Cannibal Corpse – A Skeletal Domain

Death metaloví veteráni z CANNIBAL CORPSE nám po dvoch rokoch predhodili ďalšiu mŕtvolu hnijúcu na floridskom slnku, avšak tentokrát na ich pomery pod celkom neškodným názvom „A Skeletal Domain“. V zostave „Kanibalov“ ostalo všetko po starom, avšak kapela sa rozhodla pre zmenu v oblasti producenta nahrávky a tak zišlo z dlhoročnej spolupráce s Erikom Rutanom. S Erikovou prácou boli podľa vlastných slov spokojní, no rozhodli sa, že chcú skúsiť niečo iné a producentskej úlohy sa na novinke zhostil Mark Lewis. Nahrávalo sa v Audiohammer Studios na Floride.
Zmena zvuku na ich v poradí trinástej štúdiovej nahrávke je badateľná, oproti albumu „Torture“, kde bol hutnejší. Jednoducho aj mne sa viac páčil. Novinka „A Skeletal Domain“ znie ostrejšie a čistejšie, ale zároveň treba povedať, že zvuk je aj dosť prepálený s narvanou hlasitosťou, čiže s dynamikou zvuku si veľmi hlavu nelámali. No v súčasnosti to nie je nič nezvyčajné a táto záležitosť je skôr „trendom“. 

Na novom albume vás čaká dvanásť zásekov s jasnou poznávacou značkou kapely, čiže hudobne majstrovsky zvládnutý death metal, pestro vystavané skladby so zmenami tempa, opäť vynikajúce a zaujímavé riffy, či rozmanité gitarové a basgitarové vyhrávky (napr. v „Sadistic Embodiment“, Bloodstained Cement“, Hollowed Bodies“). U mňa je veľké plus to, že dali výrazne vyznieť basgitarovej ekvibrilistike Alexa Webstera, pretože mám slabosť pre tento nástroj a nielenže je basu výrazne počuť v popredí, ale ešte má aj zabijácky „kovový“ sound, takže pri počúvaní miestami slintám blahom.



Najlepšie skladby sú určite vypaľovačka „Sadistic Embodiment“, ktorá patrí už medzi tie s výraznou basou, ďalej hitovka „Kill or Become“ so skvelým refrénom, neviem či ju budú hrávať naživo, ale myslím, že určite, lebo je priam ako stvorená na koncerty. Takisto silným refrénom disponujúci je aj najpriamočiarejší nášup „Headlong Into Carnage“, ktorý považujem za najlepšiu vec na albume.

Nahrávka si drží kvalitu viac menej počas celej svojej dĺžky, nájdu sa tu aj o čosi slabšie momenty, napríklad v technicky poňatej a trochu zbytočne dlhej „The Murderers Pact“ alebo na pomery CANNIBAL CORPSE v nezaujímavej a vo väčšine času pomalšom tempe plynúcej „Vector of Cruelty“.

Ku vokálu Georga „Corpsegrindera“ Fishera je možno aj zbytočné sa vyjadrovať. Platí stále to čo doteraz. Kvalitný a okamžite rozpoznateľný growl so skvelým frázovaním. Lyrická stránka je samozrejme brutálna alebo skôr násilná, no texty sú zároveň rozumným spôsobom napísané, čo je určite najlepšia forma, zachovať si brutálnosť a zároveň ponechať hlavu a pätu. Tu spomeniem napríklad text k piesni „Icepick Lobotomy“, v ktorom sa venujú Walterovi Freemanovi. Freeman bol človek, ktorý praktikoval lobotómiu pomocou paličky na drvenie ľadu, ktorú zavádzal cez oko k mozgu za účelom prerušenia nervového spojenia…

CANNIBAL CORPSE opäť raz ukazujú, že môžete od nich vždy čakať výbornú nahrávku a sú stávkou na istotu. Vysokú kvalitu svojich albumov si držia už niekoľko rokov.

Autor: Prco



Hodnotenie autora: 8 / 10


Názor redakcie:
Mne neostáva nič iné, ako len z veľkej časti súhlasiť s recenziou svojho kolegu. CANNIBAL CORPSE síce opäť častokrát iba opakujú dobre zavedený model, ale môžeme im snáď niečo vyčítať, keďže pred nami znovu leží nesmierne výživná a krvavá flákota mäsa?

Predchodca „Torture“ bol a je síce iba jeden (s čistým svedomím desiatková záležitosť!), ale „A Skeletal Domain“ až tak omnoho nezaostáva. Už pomerne málo konfliktný artwork napovedá, že to dnes bude trošičku o niečom inom. Kozmetickou zmenou prešiel najmä zvukový kabát, ktorý je o čosi miernejší, hlavne čo sa týka gitarovej stránky. Tie proste nerežú do mäsa tak intenzívne ako na spomínanej „tortúre“, no i napriek tomu máme čo dočinenia s death metalovým uragánom.

Latku vysoko nastaví úvodná „High Velocity Impact Spatter“, pokračuje sa thrashovým výplachom „Sadistic Embodiment“ až k totálnej hitovke „Kill or Become“. Z hlavy nestíham dostať slová „fire up the chainsaw, hack their fucking heads off“ a hľa, už tu máme ďalšie výrazné šlehy ako „Funeral Cremation“, „Vector of Cruelty“ či „Bloodstained Cement“. Jeden z najlepších gitarových riffov za posledné roky prichádza vo „Vector of Cruelty“, takže si ho náležite vychutnajte!

CANNIBAL CORPSE jednoducho aj v pokročilom veku diktujú. Chystaný koncert v Banskej Bystrici je preto pre fanúšika tejto legendy totálna povinnosť.

Autor: Demonick



Hodnotenie autora: 8 / 10


Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 16.9.2014
Web: www.cannibalcorpse.net
Zostava:
George „Corpsegrinder“ Fisher
– vokály
Pat O Brien
– gitara
Rob Barrett
– gitara
Alex Webster
– basgitara
Paul Mazurkiewicz
– bicie
Diskografia:
Eaten Back to Life – 1990
Butchered at Birth – 1991
Tomb of the Mutilated – 1992
The Bleeding – 1994
Vile – 1996
Gallery of Suicide – 1998
Bloodthirst – 1999
Gore Obsessed – 2002
The Wretched Spawn – 2004
Kill – 2006
Evisceration Plague – 2009
Torture – 2012
A Skeletal Domain – 2014
Tracklist:
High Velocity Impact Spatter
(4:06)
Sadistic Embodiment
(3:17)
Kill or Become
(3:50)
A Skeletal Domain
(3:38)
Headlong into Carnage
(3:01)
The Murderers Pact
(5:05)
Funeral Cremation
(3:41)
Icepick Lobotomy
(3:16)
Vector of Cruelty
(3:25)
Bloodstained Cement
(3:41)
Asphyxiate to Resuscitate
(3:47)
Hollowed Bodies
(3:05)
Definitíva:
Na novom albume prišli CANNIBAL CORPSE
 s menšou zmenou zvuku a opäť potvrdili
 svoje popredné miesto na death metalovej mape.
Američania sú stávkou na istotu, stále si držia
 svoj vysoký štandard už niekoľko rokov
 a ten predvádzajú aj na novinke „A Skeletal Domain“.


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla