SINNER – Brotherhood

Vkusný, príjemný a svieži heavy metalový teutónsky koktejl o výhodách a strastiach pokrvného bratstva pre celú rodinu, milý k receptorovi, predchnutý láskavým decentným feelingom a sofistikovanými filozofickými múdrosťami, tu nebol na pulte najmenej… rok?

Instantný heavy metalový drink podľa starého a po tisícom ťažko prepitom recepte: „Rozmiešajte v osemdesiatkovom nemeckom štúdiu pár frustrovaných geriatrických máničiek, zahustite trochou moderného soundu, pridajte stredne veľkú porciu metalových riffov, nechajte tak hodinu bublať, sceďte a potom do toho zamiešavajte ďalšiu hodinu chlapácke vokály. Priveďte do varu a keď jednotlivé skelety začínajú plávať na povrchu, pridajte ešte štipku zborov, okoreňte to lyžicou sólových liniek, potom nechajte vychladnúť a podávajte starším a pokročilým konzumentom za sprievodu sestier a lekárov v blízkom modernom síbrťáku.“

SINNER – Brotherhood

Až mám opäť podozrenie, že sa legendárnemu kovodrtičovi Matovi Sinnerovi (aj PRIMAL FEAR) podarilo buď odchovať v zajatí vlastný plagiátorský klon alebo si v rámci pr toho akože potomka jednoducho vymyslel, aby si pod známou hlavičkou SINNER naprdel do vlastného hniezda, čím ďalej ošemelejších strojových vykrádačiek samého seba. Vrcholný, nesporný, originálny hudobný talent a neskorší skvelý retro zapredanec heavy metalového debilizátora sa síce znovu obrátil takmer k svojmu kopytu a robil všetko preto, aby tú vylúhovanú heavy sterilitu udržal aspoň trochu zábavnú a hudobne príťažlivú, avšak, kde skoro nič nie je, ani politik neberie a tak ju aspoň s odretými ušami dostrkal akurát tam na prémiové miesto v regále instantných metalových retro polievok po záruke.

Lenže stále je to tisíckrát záživnejšie, zábavnejšie i osemdesiatkovejšie, než napríklad celá tá brutálne preceňovaná a umelo vyhonená mladá vlna klasického heavy metalu, ako švédsky THE DAGGER, SPELLCASTER z Portlandu, či BLACK TRIP hrajúci pre mongoloidné decká, čo sa k smrti radi otravujú s iPhonom a to je treba oceniť aspoň týčiacou sa sedmou útechy.

Predchádzajúci album „Santa Muerte“ doniesol trochu progresívnejších prvkov, ženské vokály, smerovanie ku klasickému vyzneniu so silným vplyvom THIN LIZZY, ale nová kolekcia pokrvného bratstva je taká vintage obsesia, presne ako u PINK CREAM 69, viac tradicionalistické, ale sympatické, zábavné a až na kosť derúce sa, kvapku nervóznejšie a drsnejšie, čo okamžite predvádza pri tyči úvodná „Bulletproof“.

SINNER

Metalová hulákačka „We Came To Rock“ sa mihne svojimi gitarovými vykrádačkami vedľa Zakka Wylda a „Reach Out“ je typická oceľová melódia, s doslova metodickými riffmi a nádychom starých škorpiónov. Tvrdé brejky škopkov vedľa bublajúcej basgitary a skreslené gitary zabalené do tradičného power metalu v titulnej „Brotherhood“ a hneď za tým strednotempové obhliadnutie ku svojim koreňom s ťažkými okovami na sebe „Refuse to Surrender“ s príjemným rytmom a power riffmi. Netradične dlhšia kompozícia „The Last Generation“ v sebe spája rytmus sekaného teutónskeho hard&heavy, silové arabesky a temný, naliehavý vokál, ako od padlého anjela po desiatich pollitroch, ukazuje spektrum talentu SINNER vzor 2022.

Pokračuje to vypaľovákom „Gravity“, ktorý je zaujímavý prácou škopkov, hosťujúcim female vokálom Giorgii Colleluori a heroickým refrénom. Nasledujúca „The Man They Couldn’t Hang“ je len rýchly archetypálny heavík v štýle ôsmej dekády. Nuda. Áno, kápo Mat Sinner pozná všetky fígle, ale aj staré vinylové dosky, ktoré sa mu váľajú doma v obývačke viac než dobre. Keď sa k tomu pridá nasadenie dnešných garážových zoskupení s germánskou nekompromisnosťou, sú „sinnerovci“ skoro až neporaziteľní. Lahôdka pre starších, ale nepokročilých.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Atomic Fire Records
Dátum vydania: 15.07.2022
Web: https://www.facebook.com/SinnerBand
Zostava:
Sascha Krebs – vokály
Matt Sinner – basgitara, vokál
Tom Naumann – gitara
Alex Scholpp – gitara
Markus Kullman – bicie
Tracklist:
Bulletproof (04:01)
We Came To Rock (04:04)
Reach Out (04:51)
Brotherhood (04:22)
Refuse To Surrender (03:37)
The Last Generation (07:25)
Gravity (05:08)
The Man They Couldn’t Hang (05:16)
The Rocker Rides Away (04:41)
My Scars (04:02)
40 Days 40 Nights (05:50)
Diskografia:
Wild ‚N‘ Evil – 1982
Fast Decision – 1983
Danger Zone – 1984
Touch of Sin – 1985
Comin‘ Out Fighting – 1986
Dangerous Charm – 1987
No More Alibis – 1992
Respect – 1993
Bottom Line – 1995
Judgement Day – 1997
The Nature of Evil – 1998
The End Of Sanctuary – 2000
There Will Be Execution – 2003
Mask of Sanity – 2007
Crash & Burn – 2008
One Bullet Left – 2011
Touch of Sin 2 – 2013
Tequila Suicide – 2017
Santa Muerte – 2020
Brotherhood – 2022
Definitíva:
Ľahko nadpriemerný germánsky heavík legendárneho kovodrtiča Mata Sinnera a jeho kapely SINNER. „Brotherhood“ výtlak na vrchol ich diskografie teda nie je v žiadnom prípade, ale ako dôstojný a vcelku obstojný zárez do ich kolekcie týchto dvoch dekád heavy metalového storočia to určite je.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články