RUNNING WILD – Blood on Blood

Kde sú tie časy, kedy heavy metalová značka RUNNING WILD mala punc zlata, oslňovala jasom drahokamu a hrozila ostrím svojich riffov. Žiaľ, sú už dávno preč a novinka „Blood on Blood“ na tom nezmení absolútne nič.

Legenda, ktorá dala svetu ikonické záseky ako „Under Jolly Roger“, „Port Royal“ alebo „Death and Glory“, sa od svojho návratového albumu „Shadowmaker“ („to je hnus velebnosti, kam sme to dojeli“) plahočí bahnom priemernosti. Prišla o zvyšky zdravého rozumu, ktorý je potieraný egom hlavného kormidelníka, šesťdesiatnika Rolfa Kaspareka. Ten si z kedysi lídrov európskeho metalu urobil vlastnú s.r.o. bez možnosti práva veta a z každého ďalšieho albumového kúsku, ktorý by mal hýriť dravosťou a entuziazmom urobil krehký muzeálny exponát svojej súkromnej zbierky.

RUNNING WILD – Blood on Blood

Pritom meno RUNNING WILD dokáže stále zabrnkať na nostalgickú strunu. Nadšenie pri oznámení novinky bolo vybičované na maximum. Veď prečo nedúfať, že tentokrát to vyjde. Zverejnenie obalu dosky zase o čosi skresalo očakávania. Prvý singel dostupný na YouTube zdvihol varovný prst úrovňou zvuku s následným utešovaním sa, že predsa ide len o kompresiu a vo finále to bude o niečom inom. Odvážne reči o najlepšej doske celej diskografie sa akosi minuli s jej výslednou podobou, ktorá nás prebrala rečníckou otázkou „čo sme vlastne čakali?“.

„Blood on Blood“ trpí zvukovo tými istými boľačkami ako jej predchodca „Rapid Foray“ (recenzia TU). Album má nevýraznú, plochú a ošumelú, ba až zrnitú produkciu. Podľa Rolfových slov zámerom bolo prísť s jedinečným osemdesiatkovým výrazom odlišujúcim sa od dnešnej sterilnej a uniformnej tvorby. S odlišným teda určite áno, no zároveň popierajúcim akúkoľvek živelnosť a agilnosť. Až na niektoré výnimky riffy pôsobia neškodne, bicie zasa stereotypne, akoby až letargicky, nehovoriac o absentujúcej výbušnosti. Ruka v ruke s týmto všetkým ide aj nevyrovnaná kompozičná forma tohto sezónnej nádielky.

Pritom začiatok albumu je dostatočne euforický. Úvodná skladba „Blood on Blood“ zužitkováva rokmi prevarené ingrediencie RUNNING WILD. Tentokrát v melodicky nenútenej forme vyšperkovanej s príhodnými a uchu lahodiacimi sólami. Dvojka „Wings of Fire“ je o čosi riffovo dôraznejšia s mohutnejším refrénom a opäť kvetnato popínavým sólom.

RUNNING WILD

Refrénovú tutovkou, návratovú skladbu do najslávnejších čias, predstavuje „Diamonds & Pearls“ s gradujúcim ťahom na bránu. V porovnaní s ňou máličko zaostáva „Crossing the Blades“, ktorá oproti EP verzii dostala inštrumentálne intro. Inak sa ide o zase vydarený melodicky šlapavý kus.

Opakom je „Say Your Prayers“, ktorá zlyháva v tom ako je nudne rozťahaná s otravne pôsobiacim refrénom. Kúsky „Wild & Free” a „Wild, Wild Nights” perú x-krát prepraté rockové klišé v demo verzii a južanská balada s gospelovým nádychom „One Night, One Day“ síce zaujme pre RUNNING WILD netypickou melodikou, ale nevykreše žiadnu emóciu (tú pozitívnu).

Padnutú vlajku sa snaží zdvihnúť rozvážna a kaskádovitá „The Shellback“ s množstvom gitarových vyhrávok odkazujúc na „Black Hand Inn“. Záver v podobe výpravnej skladby „The Iron Times (1618-1648)“ zachraňuje celú dosku. O tom, že Rolf dokáže skladať rozpínavé piesne s historickým podtextom niet žiadnych pochýb a je tomu tak aj u tejto záverečnej položky. Celá jej dĺžka je pokrytá majestátnymi melodickými stráňami, po ktorých sa preháňajú vrstvené Kasparekove riffy, na ktoré si môže uplatniť copyright, či epicky poňaté gitarové figúry ako kulisy pre grandiózne a uhrančivé finále.

Novinka „Blood on Blood“ hamburských heavy metalových legiend RUNNING WILD dokazuje aká spupná tvrdošijnosť lomcuje vedúcou osobnosťou tejto kedysi nablýskanej fregaty – Rolfom Kasparekom. Opätovne máme dočinenia s neaktuálnym, zastaraným zvukovým hávom a nedostatočným počtom vyčnievajúcich momentov. Visačku legendy zachraňuje aspoň dych berúci a majestátny záver.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: heavy/power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 29.10.2021
Web: http://www.running-wild.net/
Zostava:
Rolf Kasparek– spev, gitary a basgitara
Peter Jordan – gitary, programovanie bicích
Ole Hempelmann – podieľajúci sa na produkcii – chorály a basgitara
Michael Wolpers – podieľajúci sa na produkcii – bicie
Tracklist:
Blood on Blood (04:07)
Wings on Fire (03:57)
Say Your Prayers (05:14)
Diamonds & Pearls (04:44)
Wild & Free (05:28)
Crossing the Blades (06:00)
One Night, One Day (04:59)
The Shellback (06:11)
Wild, Wild Nights (04:30)
Iron Times (1618–1648) (10:29)
Diskografia:
Gates to Purgatory – 1984
Branded and Exiled – 1985
Under Jolly Roger – 1987
Port Royal – 1988
Death and Glory – 1989
Blazon Stone – 1991
Pile of Skulls – 1992
Black Hand Inn – 1994
Masquerade – 1995
The Rivalry – 1998
Victory – 2000
The Brotherhood – 2002
Rogues en Vogue – 2005
Shadowmaker – 2012
Resilient – 2013
Rapid Foray – 2016
Blood on Blood – 2021
Definitíva:
„Blood on Blood“ je doskou prichádzajúcou zo zotrvačnosti, pri ktorej mnohí z nás veriaci vo vzkriesenie legendárnej značky naposledy zalomia rukami. V rámci albumov, ktoré prišli v novodobej histórii RUNNING WILD, jej patrí bezpochyby prvá priečka. No, ak sa na ňu pozeráme očami celej diskografie, je to veľmi málo. Takže, opäť máme čo dočinenia s tými istými chybami nenapraviteľne tvrdošijného kapitána.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články