Nevaloth – The Antagonist

Nech rátam ako rátam, nemôžem sa zbaviť dojmu, že domáceho čierneho kovu bolo možnosť vidieť približne pred nejakými 8. rokmi viac. S nostalgiou napríklad spomínam na akciu „Dark Nights Symphony organizovanú v (nebohom) klube Naozzay v Nitre, kde bola možnosť vidieť kapely ako EVIL DEAD, DEMONIC CHORALS, ETHEREAL PANDEMONIUM a samozrejme ďalšie iné zoskupenia, z ktorých väčšina  už patrí medzi  tie neaktívne. O to viac ma však teší, že sa ešte stále nájdu spolky, ktoré sú tomuto žánru verné a hlavne ho vedia uchopiť a popasovať sa s ním spôsobom, ktorý  nevyvoláva rozpaky (na mysli mám najedovaných bubákov zmachlených babkiným púdrom a ceruzkami na oči, vreštiacich do mikrofónu klišovité frázy sprevádzané pár akordmi). Našťastie medzi prvú skupinu vyššie uvedených kapiel patria aj NEVALOTH zo Zvolena, ktorí vydali druhý štúdiový album „The Antagonist“.
V poradí druhý štúdiový album vydaný pod hlavičkou slovenského labelu Sonic Temple Records ponúka viac akoby poslucháč pri označení „black metal“ mohol očakávať. Na ploche takmer jednej hodiny nachádzame výdatnú zmes black metalu obohatenú melódiami, rytmickými zvratmi, symfonickými prvkami, častou zmenou vokálnych  liniek a iných dobrôt, ktoré robia nahrávku  zaujímavou a donútia poslucháča sa nad týmto počinom zamyslieť a pustiť si ho znova… a znova.



Ak by sme mali kapelu prirovnať k nejakým známejším spolkom, isté vplyvy známejších mien isteže trocha počuť. Ja osobne som zacítil novšiu tvorbu MAYHEM (ktorým mali chalani možnosť tento rok v Bratislave robiť support), pri skladbe „Per aspera ad astra“ sa mi zas (nielen čo sa názvu týka)  vybavila stará tvorba ARCTURUS. Rozhodne však nejde o žiadne vykrádanie alebo úmyselné napodobňovanie. NEVALOTH s pokojným svedomím možno zaradiť k tým originálnejším spolkom, ktoré sa nesnažia hudbu robiť cez kopirák svojich hudobných vzorov.

Najzaujímavejšou časťou celého albumu je hlavne jeho jadro tvorené pesničkami od „The Anagnorosis“ po „Lightbearer Emperor“. Hudobníkov z NEVALOTH musím pochváliť pri druhej zmienenej piesni za jej fantastický úvod (monotónny zvukový gitarový podmaz, nejaké to zapískanie, 4 údery, stotinka ticha….a začiatok), ktorý dokazuje, ako málo niekedy stačí spraviť k tomu, aby triviálny nápad nakopol atmosféru skladby.

Nahrávka je rovnako zaujímavá aj svojou členitosťou, 4 inštrumentálne skladby na celkový počet 11 vôbec nevzbudzujú nudný dojem, skôr pôsobia ako malé pauzy na vydýchnutie sa pred ďalšou kanonádou bohatých nápadov, melódií a niekedy ťažšie stráviteľných nálad vyžadujúcich si čas pre „vstrebanie“. Koncepčne  sa dielo zaoberá kultúrnym a literárnym praobrazom istého zloducha, tvz. antagonistu, podľa ktorého je aj album pomenovaný. Pánom na záver prajem veľa zdaru a inšpirácie a už teraz som zvedavý, s ako hudobnou lahôdkou sa prihlásia najbližšie. Ja budem určite v pozore!

Žáner: experimental black metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Zvolen)
vydavateľstvo: Sonic Temple Records
Dátum vydania: 2014
Web: https://www.facebook.com/nevaloth
Zostava:
Delgrast – vokály, synthy
Vilozof – vokály, gitara, basgitara
Nargil – gitary
Svjatogor – bicie

Diskografia:
La Diabolica Commedia  – 2010
The Antagonist  – 2014
Tracklist:
The Anchoress (1:44)
Aeon of Iconoclasm (3:56)
Moment of Apostasy (5:45)
The Anagnorosis (2:49)     
Per Aspera Ad Astra (7:59)
Philosophy of a Noble Mind (5:13)
The Abjection (3:17)
Lightbearer Emperor (6:42)
Sorrow & Joy (6:30)
Herostratic Fate (7:22)
The Apotheosis (5:27)  
Definitíva:
Slovenská metalová scéna má na svedomí
ďalšiu výbornú nahrávku talentovanej experimental black metalovej kapely NEVALOTH.  Druhý album „The Antagonist“
je vďaka svojej pestrosti a náladovosti
  jasným dôkazom toho, že sa stále aj u nás nájdu kapely,
ktoré sú odvážne a neboja sa vyhrať
 s viacerými hudobnými žánrami, vďaka čomu robia
 svoju hudbu zaujímavejšou a originálnejšou.   
 

Autor: Čviro

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla