Eluveitie – Origins

Metal s nádychom veselých melódií a tancovačiek mi bol vždy blízky a v podstate tvoril moje začiatky s týmto naším žánrom obľúbeným. Hlavným predstaviteľom bola pre mňa dlhé roky fínska partička KORPIKLAANI, no opomenúť sa nesmú ani ich švajčiarski kolegovia ELUVEITIE, u ktorých mi učarovali hlavne posledné dva albumy.
Práve ELUVEITIE v posledných rokoch, zásluhou nahrávok „Everything Remains as it Never Was“ a „Helvetios“ majú u mňa miesto pomyselných kráľov folk metalu a naopak KORPIKLAANI ma poslednými nahrávkami trochu sklamali.
   
Na posledných dvoch nahrávkach nasadili švajčiarski hudobníci latku naozaj vysoko a bol som teda patrične zvedavý na šiesty štúdiový album, ktorý dostal do vienka meno „Origins“. Chlapci a dve dievčatá s priam neuveriteľným repertoárom hudobných nástrojov si so skladbou a konceptom novinky dali záležať už na prvý pohľad. Na albume sa nachádza až šestnásť stôp, nechýba intro a outro a k tomu ešte aj dve intermezzá, v ktorých je rozprávaný krátky príbeh.


   
Bohatý výber hudobných telies sa odzrkadľuje hneď v úvode a už prvá skladba „The Nameless“ ponúkne pravú zmesku folk metalu, kde Chrigelov mohutný vokál nielen v tejto skladbe zablúdi aj do vôd viking metalu. Vikingský pocit je umocnený hlavne v skladbe „Celtos“, kde Chrigel a ostatní kolegovia vymenili angličtinu za starú keltskú helvetštinu.
   
Asi najväčšou nevýhodou albumu „Origins“ sú jeho dvaja predchodcovia. A nielen oni. Snáď na každej nahrávke boli doteraz jasné hitovky albumu „Inis Mona“, „Slanias song“, „Omnos“ zo skoršej tvorby, či „Thousandfold“ alebo „A Rose for Epona“ z posledných albumov. To boli piesne jasne predurčené na to, aby sa stali hitmi v komunite folk metalu a zaryli sa pod kožu na prvé vypočutie. Práve na novinke „Origins“ takáto priamočiaro výrazná skladba chýba. Osobne by som do tejto úlohy nepasoval prvý singel „Kings“ ale skôr niektorú zo skladieb „Celtos“ alebo „Call of the Mountains“, v ktorých opäť perfektne funguje sprievodný vokál Anny Murphy.
   
Mix skladieb, ich rytmika a podanie sú však namiešané na jednotku. Piesne, kde sa objavuje Anna Murphy mi síce v ušiach rezonujú asi najviac a aj keď sa nebojím, že by som sa ich presýtil, oceňujem, že ELUVEITIE na albume „Origins“, ostatne tak, ako aj v minulosti, striedajú tvrdšie songy s poriadne rýchlym gitarovým nástupom a surovým Chrigelovým vokálom s takými, kde sa do popredia dostávajú viaceré folkové prvky aj s Aničkou v čele.
   
Nahrávka „Origins“ však určite nikoho nesklame, skôr naopak. Z albumu cítiť veľkú vyzretosť a profesionalitu. Na nahrávke je poznať dôležitosť toho, ako idú skladby za sebou a tvoria tak jeden viac než podarený ucelený kus. Novinka od ELUVEITIE je ale v niečom iná. A mám taký pocit, že je to už spomínaná vyzretosť. Nie, že by som doteraz považoval členov formácie za nevyzretých, nebodaj amatérov, to určite nie, ale väčšia vážnosť a surovosť oproti predchodcom dávajú „Origins“ výborný šmrnc. A tu nastáva problém. Predchádzajúce albumy som hodnotil veľmi vysoko, pretože „Everything Remains as it Never Was“ a „Helvetios“ mali pre mňa väčší spád a náboj, za koncepciu, myšlienku a „umelecký dojem“ má ale „Origins“ u mňa takmer plný počet.

Žáner: folk metal
Krajina pôvodu: Švajčiarsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 1.8.2014
Web: www.eluveitie.ch
Zostava:
Chrigel Glanzmann – vokály, mandola, píšťaly, akustická gitara, harfa
Ivo Henzi – gitara
Anna Murphy – hurdy gurdy, vokály
Rafael Salzmann – gitara
Kay Brem – basgitara
Patrick „Päde“ Kistler – píšťaly, gajdy
Nicole Ansperger – viola
Merlin Sutter – bicie
Diskografia:
Spirit – 2006
Slania – 2008
Evocation I – The Arcane Dominion – 2009
Everything Remains As It Never Was – 2010
Helvetios – 2012
Origins – 2014
Tracklist:
Origins (intro) (2:13)
The Nameless (4:13)
From Darkness (4:12)
Celtos (3:58)
Virunus (4:52)
Nothing (intermezzo) (0:58)
The Call of the Mountains (4:14)
Sucellos (5:06)
Inception (3:47)
Vianna (3:37)
The Silver Sister (4:15)
King (4:33)
The Day of Strife (3:50)
Ogmios (intermezzo) (0:29)
Carry the Torch (4:37)
Eternity (outro) (2:34)

Definitíva:
„Origins“ je krásnym kúskom do zbierky fanúšikov
 ELUVEITIE. Aj keď je album oproti predchodcom
 možno o niečo vážnejší a surovejší, no príbehom,
ktorým oplýva a kvalitným muzikantským podaním si zaslúži pozornosť od nielen „skalných.“

Autor Fiju

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla