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla