JORN – Over the Horizon Radar

Ak by existovala súťaž o najrozpoznateľnejší metalový hlas na Zemi, tak nórsky matador Jorn Lande sa jednoznačne musí objaviť na pódiovej priečke.

Často začínam svoje recenzie informáciou o koľký album v poradí daného interpreta ide. Klasifikovať to u „Over the Horizon Radar“ je priam nadľudský výkon. Jorn Lande je na scéne už nesmierne dlho a popri sólovkách sa objavil na toľkých projektoch, že sa tentokrát do tohto púšťať nejdem. Aby to nebolo málo komplikované, aj jeho sólová štúdiová hudba je ešte trochu zamotaná, na konte má totiž dva albumy „Heavy Rock Radio“ – dva albumy plné cover verzií legendárnych rockových skladieb minulých dekád.

JORN – Over the Horizon

A podľa toho, pre ktorý projekt Jorn tvorí, sa aj líši jeho tvorba. V jeho štúdiovkách nečakajte zbesilé rýchle riffy a bicie ako za starých čias MASTERPLAN. Nedočkáte sa ani silných príbehov s podporou ostatných vokalistov (nie, že by ich Jorn nutne potreboval), ako pri hosťovaní pre kolosálny projekt AVANTASIA. Ani tiahle balady ako pri jeho spolupráci s Russellom Allenom. Sólové štúdiovky sú dokonca iné ako albumy s cover verziami.

Čim sa teda vyznačujú, „Over the Horizon Radar“ nevynímajúc? Vyzrelosťou. Jedenásť skladieb, z ktorých 6 má stopáž dlhšiu ako 6 minút, svedčí o tom, že Jorn sa nikam neponáhľa a to je jeho prednosťou. Nórsky spevák v sólovej kariére nikdy neinklinoval k power a speed metalu a aj v roku 2022 platí porekadlo o starom psovi a nových kúskoch.

JORN

Veľmi silná je prvá polovica albumu vrátane rovnomenného otváraku albumu „Over the Horizon Radar“. Každá skladba ponúkne síce takmer rovnaký, no osvedčený mix ťahavejších, ale trefných basových riffov s nenápadnými bubeníckymi intermezzami a vokálom, ktorý nepoľavuje ani po 30 rokoch na scéne.

Alebo žeby predsa len? To je však uhol pohľadu. Ja stále s láskou spomínam na album „Aeronautics“ a hlavne pecku „Black in the Burns“, ktorú Jorn odspieval s formáciou MASTERPLAN. To bolo predsa len o niečom inom. Tam sa vám tep zrýchlil a končatiny okamžite rozbehli do rytmu. To už o „Over the Horizon Radar“ (a pár ďalších posledných sólovkách) tak neplatí, no to nie je nutne výčitka.

Jornova tvorba pre mňa už nie je takou, ktorá ma dostane do varu behom sekundy, no úprimne to pripisujem skôr svojmu starnutiu, ako jeho. O tom svedčí aj fakt, že v skladbe „Ode to the Black Nightshade“ počujem v úvodnej časti frázovanie ako v „Jolene“ od Dolly Parton (ak ma niekto utvrdí v tom, že nie som úplný blázon, má u mňa pivo).

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: heavy metal/hard rock
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 17.06.2022
Web: www.jornlande.com
Zostava:
Jorn Lande – vokály
Tore Moren – gitara
Adrian SB – gitara
Sid Ringsby – basgitara
Alessandro del Vecchio – klávesy
Francesco Jovino – bicie
Tracklist:
Over the Horizon Radar (05:23)
Dead London (07:05)
My Rock and Roll (07:31)
One Man War (05:58)
Black Phoenix (04:32)
Special Edition (03:36)
Ode to the Black Nightshade (04:57)
Winds of Home (03:01)
In the Dirt (06:18)
Believer (06:01)
Faith Bloody Faith (04:00)
Diskografia:
Starfire – 2000
Worldchanger – 2001
Out to Every Nation – 2004
The Duke – 2006
Unlocking the Past – 2007
Lonely are the Brave – 2008
Spirit Black – 2009
Dio – 2010
Bring Heavy Rock to the Land – 2012
Symphonic (Best of) – 2013
Traveller – 2013
Heavy Rock Radio – 2016
Life on Death Road – 2017
Heavy Rock Radio II – Executing the Classics – 2020
Over the Horizon Radar – 2022
Definitíva:
Bez jednej a pol minúty takmer rovná hodina kvalitného heavy metalu/hard rocku. Nie je to na koncertné skákanie ani hulákanie s vystretým paroháčom. „Over the Horizon Radar“, ale aj tak spĺňa kritériá pre náročného poslucháča. Ideálne pri práci alebo prechádzke. Jornova sólová tvorba je konzistentná a v tomto prípade je to len a len dobre, pretože tomuto hudobníkovi by žiadne experimenty nesvedčali.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla