SPECIAL IRON MAIDEN SHOW: BLAZE BAYLEY SI PODMANIL BYSTRICU

V 90. rokoch vypredával s legendou legiend IRON MAIDEN štadióny a v druhom desaťročí 21. storočia hráva v malých útulných kluboch pre hŕstku fanúšikov. To sa však neodráža na jeho výkone na pódiu. Reč je samozrejme o britskom sympaťákovi Blazeovi Baylem, ktorý si Slovensko vskutku zamiloval. Do našej malebnej krajiny chodieva už ako na hodiny klavíru a výnimkou nebol ani september 2014, kedy sa hneď vo viacerých mestách predstavil so svojou „Special Iron Maiden Show“. My sme zavítali do Banskej Bystrice.
Aj napriek tomu, že bolo jasné, že Blaze Bayley bude hrať vskutku exkluzívnu a zaujímavú šou, nebol banskobystrický Tirish Pub husto preplnený fanúšikmi. Odhadovať to veľmi nechcem, jednoducho, bol zaplnený približne z polovice. Škoda, že takáto legenda nedokázala pritiahnuť viac Banskobystričanov, jedna vec však bol deň koncertu (nedeľa) a druhá už spomínaný fakt, že v poslednom období je v našej krajine Blaze akosi často. Ten prvý sa snažili organizátori zmierniť tým, že Blaze Bayley s kapelou začali hrať ako prvý, slovenský support v podobe aktuálnych víťazov Wacken Metal Battle na Slovensku, thrasheri ANSTRATUS boli na programe až po skončení hlavnej hviezdy večera.



Akýmsi introm nazvaným „The Lost Believer“, ktoré bolo skladačkou fragmentov zo skladby „The Unbeliever“ začal koncert. Na pódiu však stále nebolo vidieť toho najpovolanejšieho, Blazea samotného. Ako som stál v dave zrazu som zacítili, ako sa niekto chce predrať dopredu a keď som sa otočil, práve za zvukov týchto fragmentov to bol Blaze Bayley. Takto pomaly sa dostal pomedzi fanúšikov až na pódium a tam to už odpáli peckou „Lord of the Flies“ z albumu „The X Factor“.

Celkovo to má Blaze Bayley veľmi dobre vymyslené. Okrem vydávania svojich albumov, pred nejakým časom išli spolu s Paulom Di Annom ďalšie turné, ktoré súviselo s IRON MAIDEN a teraz si tento malý britský sympaťák vymyslel prehrať skladby IRON MAIDEN z albumov, ktoré s touto legendou naspieval, teda „The X Factor“ a „Virtual XI“.

Blaze je na pódiu ako doma. Spolupracoval s fanúšikmi vskutku znamenite a po chvíli si podmanil celý Tirish Pub. Po speváckej stránke to bolo tiež na jednotku s hviezdičkou. K tomu si prirátajte neodmysliteľné Blazeove grimasy a ako taký obraz o tomto koncerte máte k dispozícii. Bolo vidieť, že Blaze sa nezbavil niektorých manierov z „veľkých“ koncertov, na mysli mám najmä „škrek“ ľavej a pravej strany publika. Na veľkých akciách mi to už príde skôr otravné, no v klube to tiež malo svoje čaro.

Z albumu „The X Factor“ zazneli už spomínaná „Lord of the Flies“, pecka „Sign of the Cross“, „Man on the Edge“, „Look of the Truth“, „Judgement of Heaven“, „Blood on the Worlds Hands“. Z druhého album, ktorý Blaze naspieval v železnej panne, teda „Virtual XI“ odzneli piesne „When Two Worlds Collide“,  „Futureal“, „The Clansman“, „Como Estas Amigos“. To však nebolo všetko. Blaze pridal aj pieseň „Virus“ (tretia v poradí), jeho hudobníci dali jam session v „The Angel of the Gambler“,  a celý koncert uzatvárali „Iron Maiden“ a „Doctor Doctor“.



Ešte počas koncertu v príhovoroch medzi skladbami nezabudol Blaze povedať, že je bez vydavateľstva a koncertuje a vydáva cd iba vďaka podpore fanúšikov. Sám to tak chce, lebo je to pre neho sloboda. A vy už isto tušíte, pred ktorou, že to skladbou povedal. Áno, vy čo ste tipovali „The Clansman“, mali ste pravdu. Taktiež ma zajal aj iný príhovor, v ktorom vravel, že sa po koncerte nepôjde ani prezliecť, ani osprchovať ukázal, kde bude a že sa s každým rád odfotí, podpíše a prehodí pár slov. Vskutku veľké gesto, ale samozrejme nezabudol tento spevák dodať, že kľudne si môžeme niečo kúpiť. Z toho Brita však ide taká charizma, že to podal s humorom sebe vlastným. A keď som o pár riadkov vyššie spomínal hudobníkov okolo Blazea Bayleyho. Tak vedzte, že sú to komplet do jedného slovenskí chalani, ktorých si vybral sám Blaze. A klapalo im to spolu na pódiu náramne dobre.

Myslím, že toto bol ideálne strávený nedeľný večer. Koncert Blaze Bayleyho trval približne 100 minút, ktoré ušli ako voda. Charizmatický spevák je vo vynikajúcej forme, fanúšikov v klube si doslova podmanil, vhodne ho dopĺňali slovenskí hudobníci, hity Iron Maiden v jeho podaní zneli vskutku výborne. Mnohí z návštevníkov klubu, mali v tom čase, keď Blaze brázdil svetové pódiá s IRON MAIDEN málo rokov, tak si atmosféru týchto skladieb mohli pripomenúť počas tohto turné. A to bol vynikajúci zážitok aj pre mňa.

Na rad prišli ešte domáci ANSTRATUS, no keďže šlo o nedeľný večer, pobral som sa aj ja na spoj domov. Takže, chalani prepáčte, niekedy nabudúce.

PLUSY:
Výborná forma Blazea Bayleyho, spojenie fanúšikovia Blaze, skladby Iron Maiden
MÍNUSY:
Opäť raz divácka účasť, takého meno by si zaslúžilo aspoň raz taký počet fanúšikov

Playlist Blaze Bayley:
„The Lost Believer“, „Lord of the Flies“, „When Two Worlds Collide“, „Virus“, „Sign of the Cross“, „Look for the Truth“, Judgement of Heaven, „Blood On the Worlds Hands“, The Clansman“, „Como Estas Amigos“, „Futureal“, „Man On the Edge“, „The Angel of the Gambler“ (jam session version) – „Iron Maiden“, „Doctor Doctor“.

Autor: Stillborn

Foto: Ruun